Vitali

Colecție: Un Roman

Copertă: Griffon and Swans Productions (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2008

Număr pagini: 288

Format: 13 × 20 cm

ISBN: 978-973-669-632-9

Vitali

Autor: Adrian Sângeorzan

În stoc
21,19 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • „Adrian Sângeorzan, unul dintre cei mai originali autori din ultimul deceniu, a ajuns la scris relativ târziu, când era deja format, matur şi cu o experienţă de viaţă petrecută chiar între mai mult de două lumi. Unii nu fac nimic cu ea, Sângeorzan de la ea porneşte, de fiecare dată, totul. Dacă primele sale două cărţi de proză (Între două lumi - Povestirile unui doctor de femei şi Circul din faţa casei) indicau explicit implicarea autobiografică, acest nou roman zăpăcitor, antrenant, scris cu sufletul la gură - tocmai ca să ceară a fi citit, literalmente, à bout de souffle! - disimulează autobiografia, câtă va fi fiind. Dar în mod cert îl face pe cititor să se întrebe cine au fost, de fapt, modelele personajelor - unele de-a dreptul trăsnite! - din Vitali. Scrisul se mişcă rapid, parcă dominat de dicteul imperios al situaţiilor ce se perindă aproape cinematografic, al conjuncturilor care de care mai surprinzătoare. Mişcarea nu e numai spaţială, ci, poate mai important, interioară.


  Roman picaresc, prin toate peregrinările personajului titular ale cărui tribulaţii se închid într-un cerc perfect, Vitali poate fi interpretat şi ca un clasic Bildungsroman, un roman de formaţie, în care subiectul străbate parcă întreaga lume ca să ajungă la punctul de unde plecase. Iar autorul lui are o pasiune neobişnuită de a spune şi produce în jurul lui întâmplări dintre cele mai imprevizibile!


  Primul roman cu adevărat american al lui Adrian Sângeorzan, Vitali este testimoniul indubitabil al... vitalităţii artei narative şi de construcţie epică a unui scriitor ce nu încetează să ne surprindă!“


   


  Dumitru Radu Popa


   


   „… Am citit unul dintre cele mai frumoase romane despre copilărie din toată literatura noastră şi, poate, cea mai emoţionantă poveste de dragoste de la Andrew Sean Greer (Confesiunile lui Max Tivoli) încoace. Astfel, mi-am înfrânt o mare preju-decată, aceea că scriitorii români nu pot scrie cu farmec, umor şi stil, debranşaţi de la menirea Scrisului cu majusculă, o poveste care să conţină toate ingredientele pentru a fi citită, cu delicii maxime, de absolut oricine pune preţ pe literatură. Circul din faţa casei ar fi trebuit să ajungă un bestseller şi să devină scenariu de film… Adrian Sângeorzan a reuşit să scrie acest roman, dificil prin amestecul de nuanţe sufleteşti al poveştii, fără tonalităţi discordante, armonizând perfect candoarea cu nostalgia, tristeţea cu frenezia şi dramaticul cu autoironia, o carte plină de scene, fraze şi replici memorabile, o carte minunată.“


   


  Marius Chivu


  (despre Circul din faţa casei)


   


   


  Adrian Sângeorzan (n. 1954, la Bistriţa-Năsăud) a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Cluj. Din 1990 trăieşte la New York, unde profesează ca medic specialist în obstetrică şi ginecologie.


  A debutat în 2001, cu un grupaj de versuri în România literară. Primul său volum de versuri, Pe viu, a fost publicat în acelaşi an de Editura Axa 2000, fiind prezentat de scriitorii Nina Cassian şi Dumitru Radu Popa. Prima sa carte de versuri tradusă în limba engleză, Over The Lifeline, a apărut în 2002 la Editura Spuyten Duyvil din New York, cu recomandări de Andrey Gritsman şi Andrei Codrescu. A mai publicat: Exquisite Corpse (Voci pe muchie de cuţit) (poeme, coautor împreună cu Carmen Firan, ediţie româno-engleză, Scrisul Românesc, 2003), Între două lumi - Povestirile unui doctor de femei (proză memorialistică, Scrisul Românesc, ediţia I, 2003, ediţia a II-a, 2004), Tatuaje pe marmură (versuri, ediţie bilingvă româno-engleză, 2006).
  Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al International Library of Poets din SUA.
  Poemele sale au fost selecţionate în antologia Best Poems and Poets of 2000.

  De acelaşi autor, la Curtea Veche Publishing a mai apărut romanul Circul din faţa casei (ediţia I, 2006; ediţia a II-a, 2008).