Asociația Curtea Veche, promotor al creșterii gradului de lectură în România, a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Nicolae al României. Conferirea acestei înalte distincții reprezintă o recunoaștere a calității proiectelor inițiate de organizație și reflectă, totodată, interesul Alteței Sale Regale în acest domeniu.

Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta, într-un mod independent și susținut, activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing, în anul 2013, prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” adresat copiilor cu vâsta între 8 și 14 ani, ce își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România.

Programul este gândit pe mai multe direcții de acțiune precum:

1. În librării – Atelierele de lectură “Clasicii repovestiți” (martie-mai 2013);

2. În școlile din mediul urban – “Cărțile copilăriei în școala ta” – întâlniri cu părinți, profesori și elevi despre importanța lecturii, în prezența Alteței Sale Regale Principelui Radu al României (septembrie 2013 – prezent; până în iunie 2014, au fost întâlniri cu peste 10.000 de copii, părinți, profesori în 16 orașe ale țării);

3. În mediile defavorizate – “Cărțile copilăriei în fiecare casă” – donații de carte cu participarea Alteței Sale Regale Principelui Nicolae al României (decembrie 2013 – prezent);

4. În comunități la nivel național – Cluburile de lectură “Cărțile copilăriei” (martie 2014 – prezent);

5. În familii – 25 de minute de lectură pe zi (campanie aflată la început);

6. Online – platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei și pagina Cărțile copilăriei – program national de lectură.

Într-o perioadă de timp foarte scurtă de la înființare, programul național de lectură “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, desfășurat de Asociația Curtea Veche, sub coordonarea Principelui Nicolae al României, a ajuns la 5.000 de copii care nu au avut niciodată o carte a lor (3.600 din mediul rural și 400 din centre de plasament). Astfel, cu sprijinul unor parteneri de încredere (Curtea Veche Publishing, ING Bank, Rotary Club Curtea Domnească Iași, Accenture România și Cătălin Vasile), s-au realizat donații de carte, în valoare de 10.000 euro, în 26 de comunități locale din județele Călărași, Iași, Ilfov, Tulcea și Municipiul București. Totodată, aproximativ 230 de profesori și voluntari au fost deja instruiți în utilizarea unei metodologii originale și atractive de prezentare a lecturii către copii și au ajutat la înființarea a 40 de cluburi de lectură pe plan local.

Asociația Curtea Veche își propune să devină, în 5 ani de zile, unul dintre cel mai importanți cinci promotori ai lecturii din România, având ca beneficiari ai proiectelor sale 500.000 de persoane din România.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre programul național de lectură pe care îl desfășoară, puteți afla accesând platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei și pagina de Facebook: Cărțile copilăriei – program national de lectură.

asociatia