Culpe care nu se uită. Convorbiri cu Cornel Burtică

Colecție: Istoria timpului prezent

Copertă: Dan Stanciu

Anul apariției: 2001

Număr pagini: 264

Format: 13 x 20 cm, broşat

ISBN: 973-8120-81-0

Culpe care nu se uită. Convorbiri cu Cornel Burtică

Autor: Rodica Chelaru

Stoc epuizat
13,49 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00

  • Rodica Chelaru: Ideea acestei cărţi s-a născut din întrebări. Multe. Despre cum şi de ce am trăit, atâta amar de ani, într-un sistem sufocant. Întrebări, fără un răspuns concludent, despre laşităţi şi oportunism, despre cinism şi minciuni. După decembrie \'89, s-au dat multe şi felurite explicaţii despre mecanismul totalitar. Nici una nu este completă, nici nu poate fi şi nici nu va fi mult timp de acum încolo. Taine rămân zălogite în mintea şi sufletul celor ce au servit mai mult sau mai puţin zelos sistemul. Am încercat să scot la lumină o parte dintre ele prea mica, probabil, socotind întinderea tematicii şi să înţeleg ce mi-a fost dat să trăiesc. Mă consider, într-un fel, norocoasă. Fiindcă am avut şansa nu doar de a cunoaşte, pe propria-mi piele, nebunia totalitară, ci de a fi martor lucid şi atent al căderii sistemului, de a trăi zbaterea unui popor profund traumatizat care încearcă să guste din binefacerile unei vieţi normale.

    Dan Pavel: Cartea de interviuri cu Cornel Burtică, realizată de ziarista Rodica Chelaru, are meritul de a umple un gol informativ şi interpretativ atât pentru cercetarea pe termen mediu, cât şi pentru aceea pe termen lung. Cei care o citesc vor afla o mulţime de lucruri nu numai despre personajul politic intervievat, dar şi despre perioada comunismului, de la unul dintre cei care erau informaţi în acea epocă, de la un insider.

    Adrian Cioroianu: Mărturiile lui Cornel Burtică (fost preşedinte al Uniunii studenţilor comunişti, fost ambasador în Italia şi Maroc, fost ministru al Comerţului Exterior etc.) vorbesc despre istoria regimului comunist. O fac - în opinia mea - într-o manieră inedită. Adică, în bună parte fără emfazele şi marotele altor memorialişti de acelaşi calibru. [...] Memorialistul Cornel Burtică oferă un document foarte interesant tuturor celor preocupaţi încă de trecutul comunist al României. Un trecut pus sub semnul avatarurilor Istoriei timpului prezent, ca şi colecţia pe care această carte o deschide. În opinia noastră, în mod meritoriu.

    Rodica Chelaru s-a născut în 1950, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de limbă şi literatură franceză, Universitatea Bucureşti. A fost profesor titular la un liceu teoretic, lângă Târgovişte. După definitivat, a intrat prin concurs la revista Lumea, ca redactor-traducător. După decembrie 1989, s-a lansat puternic în jurnalism, fiind redactor la săptămânalul Expres, apoi reporter special şi analist la cotidianul Meridian. A lucrat, apoi, câţiva ani buni ca redactor al BBC, secţia română. Şef de departament la Ziarul financiar, analist politic la radio ProFM, în prezent este editor al jurnalului de ştiri de seară la ProTV. A publicat în jur de 2 000 de reportaje, relatări, interviuri, analize politice, economice şi sociale, fiind şi colaborator al revistelor Sfera politicii şi Dilema.