Acum citești
Calitățile unui lider: Tot ce trebuie să știi

Calitățile unui lider: Tot ce trebuie să știi

Calitățile unui lider

Orice lider bun se va întreba la un moment dat dacă este un lider bun! Instinctul de a te îndoi de propriile tale calități dă dovadă de faptul că ești capabil să identifici lucrurile la care mai poți lucra și că ești deschis către învățare continuă. Mulți lideri se pot plafona, „îmbătându-se cu apă rece” la gândul că toate deciziile și acțiunile lor sunt de necontestat, dar și din cauza faptului că nu pun oamenii din organizația lor pe primul loc. Printre cele mai importante defecte ale unui lider se află inabilitatea de a se îndoi de propria persoană.

Așadar, în cazul în care te întrebi constant dacă ești un lider bun, cel mai probabil ești capabil de a deveni din ce în ce mai bun, iar această calitate este de neprețuit. Descoperă care sunt calitățile unui lider, cum poți deveni un lider bun și care sunt recomandările noastre de lectură pentru o carieră de succes.

Ce este un lider?

Un lider este mai mult decât un șef: acesta vede modul în care lucrurile din jur pot fi îmbunătățite și are abilitatea să catalizeze oamenii din organizația sau departamentul său pentru pentru a atinge niște țeluri împărtășite. Printre competențele cele mai importante ale unui lider se află capacitatea acestuia de a transforma o viziune într-o realitate palpabilă, dar și de a pune oamenii pe primul loc. Abilitatea de a motiva pe cei din jurul său nu este suficientă. Un lider trebuie să fie empatic și să poată realiza conexiuni reale cu oamenii pentru a avea succes.

Caracterizarea unui lider nu este ușor de realizat, însă ceea ce se poate spune cu certitudine este că leadership-ul are două componente care de multe ori se îmbină între ele. Prima este cea analitică și se referă la maparea obiectivelor pe care o organizație sau o echipă trebuie să le atingă. Ce-a de-a doua este grija pentru oameni, întrucât un lider trebuie să dea dovadă de empatie, să se gândească la ce e mai bine pentru ceilalți, să inspire și să aibă abilitatea de a motiva persoanele din jurul său să conlucreze pentru un scop comun.

Care sunt calitățile unui lider bun

Calitățile unui lider bun
Sursă foto: Shutterstock.com

Calitățile și atributele unui lider bun pot fi remarcate de către oricine, chiar dacă poate nu sunt observate în mod conștient. Pe lângă faptul că este vizionar și poate să motiveze și să inspire oamenii astfel încât să urmeze această viziune, un lider de succes trebuie să aibă mai multe calități. Descoperă care sunt acestea!

Onestitate

Onestitatea este foarte importantă pentru un lider și este ceea ce îi câștigă încrederea membrilor echipei. Un lider onest este un lider căruia nu îi este teamă că sinceritatea va îndepărta oamenii din jurul său ci, din contră, îi va apropia astfel încât să poată colabora mai bine împreună.

Încredere

Încrederea în ceilalți este o altă calitate de nelipsit pentru un lider bun. Lipsa încrederii poate duce la micromanagement excesiv, la paralizarea activității membrilor echipei și la o atmosferă tensionată și de nesiguranță. De aceea este important să le arăți oamenilor din jurul tău că ai încredere în munca lor, implicându-te sau intervenind cu decizii, completări sau propuneri doar acolo unde este nevoie.

Capacitatea de a lua decizii

Capacitatea de a lua decizii bune la momentele oportune este indispensabilă unui lider. Acestea trebuie luate pentru a aduce echipa mai aproape de viziunea despre viitor pe care liderul o împărtășește cu cei din jurul său, conform unui plan bine pus la punct.

Responsabilitate

Un lider de succes își asumă responsabilitatea deciziilor pe care le ia, fie că acestea au consecințe pozitive sau negative. De asemenea, acesta este indirect responsabil inclusiv de performanța oamenilor din echipa sau departamentul său. În cazul în care cineva performează foarte bine, trebuie apreciat, iar dacă performanța sa este una slabă, atunci liderul trebuie să lucreze împreună cu acesta pentru a-l ajuta să evolueze.

Empatie

După cum am spus deja, un loc aparte printre calitățile unui lider îl are empatia. Un lider empatic înțelege în profunzime problemele subordonaților săi. Spre deosebire de un simplu șef care pretinde creșterea performanței acestora, un lider adevărat le arată inclusiv calea pe care trebuie să o urmeze pentru a ajunge acolo și lucrează cot la cot cu aceștia pentru a atinge un scop comun. Empatia poate deschide multe uși, inclusiv pe cea a performanței reale a membrilor echipei.

Modestie

Un lider modest nu ține cu dinții să își asume toate reușitele, ci știe când trebuie să laude și să răsplătească oamenii din jurul său. Un exemplu de lider modest este chiar Nelson Mandela. Acesta spunea că „Este mai bine să conduci din spate și să permiți altor persoane să iasă în față, mai ales atunci când sărbătorești o victorie. În schimb, e nevoie să treci la cârma organizației atunci când aceasta este în pericol. Oamenii vor aprecia leadershipul tău mai mult”.

Ancorarea în realitate

Succesul unei echipe este strâns legată de cât de ancorat în realitate este liderul acesteia. Un lider realist va propune niște obiective realizabile și va stabili niște tactici de a atinge respectivele obiective, precum și niște key performance indicators care sunt relevanți pentru munca subalternilor săi. Desigur, se poate întâmpla ca datele realității să se schimbe, așadar actualizarea constantă a acestor tactici și KPI-uri este necesară.

Cum să devii un lider bun?

Cum să devii un lider bun?
Sursă foto: Shutterstock.com

Întotdeauna este loc de mai bine în carieră, business și economie. Următoarea întrebare pe care trebuie să ți-o pui după „Sunt un lider bun?” este „Cum pot să devin un lider mai bun?”. Pentru a impacta în mod pozitiv organizația, echipa sau departamentul pe care îl conduci, ai nevoie să fii un mentor bun. În definitiv, succesul tău ca lider se măsoară mai degrabă în modul în care reușești să îi determini și să îi impulsionezi pe ceilalți să crească și să se dezvolte.

Ascultă și comunică

Abilitatea de a asculta activ pe cineva este foarte importantă pentru un lider. Discuțiile cu cei din jur nu trebuie să fie unidirecționale, iar un lider bun știe cum să facă astfel încât conversația să fie despre interlocutor, nu despre el. Curiozitatea, împletită cu empatia, îl fac un ascultător foarte bun, însă acest lucru nu este suficient.

Capacitatea de a comunica este la fel de relevantă. Spre exemplu, atunci când e nevoie de găsirea unei soluții la o problemă, un lider bun va direcționa ușor discuția către rezolvare, astfel încât să ajute echipa să gândească critic și să se descurce pe cont propriu în situații similare care pot avea loc în viitor. Un lider bun este și un foarte bun orator. Discursul său vine din suflet, din propriile convingeri și are puterea de a impresiona pe cei din jur, chiar dacă liderul se poate simți uneori copleșit de situație. De multe ori, emoțiile și tracul pot duce la performanțe spectaculoase.

Fii transparent

Transparența și autenticitatea sunt cruciale pentru a câștiga simpatia membrilor echipei. Un lider carismatic nu se va feri să își dezvăluie adevărata personalitate, nu va fi reținut în a destăinui lucruri personale despre sine însuși și nu va adopta „masca” unor relații strict profesionale. Chiar dacă știe că poate greși uneori, sau că poate fi judecat, transparența este ceea ce îl apropie de subalternii săi. În definitiv, orice greșeală poate fi asumată și îndreptată, iar orice judecată se topește atunci când ia naștere apropierea autentică.

Ai răbdare cu cei din jur

Răbdarea este de multe ori privită ca o slăbiciune în ce privește leadershipul, dar oricine crede acest lucru se înșală. Obsesia de a avea rezultate instante ne poate împiedica din a vedea adevăratul potențial al membrilor echipei din care facem parte. Un lider de succes nu doar că îi va ajuta pe cei din jur să crească, dar va avea și răbdare cu aceștia, deoarece știe că schimbările nu se întâmplă peste noapte. În fapt, răbdarea presupune curaj, pentru că este testul suprem pentru dedicarea de care dai dovadă în a urmări obiectivele pe care le-ai propus.

Cunoaște-te pe tine și cunoaște-ți organizația

Un lider bun se cunoaște foarte bine nu doar pe sine, dar știe pe dinafară și organizația sau echipa pe care o conduce. Aceste lucruri îi permit să evalueze corect riscurile pe care nu ar trebui să și le asume, să nu arunce echipa sa în bătălii pe care nu le poate câștiga, dar în același timp să poată să motiveze și să entuziasmeze oamenii din jurul său atunci când știe că au capacitatea de a învinge împreună.

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Orice echipă are niște limite, iar acestea trebuie acceptate. Acest lucru nu exclude posibilitatea de a extinde limitele în viitor. Un lider bun va ști când are nevoie de ajutor și nu se va sfii să îl ceară, fie de la membrii echipei, fie de la experți externi, astfel încât organizația să se afle într-un proces perpetuu de perfecționare.

Recomandările noastre pentru tine

Leadership: Puterea inteligenței emoționale de Daniel Goleman

Leadership. Puterea inteligenței emoționale - Daniel Goleman

Un adevărat instrumentar pentru excelența individuală și organizațională, cartea Leadership: Puterea inteligenței emoționale a lui Daniel Goleman însumează esența scrierilor sale din ultimii douăzeci de ani. Jurnalist și cercetător în științe comportamentale și psihologie clinică, Daniel Goleman dovedește în mod clar că inteligența emoțională este neapărat necesară oricui aspiră să fie un lider de excepție. Fiecare capitol al cărții poate fi tratat ca un instrument util care îi ajută pe lideri să-i ghideze și să-i motiveze eficient pe cei din jurul lor.

Cum conduc cei mai buni lideri de Brian Tracy

Cum conduc cei mai buni lideri - Brian Tracy

În cazul în care vrei să fii nu doar un lider, ci un lider pe care cei din jur îl urmează cu determinare, atunci trebuie neapărat să citești Cum conduc cei mai buni lideri de Brian Tracy. Citește această carte și scoate la lumină secretele marilor lideri, perfecționându-ți propriile tale abilități de leadership. Vei descoperi tehnici de afaceri care se bazează pe strategii militare, cum să îți alegi și să îți păstrezi angajații motivați în vremuri turbulente, dar mai ales cum să-i faci să-și dorească să participe la aventura voastră comună și cum să înfrunte obstacolele din calea succesului.

Liderul poți fi tu de Dale Carnegie & Associates

Liderul poți fi tu - Dale Carnegie & Associates

Vremea leadershipului din spatele unui birou impunător este de mult apusă. A venit momentul pentru o abordare tip hands-on, în care liderul se implică la fel de mult ca și restul angajaților în atingerea obiectivelor organizației. Nu doar atât, dar comunicarea, ascultarea și privirea lucrurilor din perspectiva celorlalți au devenit cruciale pentru orice lider. Cartea Liderul poți fi tu, a lui Dale Carnegie, oferă exemple de lideri excelenți din diverse domenii, inclusiv din mediul corporatist, care te pot inspira.

Nu doar atât, dar în această carte vei descoperi un ghid care să te ajute să-ți identifici punctele tari ale stilului tău de leadership, să-ți atingi scopurile și să îți crești stima de sine, să scapi de mentalitatea „noi versus ei” și să devii un team player care să încurajeze cooperarea în cadrul echipei.

Marii lideri evoluează de Ken Blanchard și Mark Miller

Marii lideri evoluează - Ken Blanchard, Mark Miller

Liderii adevărați nu se culcă niciodată pe-o ureche. De ce? Pentru că a avea abilitățile unui lider bun nu este un titlu pe care îl primești la o decernare de premii. Aceste abilități trebuie dezvoltate și cultivate pe parcursul întregii vieți, altminteri vei ajunge să aplici soluțiile de ieri la provocările de azi. Cel puțin așa sunt de părere Ken Blanchard și Mark Miller, autorii cărții Marii lideri evoluează.

Capacitatea de a-i conduce pe cei din jur este limitată numai de propria abilitate de a evolua. Citește cartea și descoperă cum poți trece printr-un proces de perfecționare continuă care să-ți lărgească perspectiva asupra lumii și asupra sinelui, dar mai ales asupra echipei tale.

În cazul în care nu ai toate calitățile menționate în acest articol, nu trebuie să-ți faci griji. Acestea pot fi cultivate în timp. De asemenea, trebuie să știi că nu există lideri înnăscuți. Faptul că ar exista un factor genetic sau niște abilități înnăscute care să facă anumiți oameni mai potriviți pentru a conduce este un mit periculos și un non-sens. Așadar nu te îngrijora dacă îți lipsește una sau mai multe dintre caracteristicile enumerate și alocă-ți timp pentru a le dezvolta. Îți dorim să inspiri curaj și loialitate membrilor echipei tale și împreună să depășiți toate provocările care vă apar în cale!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus