Ziua de luni, 28 noiembrie, a fost pentru cititorii noştri din Timişoara un bun prilej de a bucura de lansarea volumului Bulevardul visurilor de Ana Cioclov. Alături de autoare, la eveniment au participat Brînduşa Armanca, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta şi Iren Arsene, director Curtea Veche.

Experienţa şi personalitatea autoarei se regăsesc în toate lucrările sale, iar acest lucru a fost vizibil inclusiv în seara lansării. Într-o atmosferă caldă şi boemă, scriitoarea şi-a primit cu mare drag cititorii interesaţi de volum. Urmărind zâmbetele şi mulţumirea invitaţilor, putem spune, fără a exagera, faptul că evenimentul a fost un succes atât pentru public, cât şi pentru Ana Cioclov.

Ilustrată cu zece reproduceri din picturile autoarei, cartea prezintă o poveste despre întâlnirea dintre om şi realitatea vieţii. Dincolo de pereţii de sticlă ai zgârie-norilor, New Yorkul se sufocă de căldură, iar Manhattanul pluteşte într-o ceaţă aurie conferită de soarele orbitor. Pe un bulevard al acestui mare oraş, trecătorii merg grăbiţi îndreptându-se spre întâlnirea de după-amiază, momentul cel mai aşteptat al zilei.

Fiecare povestire din acest volum analizează un fragment din viaţa unui personaj care trece pe marele bulevard al visurilor, sperând să-şi găsească fericirea şi împlinirea. Femeile se îmbracă în rochiile lor din mătase foşnitoare, se analizează cu atenţie în oglindă şi pleacă la întâlnirea cu viaţa însăşi, sperând ca bărbatul din acea după-amiază să le fie ursitul. Bărbaţii, eleganţi şi plini de importanţă, îşi poartă trabucul în colţul gurii şi, învăluiţi în nori de fum, speră să întâlnească o femeie uluitoare care să se lase pe loc cucerită de farmecul lor irezistibil.

Povestirile Anei Cioclov redau o atmosferă picturală, culorile au un rol esenţial în descriere şi conferă un efect incredibil asupra cititorilor care pot vizualiza practic toate întâmplările, iar acest lucru are de multe ori un impact copleşitor asupra lor, atingându-le inima şi asaltând-o cu sentimente contradictorii, când pline de tristeţe, când  radiind o incredibilă voioşie.

Despre felul în care a luat naştere cartea, autoarea ne spune “Când pictez aştern pe pânză o poveste, iar când scriu aduc culorile în curgerea cuvintelor. Absolventă a Institutului de Arte Plastice din Timişoara, secţia pictură, am fost educată să duc o viaţă de continuă căutare şi exprimare a frumosului. Fiind cetăţean american şi român, fac naveta între New York, atelierul meu de pictură din Naples, Florida, şi atelierul de design din Timişoara, comprimând distanţele.

Cărţile mele sunt inspirate de aceste locuri, aici se nasc povestiri şi personaje care vor rămâne să trăiască alături de mine. Împreună străbatem oceanul, privim strălucirea şi tristeţea marilor oraşe cu bulevardele lor colorate, iar eu mă risipesc alături de ele în peregrinările şi viaţa plină de inspiraţie pe care o duc.

Bulevardul visurilor  este locul care adună bucurii şi tristeţi, visuri şi amintiri, pe Bulevardul visurilor din New York, Paris, Naples, sau în oraşul pe care eu îl numesc acasă, femei şi bărbaţi îşi doresc întâlniri pe genunchii soarelui care apune, îşi trăiesc iubirile, de parcă acesta ar fi singurul lucru rămas frumos pe lume”.

Ana Cioclov a absolvit Universitatea din Timişoara, Facultatea de Arte Frumoase, respectiv secţia de pictură şi artă grafică. Şi-a început cariera ca designer vestimentar şi a realizat costume pentru Opera din Timişoara.
În 1991 a fondat compania „Ana Cioclov“, specializată pe produse unicat destinate femeilor, mai precis creaţii vestimentare, bijuterii şi accesorii, toate fiind lucrate manual.  În paralel cu activitatea de designer vestimentar, Ana Cioclov a pictat în ulei şi acuarelă, tablourile sale putând fi admirate în nenumărate expoziţii în ţară şi în străinătate (Ungaria, SUA, Germania). Alte cărţi publicate: Sărutul interzis la Augusta Pub. House, Timişoara, 1998, Scara de mătase, Augusta Pub. House, Timişoara 2004, Silk Ladder, în engleză, la Eurostamp, Timişoara, 2007. Pentru activitatea sa în domeniul literar a fost recompensată, în anul 1988, cu premiul „Aron Cotruş“ pentru proză.