Acum citești
Cărți de educație financiară: recomandări pentru dezvoltarea afacerii

Cărți de educație financiară: recomandări pentru dezvoltarea afacerii

Cărțile despre bani te ajută să înțelegi aspectele financiare din viața de zi cu zi, cum ar fi cum să faci economii, să îți plătești utilitățile, să îți gestionezi datoriile sau să investești inteligent. Descoperă ce este educația financiară, cui se adresează, și care este topul cărților de educație financiară, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți.

Ce înseamnă educația financiară

Educația financiară este acel tip de educație care te ajută să înțelegi și să folosești abilități financiare, fie că e vorba de managementul finanțelor personale, de realizarea unui buget, sau de investiții. Acesta reprezinta baza pe care se formează relația cu banii și te învață cum să menții un echilibru financiar, cum să faci economii pentru situații neprevăzute și cum să gestionezi veniturile, cheltuind mai puțin. Dezvoltarea financiară este un proces de învățare care se întinde pe tot parcursul vieții.

Cui se adresează cărțile de educație financiară

Cărțile de educație financiară se adresează copiilor, adolescenților, adulților și antreprenorilor. Se pot adresa chiar și persoanelor care se află într-o relație romantică, întrucât nu demult a apărut prima carte de educație financiară pentru cupluri, scrisă de un român.

Copiii pot astfel învăța ce sunt banii și cum se folosesc, ce sunt cardurile de credit și de debit și pot deprinde obiceiuri financiare sănătoase, cum ar fi să facă economii. Cărțile de educație financiară pentru adolescenți îi pot învăța despre ce înseamnă să câștigi bani și să îți gestionezi propriile venituri astfel încât să prioritizezi lucrurile esențiale în locul celor care nu sunt neapărat necesare.

Educația financiară pentru adulți vizează lucruri mai avansate, cum ar fi gestionarea resurselor, realizarea de investiții, setarea obiectivelor financiare și urmărirea tacticilor pentru atingerea acestor obiective. În ce îi privește pe antreprenori, cu ajutorul cărților de business și de economie, aceștia pot dobândi cunoștințe despre cum să gestioneze o afacere durabilă, cum să investească în dezvoltarea ei și cum să aibă un stil de management sigur, care să aducă succesul afacerii lor.

Cum te pot ajuta cărțile de educație financiară

Cărțile despre educația financiară sunt importante deoarece chestiunile financiare se răsfrâng asupra fiecărui aspect din viața unei persoane, chiar și dacă nu ai venituri directe. Abilitatea de a gestiona banii este relevantă pentru oricine, de la copii la antreprenori. Cu ajutorul educației financiare, oamenii pot înțelege mai bine ce înseamnă să îți gestionezi resursele, să faci economii pentru situații neprevăzute și cum își pot maximiza veniturile pe care le câștigă. Cărțile de educație financiară pot să transforme vieți întregi, dacă sunt lecturate la momentul potrivit.

Top cele mai bune cărți de educație financiară

Sursă foto: Shutterstock.com

Descoperă topul celor mai bune cărți de educație financiară pentru copii și adolescenți, pentru adulți și pentru antreprenori. În această listă vei găsi câteva dintre cele mai citite cărți de educație financiară de pe mapamond, care sperăm că îți vor satisface setea de a afla mai multe sau dorința de a completa educația școlară a copilului tău.

Cărți de educație financiară pentru copii și adolescenți

Copil bogat, copil isteț de Robert T. Kiyosaki

În era informației, o educație bună pentru copilul tău este mai importantă ca niciodată. Cu toate acestea, sistemul de educație curent nu oferă toate informațiile de care copilul tău are nevoie pentru educația sa financiară. Această carte a fost scrisă pentru a completa carențele sistemului și a ajuta copii din toată lumea prin cunoștințe financiare esențiale. Cartea Copil bogat, copil isteț îți dezvăluie cum să stârnești pasiunea copilului tău pentru aspectele financiare ale vieții, folosind aceleași metode pe care tatăl autorului le-a folosit când acesta era mic.

Cine mi-a luat cașcavalul de Spencer Johnson

Cartea lui Spencer Johnson, Cine mi-a luat cașcavalul, este o poveste simpatică și alegorică, ce poate fi citită cu ușurință atât de copii, cât și de adulți. În timp ce niște prieteni poartă discuții despre afaceri, autorul introduce în scenă, spontan, niște personaje (doi oameni și doi șoricei) care locuiesc într-un labirint și în fiecare zi se deplasează până la locul în care știu că se găsește cașcavalul, pentru a se hrăni. La un moment dat, cașcavalul dispare. Felul în care reacționează fiecare dintre personaje este foarte grăitor pentru modul în care oamenii din viața reală răspund la schimbare.

Ce legătură are această poveste cu educația financiară, te întrebi? Ei bine, în afaceri din orice domeniu, mai devreme sau mai târziu, vor apărea niște schimbări pe care unii le vor îmbrățișa, adaptându-se, în vreme ce alții vor rămâne rezistenți la schimbare, dispărând din peisajul business-ului. Cartea îi învață pe copii succesul pe care îl poate aduce la locul de muncă întâmpinarea schimbării.

Cărți de educație financiară pentru adulți

Un IQ financiar mai bun de Robert T. Kiyosaki

Un IQ financiar mai bun este o carte de educație financiară în care autorul defalchează pașii pentru acumularea unei averi. În primul rând, trebuie să stabilești cum îți poți crește veniturile, evaluând care sunt posibilitățile tale și cum poți începe să „cartografiezi” viitorul tău financiar. Apoi trebuie să înțelegi cum să îți protejezi banii câștigați, plătindu-ți întotdeauna taxele și menținându-te mereu într-un cadru legal. După acest lucru, e nevoie să îți dai seama cum să realizezi bugetul pentru cheltuielile pe care le ai de realizat, cum să realizezi investiții și cum să îți îmbunătățești perpetuu cunoștințele financiare, astfel încât să determini o creștere din ce în ce mai mare a veniturilor tale.

Secretul bogățiilor de Napoleon Hill

În Secretul bogățiilor, Napoleon Hill descrie filosofia de succes pentru a reuși în ziua de astăzi, bazându-se pe formula de afaceri a marelui antreprenor Andrew Carnegie, care a fost proprietarul trustului Carnegie Steel Company, ce i-a adus o avere uriașă. Nu doar atât, dar această carte de educație financiară relatează experiențele de succes a numeroși oameni bogați și puternici de pe mapamond, dezvăluind culisele filosofiei care a stat la baza acțiunilor acestora.

Secretele minții de milionar de T. Harv Eker

Te-ai întrebat vreodată de ce anumite persoane par să își crească averea cu foarte mare ușurință, în timp ce alții duc o viață plină de probleme financiare? Să fie vorba de diferențele în ce privește educația, abilitățile, inteligența, obiceiurile de muncă, norocul, rețeaua de conexiuni sau de felul în care își aleg jobul? Răspunsul șocant pe care îl oferă T. Harv Eker în Secretele minții de milionar este că niciunul dintre aceste aspecte nu contează!

Autorul identifică ceea ce numește o hartă a banilor și a succesului care ar fi specifică pentru fiecare individ în parte. El afirmă că este adânc înrădăcinată în mintea noastră subconștientă și că determină felul în care ne trăim viața din punct de vedere financiar. Vestea bună pe care o aduce această carte de educație financiară este faptul că harta financiară a oricărei persoane poate fi resetată prin dezvățarea anumitor tipare de gândire. Autorul dezvăluie felul în care gândesc persoanele bogate în diverse situații din viața de zi cu zi, pentru a determina cititorul să înțeleagă cum anume își poate altera singur harta financiară.

Articol recomandat
"Secretele succesului", editie actualizata 2023

Cărți de educație financiară pentru antreprenori

Sursă foto: Shutterstock.com

Hackingul creșterii economice de Sean Ellis și Morgan Brown

Hackingul creșterii economice de Sean Ellis și Morgan Brown, este o carte de educație financiară care aduce numeroase exemple de companii-gigant care au reușit să se dezvolte într-un ritm exponențial. Acesta studiază metodologia implementată „din spatele cortinelor”, care a dus la creșterea uimitoare pe care au avut-o de-a lungul anilor, ajungând să fie recunoscute internațional.

Autorii numesc această metodologie (ai ghicit!) „hackingul creșterii economice” și o detaliază pentru companii din diverse industrii, analizând dezvoltarea produsului oferit, creșterea productivității, dar și componența echipelor, a modalității de a atrage, a păstra și a angaja clienții, motivându-i să se întoarcă și să cumpere mai multe produse sau servicii. Fiind accesibilă și tratând atât de multe industrii diferite, este o carte ideală pentru antreprenori din orice domeniu.

Afaceri clădite să dureze de Jim Collins și Jerry I. Porras

În această carte de educație financiară, afirmă autorii în introducere, „nu este o carte despre lideri carismatici și vizionari […]. Aceasta este o carte despre ceva mult mai important și mai durabil: este despre companii vizionare”. Jim Collins și Jerry I. Porras, în cartea Afaceri clădite să dureze, oferă noi perspective, dezvăluie mituri și oferă îndrumări cât se poate de aplicate celor care își doresc să construiască business-uri care să reziste trecerii timpului.

În timpul unui proiect de cercetare care a durat 6 ani, la Stanford University Graduate School of Business, autorii au studiat companii renumite precum General Electric, Wal-Mart, Hewlett-Packard, Philip Morris și Walt Disney, analizând strategiile pe care le-au adoptat pentru a se diferenția net de competitorii lor. Această carte, pe lângă numeroasele exemple specifice care sunt organizate într-un cadru coerent, mai oferă și cheia pentru a clădi o companie al cărei viitor să fie unul de succes.

Cadranul banilor de Robert T. Kiyosaki

Cadranul banilor, a lui Robert T. Kiyosaki, este cea mai buna carte pentru cei care sunt pregătiți să se lanseze în viața de antreprenor sau de investitor. Abandonarea siguranței pe care ți-o oferă un job, ca angajat, nu este ușoară, însă reprezintă primul pas pentru a găsi propriul drum către libertate financiară. Cartea prezintă strategiile necesare pentru a merge mai departe și a genera venituri prin conceptualizarea „cadranului banilor” și dezvăluie de ce anumite persoane muncesc mai puțin, câștigă mai mult, plătesc mai puțin în taxe și se simt, în același timp, în siguranță financiară, spre deosebire de alții care nu aplică aceeași strategie.

Fie că vrei să înveți cum să-ți gestionezi finanțele mai bine, să îl introduci pe copilul tău în lumea banilor, sau să îți deschizi o afacere pe care să o lansezi pe calea succesului, recomandările noastre de cărți despre educație financiară te vor ajuta să realizezi aceste lucruri. Orice carte ai alege, ține minte că educația financiară nu este un eveniment singular, ci ar trebui să se desfășoare pe tot parcursul vieții. Mult succes în tot ceea ce-ți propui!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus