Curtea Veche Publishing are plăcerea de a vă invita la Arad la evenimentul de lansare a volumului „Dresură de lei“ de Ioana Revnic. Vă așteptăm așadar pe 8 martie, la raionul Cultura al hipermarketului Cora din Galleria Mall Arad, începând cu ora 17.00. În cadrul aceluiași eveniment, va fi lansat și volumul „Emoția“ de Mirela Stănciulescu. Alături de cele două autoare, vor fi prezente scriitoarea Lia Faur și actrița Oltea Blaga.

Evenimentul de la Arad face parte dintr-o serie de lansări dedicate volumului „Dresură de lei“. Urmează noi întâlniri cu cititorii pe 16 martie, la Cluj-Napoca (ora 17.00, Klausenburg Cafe) și pe 29 martie la Zalău.

„Dresură de lei“ reprezintă volumul de debut al Ioanei Revnic și constă într-o serie de interviuri pe care autoarea reușește cu tact să le transforme în confesiuni ale unor mari personalități ale literaturii române contemporane. Interlocutorii de seamă ai Ioanei Revnic au fost: Alex Ştefănescu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Horia Simionescu, Augustin Buzura, George Bălăiţă, Nicolae Breban, Petru Popescu, Ilie Constantin, Emil Brumaru, Adrian Popescu, Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Mihai Cimpoi și Mirela Stănciulescu. Însă cartea nu prezintă o simplă înșiruire de întrebări și răspunsuri, încât autoarea a recurs, aproape în fiecare caz, la o introducere narativă. Această introducere include elementele ale decorului, specificul împrejurărilor în care a avut loc discuţia, stările de spirit ale scriitorului intervievat, dar şi mici istorii care asigură legătura dintre jurnalist şi scriitor, fiecare sporind savoarea și ineditul interviurilor.

Așa cum remarcă scriitorul Vitalie Ciobanu în prefața cărții, titlul „spune multe despre felul de abordare al Ioanei Revnic: ea îşi dresează intervievaţii, le îmblânzeşte asprimea sau reticenţa de primă instanţă, atacă temele centrale ale creaţiei lor, dovedind rigoare şi competenţă academică, le ridică temele «la fileu», stimulându-le pofta de vorbă, prin ingenioase schimbări de registru, îi face să îşi dezvăluie fragmente din interioritatea vulnerabilă, dosită în spatele «efigiei» cu care ne-au obişnuit, cu care s-au impus în conştiinţa publicului românesc“.

Ioana Revnic (n. 1978) este profesoară de limba şi literatura română în învățământul preuniversitar. A obținut titlul de doctor în Filologie la Universitatea din Oradea, cu o teză despre opera lui Ştefan Bănulescu. A publicat studii literare şi interviuri în volume colective, articole şi interviuri în Familia, România literară, Cultura și Ziarul de Duminică. În prezent, este bursieră a şcolii postdoctorale „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale“ (preşedintele consiliului ştiinţific: acad. Eugen Simion), proiect derulat sub înaltul patronaj al Academiei Române.