Portrete paralele. Interviuri cu personalităţi ale teatrului şi filmului românesc

Colecție: Interviuri

Copertă: Dan Stanciu

Anul apariției: 2000

Număr pagini: 188

Format: 13 x 20 cm, broşat

ISBN: 973-8120-23-3

Portrete paralele. Interviuri cu personalităţi ale teatrului şi filmului românesc

Autor: Monica Patriciu

Stoc epuizat
13,49 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Monica Patriciu: Mi se pare important să vă spun, pe scurt, povestea acestei cări. Ea s-a născut din altă carte, din Portret imperfect. Un portret imperfect al teatrului şi al filmului românesc creionat de câţiva artişti: actori, regizori şi dramaturgi. Abia după ce cartea a fost gata, mi-am dat seama că acele douăzeci şi unu de personaje sau interlocutori - pentru că era tot o carte de interviuri - erau bărbaţi. Să fi fost o simplă întâmplare?
  Conştientă de faptul că
  Portretul imperfect era mai imperfect decât bănuisem, m-am hotărât să-l perfecţionez cât de cât. Aşa au apărut Portrete paralele, interviuri cu douăzeci de actriţe şi o regizoare. Sunt discuţii mai vechi sau mai noi, purtate la microfonul postului naţional de radio, Radio România, şi difuzate din 1997 până astăzi sub genericul Cum vă place.
  Mai simple sau mai complicate, colorate când în tonuri pale, când în culori tari, portretele din această carte, mai mult sau mai puţin paralele, izvorăsc din dragostea pentru teatrul şi filmul românesc.

  21 de artiste, 21 de destine, 21 de cariere şi 21 de interviuri care au devenit 21 de portrete: Leopoldina Bălănuţă (Actoria e o profesiune sublimă şi grea, cumplit de grea), (Eu cred că toţi oamenii au nevoie de teatru), Dana Comnea, Iarina Damian, Dana Dogaru (În teatru o iei mereu şi mereu de la început), Monica Ghiuţă, Mirela Gorea, Dorina Lazăr (Actoria? Ce meserie ciudată!), Rodica Mandache, Irina Mazanitis, Lucia Mureşan, Oana Pellea (Din păcate, actorii mor cam singuri, cam săraci, cam uitaţi şi e mare păcat), Marcela Rusu (Eu am fost fericită pentru că am trăit exclusiv pentru teatru şi pentru dragoste), Anca Sigartau, Cristina Stamate, Janine Stavarache, Carmen Stănescu, Rodica Tapalaga, Vasilica Tastaman, Adriana Trandafir.

  Prof. univ. dr. Ileana Berlogea
  : Portrete paralele de Monica Patriciu este o carte care se citeşte uşor, cu mari şi profunde satisfacţii de natură intelectuală şi estetică. Întrebările sunt iscoditoare, bine alcătuite, răspunsurile complete, surprinzătoare prin noutatea lor.
  Tamara Buciuceanu-Botez, Cătălina Buzoianu