Primul eveniment pe care l-am pregătit la această ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus este o dublă lansare de carte, ambele volume având un mesaj puternic şi fiind rezultatul unor proiecte susţinute de Fundaţia Soros România. Aşadar, joi, 22 noiembrie 2012, de la ora 17.00, vă aşteptăm la standul editurii de la Romexpo pentru a vă prezenta, alături de colegul nostru, Cătălin Sturza, volumele „Caucazul de Sud după 20 de ani: Regimuri politice, securitate şi energie” și „Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate”.

Cărţile au fost elaborate în urma unor studii colective, iar la eveniment îi vom avea ca invitaţi pe cinci din cei opt autori: Ileana Racheru, Stanislav Secrieru, Angela Grămadă (autori ai volumului “Caucazul de Sud după 20 de ani”), Ştefan Leonescu, Alexandra Toderiţă (autori ai volumului “Redobândirea cetăţeniei române”), dar şi pe Sergiu Panainte, rezentant al Fundaţiei Soros România.

Caucazul de Sud după 20 de ani: Regimuri politice, securitate şi energie” de Ileana Racheru, Stanislav Secrieru, Angela Grămadă oferă o radiografie politică, economică şi de securitate a regiunii Caucazului de Sud şi a celor trei state care o compun: Armenia, Georgia şi Azerbaidjan. Destinat instituţiilor care articulează politica externă a României faţă de aceste ţări şi experţilor din societatea civilă, dar şi mediului academic şi corpului de studenţi de la ştiinţe sociale, studiul realizat sub egida Fundaţiei Soros România devine un instrument şi o lectură obligatorie pentru toţi cei care vor să înţeleagă complexitatea unei regiuni esenţiale pentru securitatea Europei. Autorii au avut posibilitatea, prin interviurile făcute la Erevan, Tbilisi şi Baku, să obţină informaţii preţioase de la experţi din ONG-uri, formatori de opinie şi tehnocraţi din birocraţia guvernamentală.

Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate” semnat de Constantin Iordachi (coordonator), Ştefan Leonescu, Alexandra Toderiţă, Claudia Silaghi, Cristian Ghinea reprezintă o abordare istorică exhaustivă a chestiunii redobândirii cetăţeniei române, în special de către unele persoane din fostele teritorii ale României Mari – Basarabia şi Bucovina de Nord — în ultimii 21 de ani. Cartea, alcătuită din trei module de cercetare, demontează o serie de mituri ale acordării cetăţeniei române — în special pe acela că, prin intermediul acestui mecanism, ar intra „pe uşa din spate” a Uniunii Europene milioane de cetăţeni extracomunitari — şi alcătuieşte o imagine limpede asupra condiţiilor, legislaţiei şi procesului de acordare a cetăţeniei; cei cinci autori ai volumului compară, totodată, situaţia legislativă din România cu cea din alte state din fostul bloc comunist.

Aceste volume au fost publicate cu sprijinul Fundației Soros în România.