Bifurcatii---invitatie

Duminică, 1 iunie, la ora 12.30 va avea loc lansarea cărții. Vor participa Liviu Ornea (autor), Paul Cernat (critic literar), Ovidiu Șimonca (jurnalist cultural). Evenimentul va avea loc la Scena Pavilion C1.

Născut la București, pe 14 iulie 1960. Absolvent al Facultății de Matematică, Universitatea din București, specializarea Algebră-Geometrie. Doctor în matematică cu lucrarea Structuri geometrice pe varietăți complexe. Structuri local conform Kaehler. În prezent, este profesor la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, monografia Locally conformally Kaehler geometry (în colaborare cu Sorin Dragomir, editura Birkhäuser, 1998), cursul universitar O introducere în geometrie (în colaborare cu Adriana Turtoi, editura Fundației Theta, 2000, ed. a 2-a 2011), articole de popularizare, traduceri din K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi-Civita (accesibile pe pagina personală http://gta.math.unibuc.ro/pages/lornea.html) .

În spațiul cultural este prezent cu cronici de teatru și articole pe diverse teme în revistele Steaua, Scena, Teatrul azi, Dilema, Dilema veche, 22, Observator cultural (rubrica permanentă Bifurcații din octombrie 2005), Okean, Cuvântul. O primă culegere de articole a apărut în 2008, la editura Curtea veche: Varietăți conexe. O parte a cronicilor de teatru sînt adunate în volumul Un matematician la teatru, Editura Tracus Arte (2014).

Semnează, de asemenea traduceri din limba italiană: Timpul îmbătrînește în pripă, de Antonio Tabucchi (2010), Iubitul nefericit, de Alberto Moravia (2011), ambele la Editura Polirom; și din limba franceză: Mitul arian și Breviarul urii, de Leon Polyakov (2003, 2004),   Ura de sine, volum coordonat de J.-C. Atias și E. Benbassa  (2005), Tata. Inventar, de J.-C. Grumberg (2010), Priviri asupra condiției evreiești, de Gilles Zenou (2010), toate la Editura EST; Teorema vie, de Cédric Villani, la Editura Humanitas (2014).