Patul lui Procust. Aforisme practice şi filozofice

Colecție: In afara colecțiilor

Titlu original: The Bed of Procrustes: Philosophical and Practical Aphorisms

Traducător: Cornelia Dumitru

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2011

Număr pagini: 144

Format: 13 × 20 cm

ISBN: 978-606-588-184-6

Patul lui Procust. Aforisme practice şi filozofice

Autor: Nassim Nicholas Taleb

Stoc epuizat
24,08 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Metafora antică a patului lui Procust îi serveşte lui Taleb pentru a-şi exprima ideile asupra tendinţelor negative ale civilizaţiei moderne: tendinţa de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a învinui realitatea că nu se potriveşte modelelor economice gata făcute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente, de a defini inteligenţa ca o trăsătură ce poate fi testată în clasă şi de a ne convinge că o slujbă plătită reprezintă altceva decât o formă modernă de sclavie.
  Spirituale şi ireverenţioase, aforismele lui surprind cititorul, punându-i în faţă dezamăgiri pe care dezamăgiri pe care le trăieşte, cu siguranţă, fără însă a recunoaşte acest lucru.


  [Taleb scrie] într-un stil amintind în egală măsură de Stephen Colbert
  şi de Michel de Montaigne.


  THE WALL STREET JOURNAL
  Cea mai profetică voce dintre toate.


  (G Q)
  Cel mai pregnant gânditor din lume.


  bryan appleyard
  THE SUNDAY TIMES (LONDRA)


  De o strălucire cu totul aparte.


  NIALL FERGUSON,
  LOS ANGELES TIMES


  Nassim Nicholas Taleb s-a născut în anul 1960 în Liban. Este scriitor, filosof, specialist în epistemologia probabilităţilor şi consilier în matematici financiare. Cariera academică, începută în 2004 în cercetare, a continuat printr-un periplu în câteva universităţi celebre: Visiting Professor la London Business School, profesor la Institutul Politehnic al Universităţii din New York unde predă ingineria riscului, şi Distinguished Research Scholar la Said Business School, Universitatea din Oxford. Este numit pe pieţele financiare internaţionale, „disidentul de pe Wall Street“. Foarte cultivat, Taleb stăpâneşte franceza, engleza şi araba clasică, vorbeşte italiana şi spaniola şi citeşte în greacă, latină, aramaică, ebraica veche. Cărţile lui, Fooled by Randomness (2001) şi The Black Swan (2007, traducere în limba română Lebăda neagră, Curtea Veche Publishing, ediţia a II-a adăugită, 2010) au fost publicate în treizeci şi una de limbi.
  The Black Swan a fost considerată de Sunday Times una din cele mai influente 12 cărţi apărute după al Doilea Război Mondial.