Reuven Bar-On, cel care a brevetat termenul de inteligenţă emoţională, „EQ“, şi a dezvoltat primul test care evaluează acest tip de inteligenţă, a strâns laolaltă, împreună cu James D.A. Parker, mai mulţi cercetători, academicieni şi practicieni de prestigiu, pentru a da naştere acestei lucrări remarcabile şi indispensabile pentru cei care îşi doresc să afle mai multe despre inteligenţa emoţională.

Manualul de inteligență emoțională se adresează atât psihologilor, cât și oamenilor de afaceri, profesorilor, cercetătorilor și studenților care doresc să afle mai multe despre acest subiect.

Capitolele tratează subiecte diferite cum ar fi neurobiologia aptitudinilor emoționale, rolul istoriei din copilăria timpurie, dezvoltarea aptitudinilor emoționale, precum și relația dintre aptitudinile emoționale și relațiile interpersonale, acasa sau la locul de muncă.

În paginile cărții au fost reunite cele mai importante modele ale inteligenței emoționale, dar și concepte înrudite. Printre acestea se regăsesc subiecte precum: alexitimia, nivelurile de conștientizare a emoțiilor, competența emoțională, deschiderea la experiență, inteligența practică, aptitudinea psihologică, competența socială și inteligența socială.

Publicarea acestui manual marchează atingerea maturitații pentru teoria inteligenței emoționale.

 ,,Acum, odată cu publicarea Manualului, cei care doresc să facă cercetări în acest domeniu au la îndemână o carte de referință care poate constitui o bază solidă de informații și care oferă acces la ultimele idei și instrumente din domeniu. Acest acces ar trebui să joace un rol important în promovarea teoriei despre inteligența emoțională și să ducă la un nou stadiu de evoluție, generând o teorie fundamentată științific.’’ (Daniel Goleman)

Reuven Bar-On este director al Institutului de Inteligență Aplicată din Danemarca. A fost implicat în definirea, evaluarea și aplicarea inteligenței emoționale și sociale încă din 1980. Dr. Bar-On a inventat termenul coeficient emoțional (EQ) și a publicat EQ-i, primul test de inteligență emoțională.

 James D. A. Parker este profesor asociat la Catedra de Psihologie de la Universitatea Trent din Canada. Este implicat în cercetarea extensivă a alexitimiei și a relației sale cu inteligența emoțională, sistemul personalitații și psihopatologia.