Acum citești
Mihail Șișkin: Ucraina apără „libertatea noastră și pe a voastră“

Mihail Șișkin: Ucraina apără „libertatea noastră și pe a voastră“

mihail șișkin

Mihail Șiskin este unul dintre cei mai importanți autori ruși contemporani, cu romane traduse în peste 30 de limbi și eseuri publicate în ziare importante din toată lumea. Curtea Veche Publishing a publicat în limba română patru dintre titlurile sale: ,,Paltonul cu gaică”, ,,Luarea Ismailului”, ,,Părul Venerei” și ,,Scrisorar”. Cu o voce puternică dintotdeauna, Mihail Șișkin a luat poziție din ce în ce mai critică la adresa Kremlinului începând cu 2014, odată cu începerea crizei din Ucraina.

Pe 25 februarie scriitorul Mihail Șișkin a participat, împreună cu mai mulți invitați, la „Războiul lui Putin – ce face Elveția?“ – o emisiune TV a companiei de radio-televiziune SRF Arena. Iată care au fost răspunsurile și declarațiile sale referitoare la războiul din Ucraina:

EU SUNT RUS

– Într-un conflict, cel care moare primul este întotdeauna adevărul. Pentru că fiecare tabără își prezintă opinia drept adevăr. Dar există adevăr în acest război?

Înainte de orice, vreau să spun că eu sunt rus. Și Putin, în numele țării mele, în numele poporului meu, în numele meu, a săvârșit cea mai cumplită dintre crime. Mă încearcă un sentiment de rușine și de vinovăție. Și le cer iertare ucrainenilor. Dar știu că așa ceva nu se poate ierta.

Putin a abuzat și poporul meu, și poporul-frate. Putin i-a abuzat pe ucraineni și pe ruși, ca să-și atingă scopul. Scopul lui este absolut limpede. Pur și simplu vrea să păstreze o putere nelimitată, puterea unui dictator. Și ca să rămână etern la putere, e gata să jertfească totul. Pe ucraineni, pe ruși, lumea întreagă.

O DICTATURĂ ARE NEVOIE DE INAMICI

– Se spune că președintele rus este prizonier al propriei propagande. Ce părere aveți despre asta?

Nu-și permite să aibă alături o țară democratică, în plină dezvoltare, ca Ucraina. Pentru că un astfel de model de viață ar tulbura mințile rușilor.

Dacă pe noi și pe ucraineni ne unește o istorie cumplită, sângeroasă, de ce nu ne-ar putea uni un viitor democratic luminos?

Iată de ce el nu va permite niciodată o Ucraină liberă și democratică. Iată de ce Ucraina este „inamicul numărul unu“.

Orice dictatură are nevoie de inamici. Dacă există inamici, va fi război. Iar Ucraina este susținută de Occident, care are propriile interese. Propaganda afirmă: acest război trebuie să-i distrugă pe „fasciștii ucraineni“, în spatele cărora se află Occidentul. Propaganda anunță că acest război ne va elibera de Occident.

Și oamenii care stau în fața televizoarelor cred că e adevărat – străbunicii noștri au luptat împotriva fasciștilor. Iar acum noi trebuie să ne apărăm patria de fasciști.

RUSIA ESTE PRIZONIERA UNUI CRIMINAL

– Așadar, sunteți de acord că Putin este prizonierul propriei propagande?

O grupare criminală a luat captivă întreaga țară. Iar propaganda nu este decât arma acestei dictaturi. Arma regimului Putin.

Și puțini au fost cei care au crezut că este posibil ceea ce vedem acum. Înainte exista speranța că totuși gândește ceva mai rațional și că nu crede el însuși în această propagandă. Acum însă întreaga lume a văzut că Vladimir Putin este și el prizonier al propriei propagande.

Mă doare soarta oamenilor din Donbas. Situația din Donbas este rezultatul faptului că dictatorul n-a făcut decât să se folosească de acești oameni. Și cel care a făcut ca această situație să escaladeze până la război este Putin.

ELVEȚIA TREBUIE SĂ APLICE LEGEA

– Ați spus că forța vitală a regimului criminal rus se ascunde în băncile occidentale. De aici s-a ajuns la hotărârea că trebuie să i se taie lui Putin accesul la resursele financiare?

Mi-am câștigat existența ca translator. Și am văzut cum avocați elvețieni s-au bucurat de sume uriașe primite din Rusia, deși știau foarte bine că banii erau murdari. Acești bani erau furați de la poporul rus.

Elveția trebuie să facă ceea ce trebuia să fi făcut de mult și n-a făcut până acum: pur și simplu să aplice propriile legi. Până acum totul s-a petrecut astfel: când e vorba despre bani mulți, statul de drept dispare.

Așadar, Elveția trebuie, în sfârșit să aplice legea. Criminalii și complicii lor trebuie să ajungă în sfârșit la închisoare. Trebuie să fie susținute obligatoriu sancțiunile europene și toate celelalte. Să fie scos acest regim criminal din SWIFT. La fel de important este să fie abandonate resursele rusești de combustibili.

Numai așa poate fi schimbat regimul Putin.

PENTRU LIBERTATEA NOASTRĂ ȘI A VOASTRĂ

– Totuși, sancțiunile afectează de fapt populația pașnică. Ce altceva vă mai dă speranță pentru Ucraina? În secolul al XIX-lea polonezii s-au ridicat împotriva țarismului rus pentru libertatea noastră și a lor. Astăzi, Ucraina luptă împotriva Rusiei pentru libertatea noastră și a lor. Odată cu propria libertate și demnitate, ei apără libertatea și demnitatea întregii omeniri. Sper din toată inima că Putin va pierde acest război.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus