Bună ziua tuturor,

Pe vremuri, în controversatul serial englezesc „Monty Python’s Flying Circus“, se repeta o replică foarte amuzantă: „Beau, deci exist .“ Era o parafrazare a uneia dintre formulele lui Rene Descartes: „Gândesc, deci exist“.


Într-o oarecare măsură, era o apreciere pornind de la cantitatea de alcool consumată de oameni şi impactul acestuia asupra vieţilor lor. Însă băutul şi tipurile de băuturi pe care le consumăm au jucat un rol deosebit de important în istoria omenirii.

Richard Glover subliniază faptul că popularitatea consumului de ceai în secolul al XVII-lea  a fost un factor foarte important în extinderea comeţului cu sclavi. Ceaiul, împreună cu zahărul necesar îndulcirii băuturii au implicat existenţa unor plantaţii întinse care apoi au atras comerţul cu sclavi.

membrii Monty Python’s Flying Circus

Despre cafea, pe de altă parte, se spune că a contribuit la apariţia Iluminismului. În mod firesc, cafenelele au devenit noile locuri de întâlnire, în locul cârciumilor. Ca urmare a reducerii consumului de alcool s-a schimbat şi tipul discuţiilor, de data aceasta în favoarea discursului raţional.

Chiar săptămâna trecută, în Noua Zeelandă, a apărut o ştire, conform căreia, o femeie a murit din cauza unei supradoze de Coca-Cola — obişnuia să bea până la zece litri pe zi.

Să fi venit, oare, vremea să ne gândim la consecinţele involuntare ale băuturilor pe care le consumăm? Cei mai mulţi dintre noi, dăm animalelor noastre de companie doar apă. Am fi revoltaţi dacă am vedea că cineva le dă ceai îndulcit, ceai cu lapte, capuccino, gin cu apă tonică sau Coca-Cola. Şi cu toate astea, ideea de a oferi aceleaşi lichide propriului nostru corp pare perfect în regulă.

Care că ar fi starea noastră mentală, fizică, emoţională şi raţională dacă am bea doar apă de ploaie? Băutura campionilor? Apa?  Şi ce părere aveţi despre faptul că atât de mulţi oameni nu au acces la ea?

Beţi apă! Trăiţi! Iubiţi !

Roz Townsend www.roztownsend.com

Referinţe: Richard Glover , „The Sydney Morning Herald 9 Feb 2013“

Sursa foto 1