Naţionalismul est-european în secolul al XX-lea

Colecție: Om * Idee * Societate

Titlu original: Eastern European Nationalism in the Twentieth Century

Traducător: Radu Paraschivescu

Copertă: Dan Stanciu

Anul apariției: 2002

Număr pagini: 408

Format: 16,5 x 23,5 cm, broşat

ISBN: 973-8356-27-X

Naţionalismul est-european în secolul al XX-lea

Autor: Peter F. Sugar

Stoc epuizat
21,19 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
  • Idei despre lumea noastră şi istoria ei, despre lumea care a fost şi este sau despre cea care ar fi putut fi. Pe firul acestor idei, omul - cel ce gândeşte şi cel despre care se gândeşte, uneori în pace, niciodată împăcat.

    O discuţie despre foloasele şi ponoasele naţionalismului nu poate fi decât bine venită, cu minima condiţie a lucidităţii. Este tocmai ceea ce îşi propun Peter F. Sugar şi nouă observatori ai pulsiunilor naţionaliste dintr-un spaţiu (Europa de Est) care generează, acum mai mult ca oricând, pasiuni greu controlabile, obsesii identitare, resentimente cu iz de conflict şi speranţe camuflate în spatele atitudinilor de paradă. Reuşita volumului este deplină, fiindcă autorii lui au pornit la drum fără prejudecăţi, cu dorinţa declarată de a pune lupa pe fenomenul naţionalist al fiecărei ţări din această zonă şi de a-i semnala neutru viciile şi virtuţile. Cititorului nu i se propun reţete miraculoase de reabilitare, nu i se inculcă duşmănii artificiale şi nu i se recită clişee care agasează. Pur şi simplu i se oferă realităţi necosmetizate, precum şi explicaţii ale decalajului dintre cei care înţeleg esenţa europenismului şi cei care îşi ajung lor înşile. Iar când printre semnatarii studiilor se regăsesc nume ca Maria Todorova, Anita Shelton, Tibor Frank sau Gherasimos Augustinos, calitatea textului este garantată.

    Peter F. Sugar este Profesor Emeritus de istorie şi studii internaţionale la University of Washington. S-a specializat în istoria otomanilor şi a ţărilor din sud-estul Europei şi din estul Europei Centrale. Printre lucrările sale se numară Industrialization of Bosnia-Hercegovina, 1878–1918 şi Southeastern Europe under Ottoman Rule, 1354–1804. Este de asemenea editor şi coeditor a peste zece volume care se ocupă de Europa de Est, inclusiv Nationalism in Eastern Europe.