Bună ziua tuturor,

Engleza este o limbă extrem de interesantă. Cuvântul „şi“[1] este al cincelea cuvânt folosit în limba engleză şi are propria sa logogramă. Logogramele sunt reprezentări ale unor cuvinte sau cele mai mici unităţi ale limbajului investite cu semnificaţie. Simbolul cuvântului „şi“ este „&“.

Şi mai interesant este faptul că cel mai folosit cuvânt din limba engleză, reprezentând circa 6% din limbajul scris şi vorbit, este cuvântul „the“[2]. Prin urmare, suntem îndreptăţiţi să ne aşteptăm ca şi „the“ să aibă propria lui logogramă.

Istoria logogramei lui „şi“ este cât se poate de grăitoare pentru înţelesul ei actual. Conform Wikipedia, în şcolile cu predare în limba engleză, atunci când se spunea alfabetul, orice literă care putea fi folosită şi ca un cuvânt de sine stătător („A“,  „I“ şi, la un moment dat, chiar şi „O“), era urmat de expresia latinească per se , care înseamna „în sine“.

Devenise o obişnuinţă să adaugi semnul „&“ la sfârşitul alfabetului, ca şi cum ar fi fost a 27-a literă.  Se pronunţa „and“. Drept urmare alfabetul recitat se termina astfel: „X, Y, Y, and per se and.[3]“ Expresia din urmă a ajuns să fie pronunţată „ampersand“ şi astfel, până  în 1837, termenul intrase deja în limba engleză.

„Fi“, „la“ şi „al“ sunt cuvinte ce ocupă poziţia a doua, a treia şi a patra în lista celor mai folosite cuvinte din limba engleză.  De fapt, 20% din limba engleză scrisă şi vorbită, include doar zece cuvinte. Şi poate că a venit vremea ca toate aceste zece cuvinte să aibă propriile lor logograme, pentru a uşura scrierea şi citirea în limba engleză.

Tehnologia a avansat, însă când vine vorba de îmbunătăţirea abilităţilor de scriere, încă este loc de mai bine. Iar acest lucru deja se vede în scrierea mesajelor, unde limba nouă  se remodelează. Poate că a venit vremea să formalizăm noile evoluţii şi să le introducem în folosirea limbii în viaţa de zi cu zi.



[1] În limba engleză „şi“ se traduce prin „and“.

[2] În limba engleză, cuvântul „the“ este folosit înaintea substantivelor comune pe post de articol hotărât, atât pentru genul masculin cât şi feminin.

[3] În traducere „şi per se şi“