Editura Curtea Veche vă invită marți, 21 iunie, începând cu ora 18.00, la evenimentul de lansare a volumului “Experimentul Târgșor – începutul represiunii comunistede Victor Roșca. La evenimentul ce va avea loc în Sala de conferințe a Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu – Piața Universității) vor participa, alături de autor, redactorul cărții – scriitoarea Doina Jela și Octav Bjoza, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Am scris această carte ca pe un omagiu adus generaţiei de adolescenţi, elevi de liceu, care au avut curajul să se opună dictaturii comuniste şi să refuze colaborarea cu diavolul, atunci când cea mai mare parte a populaţiei se supunea cuminte, cedând în faţa forţei brutale. Am surprins aici aventurile lor carcerale, în oment de viaţă şi de moarte. Unele fragmente sunt amuzante, altele nu sunt în stare să vă facă să visaţi. Fără să simţiţi, sunteţi purtat prin multiple hăuri ale urii umane, unde riscul de a vă cutremura este real. (Victor Roşca)

Victor Roşca este unul dintre oamenii ce au înfruntat cu mult curaj nedreptățile comuniste, pedepsite de un regim obtuz cu ani întregi de închisoare politică. Totul a început în anul 1948 cu arestarea sa chiar în timpul examenului de bacalaureat, Victor Roșca fiind liderul unui grup de elevi de la Liceul “Radu Negru” din Făgăraș care se manifestase împotriva instalării regimului comunist. Pedeapsa a fost executată în Penitenciarul Târgșor, iar detenția i-a fost prelungită în penitenciarele din Brașov, Jilava, Ploiești. Nedreptățile au continuat cu un “accident” de camion ca urmare a refuzului de a colabora cu Securitatea, exmatricularea de la facultate, arestarea pentru manifestări legate de Revoluția din Ungaria, muncă în lagărele din Balta Brăilei și nenumărate șicane din partea autorităților. În 1988, a reuşit să plece împreună cu soţia în vi­zită la una dintre fete, în Canada, unde s-a decis să ceară azil politic și unde trăiește și astăzi. Victor Roşca este întemeietorul şi redactorul-şef al revistei literare Candela de Montréal, pe care o editează la Montréal, Canada, din anul 1997. A publicat Moara lui Kalusek — Începutul represiunii comuniste, apărută la editura Curtea Veche în 2007.