Elogiu femeilor mature

Colecție: Byblos

Titlu original: In Praise of Older Women

Traducător: Ralu Maria Schidu, Elena Neculcea

Copertă: Done Stan

Anul apariției: 2003

Număr pagini: 248

Format: 12 x 19 cm, broşat

ISBN: 973-669-019-9

Elogiu femeilor mature

Autor: Stephen Vizinczey

Stoc epuizat
17,34 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • Englez prin adopţie, maghiar prin origine, Stephen Vizinczey publică în 1965 romanul Elogiu femeii mature devenit, după o ascensiune sinuoasă, dar remarcabilă, o capodoperă a literaturii erotice moderne.

  Debarcat în Canada cu un bagaj sumar, cam 50 de cuvinte englezeşti, şi un altul apăsător, amintirile sîngeroase ale Revoluţiei maghiare din \'56, Vizinczey depăşeşte momentul sinuciderii şi, ulterior, al depresiei, prin scrierea acestui roman vindecător, salvator, surprinzător.

  Vîndut în peste 4 milioane de exemplare, tradus în principalele limbi europene, romanul îşi continuă ascensiunea, la aproape 40 de ani de la apariţie, datorită abordării vitalizante şi veridice a iubirii, scutind cititorul de sentimentalisme ieftine, dar copleşindu-l cu fermecătoare luciditate şi naturaleţe.

  O lucrare strălucită. După ce o citeşti, îţi dai seama că Vizinczey ştie cu adevărat, în vreme ce Henry Miller şi restul - poate chiar D. H. Lawrence - doar credeau că ştiu. (Sunday Citizen)

  O capodoperă... un mare roman în tradiţia europeană, departe de fantasme şi nevroze, încearcă să desluşească cititorului adevărurile vieţii. András Vajda, eroul principal, citeşte femeile mature aşa cum Vizinczey face dragoste cu cartea. Un roman al cunoaşterii pentru toţi tinerii, femei şi bărbaţi, care se apropie de malurile fermecate şi angoasante ale sexualităţii. Un tratat de umanitate. (Le Monde)

  Context erotic, jocuri, frustrări, greşeli naive, umilinţe, veselie, plăceri înlăcrimate... Vizinczey nu exagerează, scrie cu o detaşare căreia nu-i lipseşte ironia, stilul său evocator ne eliberează de angoasele care, deseori, însoţesc dragostea. O capodoperă în care sexul este, în acelaşi timp, învăţătură şi literatură. (Ajoblanco)

  Este, fără îndoială, cea mai incredibilă aventură literară a ultimilor ani... practic n-a părăsit niciodată lista celor mai bine vîndute romane... O poveste amuzantă, un stil sobru, dar ireproşabil, o viziune nonconformistă şi profundă, are tot ce-i trebuie. (L\'Express)

  Stephen Vizinczey s-a născut în 1933 în Ungaria. A scris poezie şi teatru încă din adolescenţă; trei dintre piesele sale au fost interzise de regimul comunist. A participat la Revoluţia din 1956 de la Budapesta şi a fost obligat să părăsească ţara. S-a refugiat în Canada şi apoi la Londra, unde locuieşte în prezent.

  Şi-a perfecţionat limba engleză scriind scenarii pentru National Film Board of Canada; la 27 de ani era director al revistei politice şi literare Exchange, a colaborat la CBC/Radio Canada ca realizator şi producător.

  Elogiu femeilor mature, apărută în 1965, a fost primită cu entuziasm de critică, autorul fiind comparat cu Conrad şi Nabokov. Vîndută în peste 4 milioane de exemplare, cu peste 38 de ediţii în limba franceză şi 72 de săptămîni în topul vînzărilor, la aproape 40 de ani de la apariţie, cartea îşi continuă ascensiunea cu noi ediţii, dintre care cele în limba portugheză şi italiană sînt cele mai noi succese.

  Este autorul romanului An Innocent Millionaire, al volumului de eseuri politice şi filozofice The Rules of Chaos şi al colecţiei de studii critice Truth and Lies in Literature.