Bună tuturor,

 

În vest Crăciunul înseamnă de obicei să te gândeşti ce cadouri să iei pentru cei dragi. Eu mi-am propus să vă pun, cu adevărat, pe gânduri.

În urma unor sondaje, The Australia Institute împreună cu Adele Horin au aflat că anul trecut, de Crăciun, şase milioane de australieni au primit unul sau mai multe cadouri pe care fie nu le-au folosit niciodată, fie le-au oferit altcuiva.

Sondajul a mai arătat şi că mai mult de unul din patru respondenţi se aşteaptă ca unele dintre cadourile pe care le dăruiesc să ajungă prin spatele dulapului acelor persoane.

Cadourile nedorite reprezintă o pierdere de timp, bani şi resurse în valoare de 798 milioane de euro pe an.

Directorul Institutului a subliniat, de asemenea, faptul  că o cultură a dăruitului obligatoriu aduce bucurie doar magazinelor şi marilor bănci. Băncile sunt aduse în discuţie datorită obicieului de a cumpăra cadouri folosind cardul de credit.

Din nefericire, sondajul a mai arătat că un sfert dintre australieni se aşteaptă să fie nevoiţi să ofere cadouri unor persoane pe care nu le agreează în mod deosebit.  Şi un sfert dintre aceşti cumpărători dezinteresaţi nu au putut să îşi acopere datoria la cardurile de credit.

Cu alte cuvinte, aproximativ un milion de australieni cheltuie bani pe care nu îi au pe cadouri pe care ar prefera să nu le facă.

Însă nu toate veştile sunt nefaste. Aproape patru din cinci respondenţi ar fi bucuroşi dacă cineva ar face o donaţie către un serviciu caritabil in numele lor, în loc să primească un cadou.

Însă cei mai mulţi psihologi şi terapeuţi de cuplu sunt de acord cu faptul că cel mai bun cadou pe care îl poţi face cuiva este propria ta prezenţă  – să petreceţi timp împreună, să vă priviţi în ochi şi să îi asculţi cu adevărat pe cei dragi.

Iar acest lucru este diferit  de a încerca să le rezolvi problemele şi a te gândi cât timp trebuie să-i laşi să vorbească până să-i întrerupi. Încercaţi mai degrabă să fiţi prezenţi  dorindu-vă într-adevăr să ascultaţi ce au de spus.

Pentru aceia dintre noi care au simţit fiorul iubirii, este vorba de exact acelaşi mod de a fi prezent. Este acea stare în care tot ceea ce spune celălalt sună armonios şi dulce ca aurul topit, fără critici, comentarii şi tendinţa de-a judeca aspru. Această stare este rarisimă şi este cel mai ieftin şi cel mai preţios dar pe care îl poţi face cuiva.

Fiţi prezenţi! Trăiţi! Iubiţi!

Roz Townsend www.roztownsend.com