Personalitatea încă este o ecuaţie cu multe necunoscute. Încă este o trăsătură – esenţială, dar în aceeaşi măsură şi ambiguă – definitorie pentru orice om. Iar cum prefaţa volumului Personalitatea şi soarta organizaţiilor debutează cu un vechi proverb budist conform căruia „Un singur om poate schimba destinul unei naţiuni”,  reiese încă de la început legătura strânsă dintre personalitatea unui om şi performanţele obţinute de companii. În această carte, Robert Hogan îşi propune să lumineze acest teritoriu amplu şi în mare parte neexplorat al personalităţii umane, care sunt principalele mecanisme care pot transforma un angajat într-un lider, precum şi relaţia de dependenţă între factorul individual, munca de echipă şi succesul colectiv al unei organizaţii.

Bazat pe această idee centrală, volumul arată, pe de-o parte, cum să înţelegi, evaluezi, selectezi sau respingi organizaţiile care nu se potrivesc personalităţii angajatului, precum şi cum să foloseşti trăsăturile de personalitate în beneficiul companiei. Cartea vine ca o bază de informaţii relevante, determinată de o lipsă sau nesuficienţă resimţită de autor printre studiile ceilalorlalţi psihologi din breaslă. De aceea, spune Hogan: „Cartea este unică din două motive: întâi, pentru că ia personalitatea în serios – pleacă de la premiza că personalitatea este reală, determinând cariera indivizilor şi soarta organizaţiilor. Şi, în al doilea rând, arată cât de vaste pot fi (şi trebuie să fie) pe de-o parte, înţelegerea fenomenelor organizaţionale – subiect studiat de sociologie, istorie şi ştiinţele politice – în termenii aspiraţiilor şi, pe de altă parte, înţelegerea comportamentului indivizilor – în termenii naturii umane.”

Dr. Robert Hogan este un specialist de renume mondial, pe probleme de: leadership, evaluarea personalităţii şi eficienţă organizaţională. Hogan este foarte apreciat pentru demonstrarea influenţei factorilor de personalitate asupra eficienţei organizaţionale, din mai multe puncte de vedere – începând de la climatul organizaţional şi mergând până la selecţia şi funcţionarea echipelor. Robert Hogan este autorul a peste 300 de articole şi cărţi, printre ultimele sale lucrări publicate numărându-se: The Hogan Guide (2007), Personality: Theories and Applicatons (2008), The Handbook of Personality Psychology (1997).

Volumul Personalitatea şi soarta organizaţiilor a apărut cu sprijinul HART Human Resource Consulting, partener în România al Hogan Assesment Systems şi este susţinut în promovare de către Ziarul Financiar.