Europa Răsăriteană în secolul al XX-lea... şi după

Colecție: Om * Idee * Societate

Titlu original: Eastern Europe in the Twentieth Century - and After

Traducător: Cornelia Bucur

Copertă: Dan Stanciu

Anul apariției: 2002

Număr pagini: 560

Format: 16,5 x 23,5 cm, broşat

ISBN: 973-8356-18-0

Europa Răsăriteană în secolul al XX-lea... şi după

Autor: R.J. Crampton

Stoc epuizat
23,12 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
  • Idei despre lumea noastră şi istoria ei, despre lumea care a fost şi este sau despre cea care ar fi putut fi. Pe firul acestor idei, omul - cel ce gândeşte şi cel despre care se gândeşte, uneori în pace, niciodată împăcat.

    Scrierea istoriei Europei Centrale şi de Est în secolul al XX-lea, mai ales din a doua jumătate a acestuia, trezeşte încă dispute şi invită la o documentare atentă şi la o analiză neutră. Privită din această perspectivă, lucrarea lui R. J. Crampton nu se abate de la echilibrul academic nici chiar în cazul celor mai controversate probleme şi reprezintă un instrument de referinţă indispensabil. Europa Răsăriteană a secolului al XX-lea este definită de R. J. Crampton ca entitate politică. Autorul se concentrează asupra încercărilor de creare şi de menţinere a democraţiei în această zonă de-a lungul perioadei amintite. Europa Răsăriteană în secolul al XX-lea... şi după redă o istorie amănunţită a evenimentelor politice din această zonă. Analiza făcută politicii interne a diferitelor ţări este cu atât mai interesantî cu cât evoluţia fiecăreia ar putea avea o influenţă puternică asupra evoluţiei lumii întregi. Cartea ar putea fi privită şi ca o istorie a repoziţionărilor faţă de Occident a ţărilor din zonă. Apariţia şi afirmarea naţionalismului în secolul al XIX-lea, schimbările teritoriale de la sfârşitul primului război mondial, analiza perioadei interbelice - ce include o prezentare originală a curentelor ideologice din această perioadă - reprezintă doar câteva dintre aspectele primei jumătăţi de secol asupra cărora se concentrează autorul. Este studiat de asemenea totalitarismul de după cel de-al doilea război mondial şi până în anii 1989�1991, dar şi evoluţia regiunii după 1991. R. J. Crampton plasează revoluţiile din perioada 1989�1991 în contextul tradiţiei istorice a fiecărei ţări în parte şi face o analiză amănunţită a evenimentelor de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Lucrarea de faţă se adresează deopotrivă specialiştilor şi publicului larg, interesat de istoria politică modernă şi contemporană.

    R. J. Crampton este profesor de istorie a Europei la St. Edmund Hall, Oxford. Printre lucrările publicate de el se numară: Bulgaria, 1878�1918: A History, A Short of Modern Bulgaria, The Hollow Detente: Anglo-German Relations in the Balkans, 1911�1914 şi, împreună cu Ben Crampton, Atlas of Eastern Europe in the Twentieth Century.