Duminică, 10 februarie, în deschiderea celei de-a 26-a ediții a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim 2013, Premiul Ierusalim a fost acordat scriitorului spaniol Antonio Muñoz Molina.

Desfăşurat pentru prima oară în 1963, Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim are loc o dată la doi ani şi strânge zeci de mii de participanți. În acest an şi-au anunţat participarea aproximativ 600 de editori şi scriitori din peste 30 de ţări. Punctul culminant al târgului este acordarea Premiului Ierusalim, decernat în decursul anilor unor scriitori precum: Jorge Louis Borges, Eugene Ionesco, Milan Kundera, Ernesto Sabato, Mario Vargas Llosa, Jorge Semprun, Arthur Miller, Haruki Murakami. În anul 2011, Premiul Ierusalim i-a fost acordat scriitorului britanic Ian McEwan.

Molina a comentat în cadrul Centrului de Conferințe de la  Mishkenot Sha’ananim că prestigiul multor premii depinde strict de laureații din anii precedenți. Cinci dintre autorii care au primit Premiul Ierusalim au fost și laureați ai Premiului Nobel pentru literatură. Cunoscutul scriitor spaniol a declarat că acceptă prestigiosul premiu literar oferit de Israel în ciuda piedicilor și boicoturilor impuse de activiștii pro-palestinieni. El a mărturisit că nu se consideră un complice al politicilor Israelului față de Palestina dacă acceptă Premiul Ierusalim, un premiu onorific acordat o dată la doi ani autorilor care abordează ca subiect libertatea umană în societate.

Antonio Molina, a cărui proză a fost modelată de o educație de clasă mijlocie, într-un sat provincial din Spania condusă de dictatorul Francisco Franco, și-a mutat reședința la New York, în cartierul Upper West Side, în ultimii treispezece ani, astfel că aținut cu această ocazie să-și declare afinitatea pe care o are față de Israel, o țară pe care o consideră la fel de neînțeleasă ca țara sa de origine Spania.

Antonio Muñoz Molina este unul dintre cei mai distinși și prolifici scriitori spanioli. A scris peste douăzeci de titluri, care includ nuvele, romane, eseuri, colecții de proză scurtă, colaborând regulat și cu cel mai cunoscut cotidian din Spania.

 

Dintre titlurile sale enumerăm Beatus Ille (1986; Premiul Icaro), El invierno en Lisboa (1987; National Book Award și National Critics Book Award, 1988), Beltenebros (1989), El jinete polaco (1991; Premiul Planeta  și National Book Award), Plenilunio (1997; Prix Fémina Étranger, 1998), Sefarad (2001; Premiul Alberto Benveniste, Paris-Sorbonne; Premiul Pen Translation 2004), Ventanas de Manhattan (2004), și El viento de la Luna (2006).

Sursă foto 1, foto 2