Acum citești
Importanța lecturii în dezvoltarea personală: 5 recomandări

Importanța lecturii în dezvoltarea personală: 5 recomandări

Despre citit s-au spus multe lucruri de-a lungul timpului, inclusiv că este o modalitate de a evada din lumea reală, însă adevărul este că acesta are un impact cât se poate de concret asupra vieții cotidiene. Pe lângă faptul că te face mai creativ și îți îmbogățește cunoștințele, cititul reduce stresul și te face să te simți mai puțin singur. Importanța lecturii în parcursul individual poate fi mai importantă decât îți imaginezi. Descoperă rolul lecturii în dezvoltarea personală, alături de recomandările noastre de lectură care îți vor schimba perspectiva asupra lucrurilor mundane.

Beneficiile lecturii pentru dezvoltarea personală

Sursă foto: Shutterstock.com

Lectura îmbogățește cunoștințele

E de la sine înțeles că accesul tău la informație crește pe măsură ce citești mai multe cărți. Sigur, există și alte modalități care îți stau la dispoziție, cea mai importantă fiind internetul, dar de multe ori astfel de surse nu sunt întotdeauna de încredere. Dacă te întorci către cărți, în schimb, poți fi sigur de autenticitatea cunoștințelor pe care le câștigi pe măsură ce parcurgi lucrări scrise de autori cunoscuți. Acestea te ajută să fii mai open-minded, dornic să cunoști mai multe și să împărtășești cunoștințele tale, iar acest lucru cu siguranță îți va marca evoluția de-a lungul vieții.

Lectura îmbunătățește abilitățile cognitive

Cititul este pentru toată lumea, iar cu ajutorul cărților potrivite, creierul tău se dezvoltă pe măsură ce capeți acces la un vocabular mai amplu, ești expus la diverse opinii, diferite limbi și înveți despre locuri și culturi. Cititul constant duce la o creștere a inteligenței și îți propulsează abilitățile imaginative. Cărțile stimulează funcționarea creierului, astfel încât să poți vedea lucrurile, atât despre lume, cât și despre tine însuți, cu mai multă claritate.

Lectura stimulează imaginația

Cărțile te ajută să evadezi într-o lume a fanteziei, să te gândești la lucruri pe care nu ai crezut vreodată că le vei lua în considerare și să îți folosești imaginația. Toate acestea pentru că înțelegi ideile expuse și pentru că ajungi să te întrebi ce se va întâmpla mai departe, cum va evolua firul narativ sau șirul argumentelor. Cu alte cuvinte, îți imaginezi lucruri noi construind mai departe peste informațiile pe care le prezintă cartea pe care o citești. Lectura te ajută să vii cu idei noi și chiar să le implementezi în viața de zi cu zi. Ca orice alt exercițiu, cu cât citești mai mult, cu atât devii mai creativ.

Lectura reduce stresul

În ziua de astăzi, nivelurile de stres pot fi destul de mari, mai ales acolo unde responsabilitățile de la locul de muncă se cumulează cu cele de acasă. Există o mulțime de modalități de a te relaxa, iar cititul este una dintre cele mai simple. Dacă răsfoiești paginile unei cărți la finalul zilei, mai ales dacă a fost una dificilă, acest lucru te va ajuta să te calmezi și chiar să dormi mai bine.

Lectura alungă singurătatea

O carte e un prieten care nu îți va întoarce spatele niciodată și care va avea întotdeauna ceva să te învețe. Dacă iubești cărțile, oriunde în lume te vei afla, o carte întotdeauna îți va oferi liniște și companie. Acestea nu sunt doar un mijloc de escapism, ajutându-te să evadezi din viața de zi cu zi. Ele îți pot deschide o cu totul altă lume în care te poți cufunda de fiecare dată când te simți singur.

Cărți pentru dezvoltare personală

Inteligența emoțională de Daniel Goleman

Cu toții știm că un IQ ridicat nu este un indicator al succesului sau al fericirii dar, până la formidabila carte a lui Daniel Goleman, Inteligența emoțională, nu puteam decât să ne dăm cu presupusul referitor la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Autorul citează rezultatele unor studii din psihologie și neuroștiință pentru a oferi perspective noi asupra a ceea ce el numește „cele două minți” (cea rațională și cea emoțională) și cum împreună acestea ne modelează parcursul prin viață. Cu ajutorul unor exemple vii, autorul împarte inteligența emoțională în 5 abilități diferite și arată cum acestea ne pot determina succesul în relații interpersonale sau la locul de muncă.

Puterea prezentului de Eckhart Tolle

Mesajul lui Eckhart Tolle în Puterea prezentului este simplu: să trăiești în prezent este cea mai simplă cale către fericire. Chiar dacă acest mesaj nu pare neapărat original sau nou, claritatea vocii autorului și entuziasmul său fac din această carte un „manual” excelent pentru oricine își dorește să se bucure cu adevărat de momentul prezent, în loc să își facă griji despre viitor. Tolle dezvăluie o perspectivă complexă asupra psihologiei umane, rădăcinile argumentelor sale mergând până la hinduism, budism și islamul sufit. Cu toate acestea, scriitura sa rămâne una clară și simplă, autorul explicând concepte complexe într-un limbaj cât se poate de concret.

Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown

Cercetătoarea Brené Brown ne oferă o perspectivă nouă și puternică asupra vulnerabilității și ne încurajează să îndrăznim să visăm la mai mult, să îmbrățișăm vulnerabilitatea și imperfecțiunile și să întâmpinăm viața cu curaj în fiecare zi. Ne lovim zilnic de incertitudini, riscuri și de expunere emoțională, toate acestea făcându-ne mai vulnerabili. Însă autoarea ne arată că vulnerabilitatea trebuie îmbrățișată și asumată, fie că e vorba de o relație nouă, o întâlnire de afaceri importantă, un proces creativ, sau o conversație familială dificilă. Cu ironie, candoare și înțelepciune, în Curajul de a fi vulnerabil, Brown scrie despre faptul că cea mai dreaptă cale către curaj, angajament și conexiune interpersonală autentică trece prin vulnerabilitate, care oricând poate fi transformată într-un punct forte.

Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege de Jacques Salomé și Sylvie Galland

Comunicarea și autorecunoașterea sunt abilități importante în viață, iar cartea Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege, a lui Jacques Salomé, ne arată cum să profităm din plin de acestea fără să ne dezamăgim pe noi înșine. Această carte dezvăluie faptul că auto-observarea este cheia unei mai bune înțelegeri a sinelui, care ne ajută să ne îmbunătățim relațiile cu ceilalți și să devenim prieteni cu noi înșine. Descoperă mitologiile personale care ne determină să picăm în capcanele autocompătimirii, geloziei și a judecății celorlalți și învață cum să le eviți, lecturând această carte excepțională.

Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy

Cartea lui Brian Tracy, Începe cu ce nu-ți place, ne învață despre managementul timpului, despre auto-motivare și despre disciplină. Există o mulțime de factori restrictivi care ne pot inhiba să ducem la bun sfârșit ceea ce am început. Din fericire, însă, aceștia pot fi eliminați într-un mod cât se poate de elegant, dacă ești dispus să aplici principiile expuse în cartea lui Tracy. În definitiv, în lumea contemporană, procrastinarea este o problemă din ce în ce mai pregnantă, mai ales când avem la dispoziție atât de multe surse de distragere. Citind această carte, vei descoperi cum să te concentrezi pe cele mai importante sarcini, să te consumi mai puțin pentru lucruri care nu contează cu adevărat și să îți îmbunătățești calitatea vieții, indiferent de mediul în care lucrezi.

De ce să citești cărți de dezvoltare personală?

Dacă titlurile noastre atractive nu te-au convins încă, există numeroase motive pentru care merită să citești cărți de psihologie sau de dezvoltare personală. Mai jos vei găsi doar câteva dintre acestea.

Te inspiră

Cel mai bun mod prin care poți inspira o persoană este să îi oferi exemple și povești din viața reală despre oameni care au înfruntat diverse obstacole și greutăți de-a lungul parcursului lor, dar în final au reușit să realizeze ceea ce și-au propus. Mulți autori de cărți de dezvoltare personală folosesc această tehnică de povestit care impulsionează cititorul să își depășească temerile și să își atingă obiectivele personale.

Îmbunătățesc motivația

În viața de zi cu zi, auto-motivarea nu e întotdeauna posibilă. Cu toate acestea, te poți întâlni mereu cu situații în care trebuie să-ți împingi limitele pentru a performa mai bine. Cărțile care te ajută să te dezvolți acționează ca un factor motivațional. Poți chiar să citești câteva pagini dintr-o carte de dezvoltare personală sau de filosofie de dimineață, înainte să îți începi ziua de lucru, astfel încât să ai parte de mai multă claritate în cursul acesteia.

Articol recomandat
dezvoltare personala

Descoperi citate care te încurajează

Pe măsură ce citești, cu siguranță vei da peste pasaje impresionante pe care vei dori să le salvezi pentru mai târziu, ca să îți amintească cum anume să te încurajezi singur atunci când te afli într-o situație mai dificilă. Poți să ți le notezi în jurnal, dacă ții unul, poți să le faci o poză cu telefonul și să le salvezi într-un folder separat, ca să le accesezi oricând ai nevoie, sau poți chiar să le transcrii într-un document de pe un dispozitiv electronic, iar acest lucru te va ajuta să le ții minte mai bine.

Îți dezvăluie oportunitățile care există deja

Sursă foto: Shutterstock.com

Există o mulțime de oportunități pe care e posibil să le ratezi deoarece sunt ascunse de gânduri negative, apatie sau dezinteres. Cărțile de dezvoltare personală te ajută să îți dezlănțui adevăratele forțe (fie ele sociale, emoționale, intelectuale sau în afaceri) și să îți atingi aspirațiile. Acestea te încurajează să îți setezi obiective și te impulsionează să dai tot posibilul pentru a le atinge.

Descoperi noi moduri de a vedea lucrurile

Cărțile de dezvoltare personală te ajută să interpretezi lucrurile din jurul tău într-un mod diferit. Perspectivele tale asupra vieții de zi cu zi nu doar că se extind, ajungând astfel să-ți interpretezi trecutul și să îți formezi anumite așteptări pentru viitor, dar devin și mai pozitive. Cărțile care te inspiră te vor ajuta să rămâi calm în situații de tensiune, stresante sau dificile. În fapt, acesta este conceptul fundamental care se găsește în spatele cărților menite pentru cei interesați de leadership.

Te ajută să ieși din zona ta de confort

„Cu cât te îndepărtezi mai mult de tine însuți și de ce-ți e familiar, cu atât provocarea devine mai mare. Să ieși din zona ta de confort poate fi grozav de distractiv”. Acest citat din Bennedict Cumberbatch este cât se poate de relevant pentru oricine își dorește să crească și să evolueze. A ieși din zona proprie de confort este un mijloc de a descoperi lucruri noi și de a învăța să te descurci în contexte noi, cu care nu te-ai mai confruntat până acum. Dezvoltarea personală vine din depășirea propriilor limitări, iar cărțile de acest tip te pot ajuta să îți dai seama care sunt modurile în care poți face acest lucru și cum poți evolua chiar și în afara zonei tale de confort.

Dezvolți abilități interpersonale

Uneori, talentul și munca asiduă nu sunt suficiente pentru a obține promovarea la care visezi. Într-o organizație, abilitățile interpersonale sunt la fel de importante, mai ales pentru că munca echipei și rezultatele aduse nu se pot concretiza fără astfel de abilități. În lumea corporatistă, abilitățile de comunicare sunt mai mult decât importante, tactul, răbdarea și diplomația fiind cruciale pentru un dialog eficient între departamente și angajați. Cărțile de dezvoltare personală te ajută să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare interpersonală, astfel încât obiectivele tale profesionale să poată fi tangibile, inclusiv dacă acesta nu este punctul tău forte.

Lectura cărților de dezvoltare personală are consecințe imediate în viața de zi cu zi. Aceasta te poate ajuta să te motivezi în fiecare dimineață (sau oricare este momentul tău preferat pentru lectură), te ajută să ieși din zona ta de confort, te inspiră, îți dezvăluie oportunitățile care există deja, dar pe care poate nu le-ai conștientizat și facilitează dezvoltarea abilităților de comunicare interpersonală.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus