Societatea necivilă. Anul 1989: implozia structurilor comuniste

Colecție: Constelaţii

Titlu original: Uncivil Society

Traducător: Cătălin Cîndea

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2010

Număr pagini: 272

Format: 13 × 20 cm

ISBN: 978-606-588-052-8

Societatea necivilă. Anul 1989: implozia structurilor comuniste

Autor: Stephen Kotkin

În stoc
28,90 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
  • În volumul Societatea necivilă, studiu original şi captivant, Stephen Kotkin consideră că ceea ce s-a întâmplat în 1989 nu a fost o explozie, în maniera celei de la Budapesta din 1956, ci o implozie. În analiza lui, nomenklatura a fost adevăratul gropar al regimurilor comuniste. Ea este, totodată, şi principalul beneficiar al privatizării sălbatice. În acest context, foştii disidenţi şi-au pierdut treptat relevanţa. Celor pe care el le numeşte „reverii ale societăţii civile“, Kotkin le opune o abordare care subliniază transformarea istorică a celor ce deţineau puterea într-o nomenklatură. Cu toate acestea, societatea civilă nu a fost doar o fantezie politică pe care au construit-o filosofii disidenţi idealişti, ci şi un mit politic capabil să mobilizeze publicul şi să inspire gândirea independentă şi protestele de masă. Miturile politice nu trebuie judecate (doar) pe baza criteriului de adevăr, a veracităţii lor, ci din perspectiva capacităţii de a deveni realitate: discursul despre societatea civilă a condus la renaşterea acesteia.


    Vladimir Tismăneanu


    Stephen Kotkin este profesor de Istorie Modernă şi Contemporană la Universitatea Princeton şi, totodată, profesor de Relaţii Internaţionale la Şcoala „Woodrow Wilson“. Este autorul unor cărţi de răsunet: Magnetic Mountain: Stalinism as a Civilization (Muntele magnetic. Civilizaţia stalinismului — 1995) şi Armageddon Averted: The Soviet Collapse 1970-2000 (Sfârşitul lumii evitat. Colapsul sovietic 1970-2000 — ed. revăzută, 2008) şi deţine rubrici permanente în ziarele The New York Times şi The New Republic şi la BBC.


    Jan T. Gross, de origine polonă, predă tot la Universitatea Princeton, la catedra Norman B. Tomlinson de „Război şi Societate“. În anul 2001, a publicat o carte nominalizată la premiul National Book Award: Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland (Vecini. Distrugerea  comunităţii evreieşti de la Jedwabne, din Polonia). Cartea sa din 2006, Fear: Anti-Semitism in Poland after Auschwitz (Frica. Antisemitismul în Polonia după Auschwitz), a fost nomina­lizată de ziarul The Washington Post printre cele mai bune cărţi ale anului.