Ultimul patriarh -59%

Colecție: Byblos

Titlu original: L'ultim patriarca

Traducător: Alexandru M. Călin

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2010

Număr pagini: 328

Format: 13 x 20 cm

ISBN: 978-973-669-979-5

Ultimul patriarh

Autor: Najat El Hachmi

În stoc

Preț: 24,08 Lei

Preț: 10 Lei


Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Ultimul patriarh este locul de întâlnire a două istorii; prima este a lui Mimoun, un tânăr marocan animat de impulsuri violente, obsedat de sex, paranoic şi despotic, însă fascinant pentru femeile care îl înconjoară. Un univers întreg pluteşte în jurul lui, o carpetă orientală ţesută din poveşti neverosimile şi drame tulburătoare, căci el s-a născut ca să continue tradiţia marilor patriarhi. „Nu ăsta-i destinul tău“ — cuvintele acestea se repetă ca o mantră în cazul lui Mimoun, nemulţumit de ceea ce lumea din jur îi oferă, încrezător până la ridicol în menirea sa grandioasă. În umbra patriarhului creşte fiica lui nenumită, care încearcă din răsputeri să scape de sub tirania unui tată autoritar şi crud şi a unei lumi încremenite, cea a Maghrebului rural şi a tradiţiei islamice. Descoperirea Cataloniei este însăşi descoperirea identităţii, a unei identităţi hibride, înveşmântate deopotrivă în blugi şi în văluri orientale.
  Ultimul patriarh este un roman intens, dulce-amărui, al căutării identităţii şi o consemnare emoţionantă a sfârşitului unei orânduiri seculare în numele căreia abuzul îşi găseşte cea mai confortabilă justificare. El Hachmi analizează cu luciditate de sociolog şi surprinzător sarcasm rolul femeilor în patriarhat, construind două personaje de o forţă nemaipomenită, a căror confruntare va rămâne mult timp în amintirea cititorilor.


  „Ultimul patriarh reprezintă vârful de lance al înnoirii romanului catalan. (...) O poveste plină de contraste, emoţionantă, presărată cu umor. O adevărată revelaţie.“
  Julià Guillamon, La Vanguardia


  „Un roman rotund, dramatic şi amuzant în acelaşi timp, picant, tandru şi înspăimântător.“
  Xavier Pla, Avui


  „Un roman alert, cu o intrigă fermă, care nu te lasă indiferent.“
  Susana Jimenez, El Periódico


   


  NAJAT EL HACHMI s-a născut în 1979 în Maroc şi la vârsta de opt ani a emigrat împreună cu familia în Catalonia, Spania. A studiat literatura arabă la Universitatea din Barcelona. Prima ei carte, publicată în 2004, se numeşte Jo també sóc catalana şi dezbate problema integrării în cultura catalană. Romanul Ultimul patriarh a apărut în anul 2008, după ce a câştigat Premiul Ramon Llull, cea mai prestigioasă distincţie literară catalană; pentru acelaşi roman, în 2009 a câştigat Prix Ulysse du Premier Roman şi a fost nominalizată la prestigiosul Prix Méditerranée Étranger.