Neam, popor sau naţiune? Ediţia a II-a

Colecție: Actual

Copertă: Design: Dan Stanciu, Fotografie:Valeriu Pană

Anul apariției: 2005

Număr pagini: 160

Format: 13 x 20 cm, broşat

ISBN: 973-669-934-2

Neam, popor sau naţiune? Ediţia a II-a

Autor: Victor Neumann

În stoc
17,34 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Faţã de ediţia din anul 2003, ediţia de faţã a cãrţii Neam, popor sau naţiune? Oferã cititorului noi informaţii şi explicaţii insistând asupra perspectivelor comparative ale conceptelor din titlu. Ea cuprinde douã noi capitole: Volk (popor) şi Sprache (limbã) în gândirea lui Herder. Teoria speculativã a etnonaţiunii şi Conceptul de naţiune la români, capitole ce extind cercetarea şi întregesc analizele şi interpretãrile autorului.

  „Politica şi istoriografia româneascã au mare nevoie de acest studiu.Victor Neumann demonstreazã cu elocvenţã clişeele privind identitatea naţionalã şi ne permite sã înţelegem încãrcãturile semantice ale termenilor neam, popor, naţiune, termeni a cãror interpretare tendenţioasã a dus la promovarea unor politici de tip rasist şi totalitar în spaţiul românesc. Autorul ne sugereazã prin cartea sa cã înţelegerea duce la toleranţã, iar toleranţa la bunã convieţuire."

  Dennis Deletant
  Universitatea din Londra

  „Exploziv în contextul în care România are o formã de guvernare democraticã şi tinde spre integrarea în rândul statelor europene animate de o filozofie politicã pluralist-democraticã, conceptul Neam indicã pe de-o parte necunoaşterea sensurilor sale, pe de alta, opţiunea unor ideologi laici sau religioşi de a revitaliza Etnonaţionalismul. Nu este mai puţin adevãrat cã, aidoma conceptelor Popor, Etnie, Naţionalitate, Naţiune, conceptul Neam nu a beneficiat de o explicitare din perspectiva studiilor de istorie intelectualã. Ignorarea acestui gen de cercetare nu e o chestiune de datã recentã, dar ea reflectã o autosuficienţã, respectiv, o rãmânere în urmã în raport cu ştiinţa şi informaţiile ce animã crezul politic european de astãzi. A profita de faptul cã cei mai mulţi conaţionali nu pun preţ pe decodarea noţiunilor-cheie şi cã în acest fel se poate relua în chip profitabil discursul etnonaţionalist, îmi pare o enormã greşealã.
  Iatã încã un argument în favoarea redeschiderii vastului capitol al identitãţii româneşti dintr-o perspectivã academicã şi nu propagandisticã."

  Victor Neumann