Acum citești
Învață să te simți bine în propria piele!

Învață să te simți bine în propria piele!

Internetul… Mirajul acela frumos pentru cei mai mulți dintre copii. O zonă în care tânăra generație se simte ca peștele în apă. Încă de mici. Desene animate pe telefonul mobil sau pe tabletă, cântece și filmulețe pe youtube. Cu toate acestea, cât timp trebuie să fie lăsați copiii în fața calculatorul? Atenție, în cazul lor timpul este limitat!

Cartea ,,Povestea lui Ma care voia să fie altcineva”, scrisă de Momomo și Liviu Po și publicată la editura Curtea Veche Publishing – cartea se adresează celor cu vârste între 3-7 ani – este povestea șoricelului Ma care pleacă la acasă, încercând pe tot parcursul călătoriei să se dea drept altcineva.

După ce află de la cei pe care îi întâlnește că șoarecii nu prea sunt niște animale plăcute, nici de către oameni și nici de alte animale, micul Ma încearcă tot felul de tertipuri – de la schimbarea culorii pielii, până la dechizarea într-un iepure. De fapt, Ma încearcă să devină în concepția lui, un animal normal, îndrăgit de cei din jurul său. Prețul plătit este unul mare pentru că, încercând să pară ceea ce nu este, șoricelul Ma își neagă originea și tot ceea ce îi definește personalitatea.

Tu te simți bine în propria piele?

Gif, o zebră înțeleaptă, îi demonstrează lui Ma că nu contează cine ești, important este să te simți bine în propria ta piele. Tocmai de aceea, povestea șoricelului Ma este una cu Happy End. Max, un băiețel care își dorea un animăluț, este încântat de Ma și decide să-l ia acasă.

Cartea ,,Povestea lui Ma care voia să fie altcineva”, o carte-reper pentru copii și pentru tot ceea ce înseamnă să te simți bine în propria ta piele, fără să încerci, indiferent de situație, să pari ceea ce nu ești. Este o cauză perdantă. Până la urmă frumusețea este în ochii celui care privește, nu-i așa? Tocmai de aceea, băiețelul Max a văzut în șoricelul Ma, animalul pe care și-l dorea acasă. Indiferent de culoare, de calități sau defecte.

,,Așa începe povestea lui Ma, cel mai iubit animăluț din Verlin, și aceasta este prima zi a prieteniei dintre Ma, Gif și Max. Când o să fii mai mare, în tot felul de locuri, în viața reală sau pe internet, s-ar putea să crezi că e mai bine să fii ca alții. Totuși, întotdeauna, cel mai bine e să fii tu însuți!”, este concluzia cărții ,,Povestea lui Ma care voia să fie altcineva”

Momomo și Liviu Po.

Printre poveste și ilustrațiile care îți încântă imaginația, tema cărții este una actuală. Internetul ne poate deveni cel mai bun prieten, cu condiția să respectăm câteva reguli de bază în ceea ce privește mediul online. Pentru că, oricât de tentant și de ofertant ar fi, în lipsa respectării unor reguli de bază, vom descoperi și partea ascunsă a internetului. Cu demonii, cu pericolele și cu vulnerabilitățile lui care ne pot afacta viața. Mai ales când vorbim despre copii și despre siguranța lor în mediul online.

Așadar, dragi părinți, înainte să vă lăsați copilul să petreacă mult timp pe tabletă sau pe telefon, documentați-vă înainte de toate! Pentru ca doar în acest fel vă puteți ghida copilul în călătoria prin mediul online. Care are și partea ei constructivă dacă este făcută așa cum trebuie. Nu este suficient și nici constructiv să le interziceți lucruri, trebuie să știți să le fiți alături în drumul pe care îl vor alege, încurajându-i să se iubească și să se aprecieze pentru ceea ce sunt și ceea ce vor deveni.

Iată câteva întrebări la care părintele trebuie să găsească răspunsurile potrivite pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de propriul copil și de gestionatrea timpului petrecut pe internet.

De la ce vârstă ar trebui să fie lăsat copilul să ia contact cu internetul? Și care sunt pașii?

• Ce experiențe online sunt potrivite pentru copii și cine trebuie să-i ghideze?

• Cât de important este aportul școlii – printr-un curs, de exemplu – în a-i face pe copii să conștientizeze pericolele din mediul online?

Articol recomandat

• Ce rol joacă educația atunci când vorbim despre relația copil-adult-lumea virtuală?

• Care sunt primele 3 lucruri pe care ar trebui să le știe un copil atunci când intră pentru prima dată pe internet?

• Care sunt principalele trei pericole la care se expun copiii atunci când accesează zona virtuală fără supravegherea părinților și fără a avea câteva repere care să-i ghideze în această călătorie?

Cine este MOMOMO

Momomo a crescut printre pisici și zarzări pitici, citind Vrăjitorul din Oz și poezii de Nina Cassian, până când a ajuns să scrie povești. Mai întâi pentru oamenii mari, în publicitate, și apoi pentru oamenii mai mici, pentru raftul de cărți al piticilor.

Cine este Livi Po

Livi Po este designer multidisciplinar cu un mix eclectic de aptitudini. Este pasionată de crearea lucrurilor care pun la încercare imaginația, de la ilustrație și caligrafie până la aplicații digitale și tot felul de site-uri inovatoare

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus