Duminică, 23 noiembrie, de la ora 12.30, vă invităm la o întâlnire cu cel mai apreciat scriitor român contemporan de proză scurtă. Răzvan Petrescu va lansa un nou volum – “Scrisori către Mihai”, alături de Ioana Pârvulescu și Michel Simion, destinatarul scrisorilor lui Răzvan.

România anilor 1980. O prietenie între doi tineri de 23 de ani care pare sortită unui sfârşit brusc – unul dintre ei, Mihai, reuşeşte să emigreze în Franţa. Cel rămas în ţară este Răzvan Petrescu, tânărul furios, nostalgic, vag depresiv care după Revoluţie avea să devină probabil cel mai talentat autor român de proză scurtă. Schimbul epistolar dintre cei doi prieteni constituie o dublă oglindă – pe de o parte una îndreptată către realităţile celei mai întunecate perioade a comunismului românesc şi pe de altă parte reflectând disperarea unui artist în devenire care nu îndrăzneşte să întrevadă o scăpare din sistemul totalitar.

Pentru ca scrisorile să treacă de capcana cenzurii, autorul lor apelează la nenumărate acolade stilistice, jocuri de cuvinte şi subtilităţi pe care ochiul obtuz al celui care citea fraudulos corespondenţa nu le-ar fi putut decripta în cheie corectă, dar care, la aproape 30 de ani distanţă, constituie mostre de ironie subtilă care vor isca infinite delicii. Sarcasm, ghiduşie, referinţe muzicale şi literare, cuvinte inventate, ritm al frazei variabil, toate acestea sunt deopotrivă ingrediente şi mărci stilistice care nu doar că anticipează scriitura viitorului prozator ci reprezintă chiar chintesenţa ei.

Invitatii Gaudeamus lansari -05