România şi Transnistria: Problema Holocaustului. Perspective istorice comparative

Colecție: In afara colecțiilor

Anul apariției: 2005

Număr pagini: 376

Format: 13 x 20 cm

ISBN: 973-669-100-4

România şi Transnistria: Problema Holocaustului. Perspective istorice comparative

Autor: Viorel Achim, Constantin Iordachi

În stoc
21,19 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Istoria complexã a deportãrii şi exterminãrii parţiale a evreilor şi
  ţiganilor din România a generat polemici istoriografice aprinse şi luãri de poziþie diametral opuse. Datoritã lipsei de dialog dintre istoriografia româneascã din perioada comunistã şi istoriografia occidentalã, şi a neglijãrii capitolului românesc din istoria generalã a Holocaustului, aceste polemici au fost relativ izolate de dezbaterile teoretice şi metodologice care au avut loc în acest domeniu de cercetare pe plan internaţional.
  În lipsa unor studii istorice de autoritate asupra subiectului,
  istoricii îşi disputã nu numai perspectivele lor teoretice şi
  metodologice, ci chiar şi faptele istorice propriu-zise, ceea ce
  mãreşte polemicile istoriografice. Acestea se amplificã pe mãsurã ce noi dovezi documentare devin accesibile, pe de o parte, şi pe mãsurã ce Holocaustul devine tot mai mult un subiect de dezbatere publicã, pe de altã parte. Istoriografia româneascã nu a avut în vedere semnificaţia universalã a Holocaustului ca experienţã limitã şi pânã de curând a neglijat subiectele care au suscitat interesul istoricilor din Occident, precum dezbaterile dintre funcţionalişti şi intenţionalişti, aspectele etice şi politice ale rezistenţei şi colaborãrii în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial sau atitudinea opiniei publice faţã de persecutarea evreilor şi ţiganilor.
  Volumul de faþã invitã cititorii la o reflecþie pe tema acestui
  subiect dificil. Scopul sãu este de oferi un forum de discuţie unor istorici care se ocupã de cercetarea acestui episod tragic din istoria României. În peisajul discursiv post-decembrist vocea istoricilor a fost cea mai puþin auzitã şi ea a contribuit în mãsurã redusã la formarea opiniei publice. Se resimte necesitatea unor studii analitice care sã „profesionalizeze\" dezbaterile privind Holocaustul în România, fãrã a pierde din vedere latura educaţionalã a subiectului şi necesitatea dialogului dintre istorici şi societatea civilã.