Gheorghe Schwartz, autorul seriei „Cei o sută”, a fost distins cu premiul Opera omnia la Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu”. Opera majoră a lui Gheorghe Schwartz, seria de romane „Cei o sută” este considerată de criticul Ioan Holban „o mare izbândă a prozei noastre contemporane”,  fiind cea mai amplă serie romanescă din literatura națională.

Concursul a avut loc în cadrul Festivalului Naţional “Mihail Sadoveanu”, care s-a desfăşurat în perioada 3-4 noiembrie 2012 la Iaşi și Pașcani. Juriul a fost format din scriitori şi universitari, membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania.

Seria „Cei o sută urmărește o sută de generații succesive începând din vremea Babilonului și poartă cititorul prin istorie din Atena, Macedonia, Alexandria, Roma, Constantinopol,  până în Dacia sau în Golful Persic. Deschis prin „Anabasis“ (1988), seria a continuat cu „Ecce homo“ (1993), „Oul de aur“ (1998), „Mâna alba“ (2000), „Vara rece“ (2004), „Axa lumii“ (2005), „Culoarul templier“ (2008), „Secretul Florența“ (2010), „Diavolul argintiu” (2011), cel mai recent volum fiind, „Bastonul contelui” (2012).

Gheorghe Schwartz [n. 1945] este doctor în filozofie și membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din 1990. A publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor. Din 1985, lucrează la ciclul romanesc „Cei o Sută”, ambiţionând una dintre cele mai ample construcţii din literatura română.

 

 

 

Sursă foto