Marți, 1 octombrie, la ora 17.00, la Librăria Mihail Sadoveanu din București (Bulevardul Gen. Gheorghe Magheru 6-8) va avea loc lansarea unui nou volum scris de Adrian Sângeorzan și publicat la  Curtea Veche Publishing . Volumul este un excelent jurnal al experienţelor (nu numai) medicale prin care a trecut Adrian Sângeorzan ca medic ginecolog atât în România, cât şi în Statele Unite, unde profesează în prezent.

Indiferent că se află în sala de naşteri a unui spitalul din Braşov, din Bucureşti, sau din New York unde, Adrian Sângeorzan practică ginecologia şi obstetrica pentru că este vorba despre viaţă. Dar această viaţă între femei este în sine o veritabilă epopee eroică pe două continente, descrisă cu vervă şi dramatism. În prima povestire incusă în carte, autorul explică fără echivoc felul  în care și-a descoperit vocația: “Primele nașteri pe care le-am văzut m-au afectat atât de profund, încât am avut revelația găsirii a ceea ce căutam. Poate și pentru că trăiam într-o lume întoarsă pe dos, în care acest miracol al venirii pe lume rămăsese unul dintre puținele lucruri care ne mai ancora de o realitate solidă și ancestrală. Plus că într-o sală de naștere se întâmplă veșnic ceva. Ceva care trebuie rezolvat imediat, ceva cunoscut, dar irepetabil. Nevoia mea de acțiune a fost satisfăcută din plin.”

“Adrian Sângeorzan scrie când apucă, între două operaţii, în gardă, şi, ceea ce este remarcabil, nu se vede efortul, nu se zăreşte nicio cusătură, totul curge firesc, într-un ritm foarte alert. Deşi jurnal, volumul are tensiunea şi fraza unor povestiri care descriu naşterea din unghiuri multiple. Nu clinic, sau şi clinic — însă cu detalii ce pot fi înţelese de cititorul obişnuit —, ci literar. Fie­care capitol este o nouă — şi inedită — experienţă profesională, sub semnul unui umanism aproape palpabil. De la scene tari, unele cu mafioţi, parcă desprinse din filme, până la descrierea unor intervenţii dificile sau portretizarea colegilor şi a pacientelor, autorul nu te lasă să te opreşti din citit: semn că avem de-a face nu doar cu un ginecolog care-şi descrie practica, ci mai ales cu un foarte bun scriitor care ştie să privească lumea.” Răzvan Petrescu

Adrian Sângeorzan s-a născut în 1954 la Bistriţa-Năsăud. A absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Cluj. Din 1990, trăieşte la New York.  A publicat volumele de versuri Pe viu, 2001, Editura Axa 2000,Tatuaje pe marmură, ediţie bilingvă româno-engleză, Scrisul Românesc, 2006, volumul de exquisite corpse Voci pe muchie de cuţit (împreună cu Carmen Firan), ediţie româno-engleză. Volumul de versuri Over The Lifeline (Peste linia vieţii) a apărut la Editura Spuyten Duyvil, din New York. În 2010 publică poemulAnatomia Lunii, în ediţie bilingvă româno-engleză, la Editura Scrisul Românesc.

 

Este autorul volumului de proză memorialistică Între două lumi — Povestirile unui doctor de femei, apărut în două ediţii la Editura Scrisul Românesc, şi al romanelor Circul din faţa casei, Curtea Veche Publishing, 2007 (a doua ediţie în 2008) şi Vitali (două ediţii apărute la Curtea Veche Publishing în 2008), iar în Statele Unite, Exiled from the Womb — Tales of a Women’s Doctor, Editura Spuyten Duyvil.

 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Biblio­tecii Internaţionale a Poeţilor. Este cotraducător al volumului Locul Nimănui. O antologie de poezie americană contemporană(Editura Cartea Românească, 2007) şi autorul traducerii în limba română a volumului Umbre din Est de Richard Milazzo. Opera sa apare în diverse reviste literare şi antologii din România şi Statele Unite ale Americii.