Luni, 1 noiembrie, a avut loc conferința de diseminare a rezultatelor din cadrul proiectului READ IT „Formarea profesorilor pentru a face LECTURA mai plăcută prin poveşti digITale”. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului Național „Ion Creangă” în prezența a peste 100 de cadre didactice și elevi de liceu și a promovat includerea instrumentelor TIC (tehnologia informațiilor și comunicațiilor) și a tehnicilor digitale de povestire în metoda de predare la clasă.

Conferința a fost moderată de Mihaela Cîrstea, Inspector de Specialitate pentru Limba și literatura română și literatură universală din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Iuliana Florea de la Curtea Veche Publishing  a prezentat structura și obiectivele proiectului de cercetare READ IT, precum și modul în care acesta a fost implementat la nivel național.

READ IT Formarea profesorilor pentru a face LECTURA mai plăcută prin poveşti digITale” este un proiect Comenius cu o durată de 2 ani, co-finanţat de programul UE pentru învăţare pe tot parcursul vieţii. Se adresează tuturor liceelor din cele cinci ţări-partener implicate în această iniţiativă: Italia, Danemarca, România, Turcia şi Marea Britanie. În România, proiectul a fost implementat de Curtea Veche Publishing împreună cu Liceul „Ovidius” Constanța.

Instruirea propusă de proiectul READ IT a cuprins două etape: pregătirea profesorilor pe platforma online (30 de ore) şi aplicarea noilor metode învăţate la clasă (12 ore), cea de a doua etapă concretizată în crearea, împreună cu elevii, a unui booktrailer.

Proiectul început în anul 2010 se va finaliza printr-o întâlnire ce va avea loc între 8 și 11 noiembrie la Veneția la care vor participa reprezentații celor cinci țări-partener implicate în proiect. La Veneția își are sediul Università degli Studi Guglielmo Marconi, instituția care a coordonat proiectul READ IT la nivel european. Pe agenda acestei întâlniri este semnarea acordului prin care toate resursele proiectului vor fi disponibile publicului larg.

În cadrul conferinței au fost prezentate trei booktrailerele realizate de profesorii care au finalizat cursul online de pe platforma www.readitproject.eu și ne-am bucurat să aflăm că mulți dintre profesorii prezenți în sală au implementat deja la clasă asemenea  metodologii înainte de a cunoaște proiectul.  Cu mare bucurie am constatat deschiderea profesorilor români către noi abordări didactice la clasă, combinând inovaţia, imaginaţia şi autenticitatea, astfel reducând din distanţa care se află între generaţia digitală a elevilor şi lecţiile tradiţionale.

Așa cum a remarcat unul dintre profesorii participanți, avantajul acestor metodologii constă în medierea contactului direct cu o carte și încurajarea lecturării acesteia. Și elevii prezenți ne-au împărtășit din experiența realizării unui booktrailer pentru romanul „Enigma Otiliei” pentru care au refăcut traseul personajelor, începând bineînțeles cu strada Antim.

 

Curtea Veche Publishing susține inițiativele profesorilor de a introduce booktrailerul ca metoda de predare, așa că am lansat o provocare către toți participanții la conferință, dar și pentru profesorii și elevii interesați de proiect. Orice booktrailer realizat până pe 20 noiembrie va fi promovat pe canalele noastre de comunicare pe durata Târgului Internațional de Carte Gaudeamus ce va avea loc între 21 și 25 noiembrie la Salonul Expozițional Romexpo. Dacă ați realizat deja un booktrailer sau doriți mai multe informații despre cum poate puteți realiza unul, așteptăm mesajele voastre pe adresa bogdana.popa@curteaveche.ro.

Această conferință a fost organizată cu ajutorul Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al Colegiului Național „Ion Creangă”. Mulțumim tuturor participanților la eveniment și vom reveni cu mai detalii despre cum vor putea fi accesate resursele proiectului în lunile ce urmează.