10 -11 MAI 2014 CRYSTAL PALACE BALLROOMS

”Oricare din noi adoarme în fiecare seară alături de un tigru. Nu poți să știi dacă, la trezire, acesta o să vrea să te lingă sau să te sfâșie”.

Acest aforism antic, rod al înțelepciunii chineze, ilustrează relația complicată a fiecăruia dintre noi cu sinele. În forul nostru interior sălășluiește acest tigru, pe care putem învăța să-l strunim, în loc să ne irosim resursele luptând cu el.

„Călărind tigrul” este o expresie metaforică: a reuşi să realizezi ceva aparent imposibil. În realitate, cum am putea convinge un tigru să se lase călărit? Acest deziderat pare extrem de dificil, dacă nu de-a dreptul utopic. Totuşi, dacă ne eliberăm din capcana logicii obişnuite, din cea a raţionalităţii şi a aşa-numitului „simț comun”, a fi călare pe un tigru devine nu doar posibil, ci şi realizabil. Această conferinţă își propune o prezentare a artei rezolvării situațiilor problematice complicate personale și de grup apelând la stratageme – adică la soluții ingenioase și relativ simple.

Arta stratagemelor este caracteristică viețuitoarelor: dacă observăm animalele şi plantele putem învăţa o multitudine de tactici de supravieţuire și modalități ingenioase ori tertipuri de apărare şi de atac. Grație inteligenţei cu care a fost înzestrat, omul a îmbunătăţit ceea ce natura îi scotea în cale pretutindeni. Valoarea și utilitatea stratagemelor ca instrument rezolutiv sau terapeutic își are originile în tradiţia greacă a subterfugiilor, curajului şi iscusinței, în doctrina artelor marțiale chinezești privind maniera inventivă de a izbândi cu efort minim, respectiv în instrumentarul retoricii persuasiunii. Toate cele trei curente au în comun lipsa unei paradigme teoretice: esența acestora rezidă exclusiv în eficacitatea lor pragmatică.
Conform specialiștilor Centrului de Terapie Strategică din Arezzo, Italia (al cărui fondator și mentor este profesorul Giorgio NARDONE), schimbările induse pe parcursul ședințelor de psihoterapie sau de coaching nu sunt produsul interacțiunii directive de la “expert” către “profan”, ci rodul descoperirilor conjugate ale celor doi pe parcursul unei convorbiri euristice, riguros sistematizate (pe baze științifice), consacrată sub denumirea de ”Dialog Strategic”.

Această tehnică conversativă are darul de a “surmonta” rezistența naturală pe care orice sistem psihic uman, individual sau extins, o opune la modificarea stării sale de echilibru, cu atât mai mult când acesta suferă sau prezintă o condiție patologică. În plus, prin intermediul Dialogului Strategic, această inerție sau refractaritate a sistemului psihic uman este folosită drept resursă. Pentru că, psihoterapeutul sau consultantul (coacher-ul), asemenea unui bun strateg, uzând de manevre de abordare și comunicaționale validate științific, ghidează interlocutorul spre a deveni chiar protagonistul propriei vindecări sau artizanul rezolvării dificultăților cu care se confruntă, într-un mod în care acesta se autoconvinge de ceea ce el însuși simte și descoperă.

Cercetările privind utilizarea Dialogului Strategic, întreprinse sub egida Centrului de Terapie Strategică din Arezzo, Italia, și practica îndelungată în domeniu a profesorului Giorgio NARDONE și echipei sale de specialiști, au avut drept rezultat elaborarea a două Modele operative originale:

  • Psihoterapia Scurtă Strategică – o formă avansată de tratament psihologic care se remarcă prin aplicarea unor protocoale specifice de intervenție (suite de prescripții terapeutice) concepute special pentru remisiunea rapidă a celor mai întâlnite afecțiuni psihice și probleme de ordin psihologic (conform studiilor clinice, rata eficienţei intervenţiilor variază între 85 și 90%), respectiv
  • Problem Solving & Coaching Strategic – un ansamblu de procedee de inspirație psihoterapeutică (cum ar fi stratagemele menite să neutralizeze rezistențele la schimbare, ori tehnicile rafinate de comunicare și persuasiune) care și-au găsit aplicații valoroase în domeniul comportamentului organizațional și managerial grație capacității lor de rezolvare efectivă a situațiilor problematice în care raționalitatea și metodele tradiționale dau greș.

Cele două modele de intervenție sus-menționate sunt patentate la nivel internațional și înregistrate ca mărci la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization [WIPO]).

Participarea la această conferință vă oferă ocazia de a vă iniția în aceste modele (pătrunzându-le tainele), de a lua cunoștință de conceptele și metodologia specifice, precum și de a vă convinge de eficiența lor.

În cadrul conferinței, abordarea instructiv-formativă va fi preponderent de tipul “learning by doing” (“a învăţa făcând”) și cât mai interactivă. Astfel, prin intermediul unor exerciții practice (de exemplificare și însușire a tehnicilor specifice), participanții vor putea deprinde abilități de comunicare și rezolutive (”problem solving”) de factură strategică, menite să confere eficiență sporită intervențiilor la nivel individual (psihoterapeutice) sau în context organizațional (coaching). De asemenea, se va putea solicita formatorului supervizarea unor cazuri clinice reale (din cazuistica participanților), terapie “în direct” cu pacienți benevoli (aduși de participanți) sau îndrumări privind abordarea și gestionarea unor situații disfuncționale concrete din mediul organizațional. Indicațiile și explicațiile acordate vor permite participanților testarea ”puterii curative” sau ”eficienței operative” (în sensul raportului dintre efectul produs și eforturile depuse) a Modelelor de intervenție Strategice.

PROFESORUL GIORGIO NARDONE

Profesorul Giorgio NARDONE a fondat, împreună cu Paul WATZLAWICK, Centrul de Terapie Strategică din Arezzo (Italia), în cadrul căruia activează în prezent ca psihoterapeut, profesor și expert în coaching. Este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi terapeuți și totodată un exponent de seamă al grupului de cercetători cunoscut sub denumirea Școala de la Palo Alto, grație contribuției sale inovatoare.

Contribuția sa remarcabilă constă în crearea unor protocoale specifice de tratament pentru cele mai invalidante patologii psihice, demonstrând că prin utilizarea lor se pot vindeca rapid și eficient cea mai mare parte dintre ele (atacuri de panică, tulburări fobico-obsesive, tulburări alimentare etc). Acesta a fost primul aport novator important, translatând terapia scurtă către o formă avansată de tehnică terapeutică, numită “Terapia Scurtă Strategica”.

Înscrieri şi detalii aici:

http://www.centruldeterapiestrategica.com/conferinta/conferinta.html

https://www.facebook.com/Centrul.de.terapie.strategica.Romania