Fiica groparului

Colecție: Byblos

Titlu original: The Gravedigger's Daughter

Traducător: Mircea Pricăjan

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2009

Număr pagini: 632

Format: 14×22 cm

ISBN: 978-973-669-709-8

Fiica groparului

Autor: Joyce Carol Oates

În stoc
47,20 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Reputaţia prodigioasei autoare nord-americane Joyce Carol Oates se bazează pe un talent urmărit, de-a lungul carierei, cu o îndărătnicie ajunsă proverbială. Bibliografia ei numără, de la debutul care se produce în anul 1964 cu romanul The Shudderig Fall, peste cincizeci de titluri de romane şi numeroase alte volume de proză scurtă, teatru şi eseuri. Premiile şi nominalizările pe care le primeşte, precum şi statutul de bestseller pe care îl ating multe din volumele autoarei îi conferă o notorietate aparte în peisajul literaturii americane, nu de puţine ori numele ei fiind asociat neoficial cu o nominalizare la Premiul Nobel. Pentru  them primeşte National Book Award în 1970, iar în 1996 primeşte PEN/Malamud Award pentru excelenţă în arta prozei scurte; Blondes (în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing) primeşte, în 2000 şi 2001, nominalizări pentru Pulitzer Prize şi pentru National Book Awards, iar Fiica groparului este nominalizată pentru National Book Critics Circle Award for Fiction în 2007. Prestigiul ei este întărit şi de o lungă carieră universitară (din 1978 predă literatură şi Creative Writing la Princeton). Un amănunt anecdotic: la Princeton îi încurajează primele tentative scriitoriceşti lui Jonathan Safran Foer.


  America dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Privit de departe, acesta este Tărâmul Făgăduinţei, al toleranţei. Familia Schwart însă, refugiată din Germania nazistă, descoperă cu totul altceva. O lume în care clocoteşte ura faţă de orice este străin.


  Singura slujbă pe care capul familiei, fost profesor de liceu, reuşeşte să o obţină este aceea de gropar şi îngrijitor de cimitir. Măcinat de frustrări şi cu un psihic tot mai afectat, Jacob Schwart îşi împinge irecuperabil familia în ruină. Cei doi fii fug de acasă, iar mezina, Rebecca, se înstrăinează tot mai tare. Totul culminând cu o tragedie care o azvârle mult prea devreme pe fiica groparului în torentul zbuciumat al vieţii.


  Astfel începe un năucitor pelerinaj prin America, o odisee a alegerilor greşite şi a nevoii dârze de-a le îndrepta printr-o reinventare izbăvitoare de sine. „Tu te-ai născut aici, ţie nu-ţi vor face nimic“ sunt cuvintele profetice ale groparului rostite cu o secundă înaintea clipei ce avea să marcheze destinul fiicei sale. Profeţie care, asemenea profeţiilor biblice, nu doar că se va dovedi adevărată, ci îşi va şi dezvălui multiplele înţelesuri.


  Mircea Pricăjan


  Fiica groparului reprezintă apogeul lui Carol Oates: hipnotică, intensă şi unică în viziunea şi forţa ei.“


  Scott Turow


  „Un roman remarcabil, venind de la o scriitoare care ne-a dat enorm. Dar acum, cu Fiica groparului, ne oferă capodopera ei, o mărturie captivantă despre puterea de recuperare a spiritului omenesc.“


  Michael Connelly