Acum citești
Remodelarea obiceiurilor. Lecturi ce îți oferă calea către o versiune mai bună a ta

Remodelarea obiceiurilor. Lecturi ce îți oferă calea către o versiune mai bună a ta

Oamenii sunt ființe extrem de complexe, cu o putere uimitoare de se adapta rapid de la un context la altul. Maniera în care aceștia reușesc să își remodeleze obiceiurile poate fi descrisă de simplitate, atunci când au o miză reală în care crede, sau de suișuri și coborâșuri, în cazul în care obiectivele propuse nu pot fi asociate cu o recompensă convingătoare.

Principalele idei ale acestui articol gravitează în jurul conceptului de “remodelare a obiceiurilor”, pe baza a trei titluri publicate la Curtea Veche Publishing: Distruge-ți obiceiurile nocive de Joe Dispenza; Schimbând gândirea, îti schimbi viața de Brian Tracy; Cum ne schimbă Dumnezeu creierul. Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog de Mark Robert Waldman & Andrew Newberg:

Ce miză există în spatele remodelării obiceiurilor?

Găsirea unui echilibru universal, cu care oamenii pot rezona la un nivel ridicat de intensitate, are la bază puterea de schimbare. Atunci când acest concept se manifestă prin remodelarea obiceiurilor pe care indivizii le au avem, se poate obține un control deplin asupra propriei vieți, prin deciziile pe care aceștia mizează zi de zi.

Remodelarea obiceiurilor reprezintă cea mai simplă cale spre fericire, succes, legarea unor relații interumane cu adevărat importante pentru ceea ce oamenii reprezentă în această lume. Mai mult decât atât, dorința de schimbare a oamenilor poate determina o regândire a modului în care aceștia percep și apreciază propriul “EU”.

Schimbarea felului de a acționa, atât pe plan individual, cât și în raport cu alte persoane din cercul social, capătă și mai mult sens, atunci modificările comportamentale urmează un proces firesc, descris de pași simplu de asimilat. Mai multe despre mizele din spatele remodelării obiceiurilor, în rândurile de mai jos:

1. Schimbând gândirea, îți schimbi viața de Brian Tracy

“Fiecare propoziție din această carte este plină de adevăr, interacțiune și forța.” – Robert G. Allen

12 principii pentru împlinirea totală în viață

Schimbând gândirea, îți schimbi viața (ediția a IV-a, revizuită) de Brian Tracy, apărută la editura Curtea Veche în 2018, prezintă modul în care obiceiurile pot fi remodelate, pe baza unor principii propuse de autor.

Respectarea acestor principii poate aduce mai multă abundență în viața de zi cu zi a unui individ, favorizând o schimbare descrisă de sens, ce capătă o importanță uriașă pentru cel care dorește să își remodeleze propriile obiceiuri.

Conform lui Brian Tracy, creierul are puterea de a favoriza stabilirea unei rutine a gândirii pozitive, prin 12 principii ce pot inhiba emoții negative precum: frica, frustrarea, vinovăția. Cateva dintre cele mai importante principii regăsite în această carte, ce pot deschide calea către o versiune mult mai bună a individului, se regăsesc mai jos:

  • “Dacă nu există nicio soluție, înseamnă că nu există nicio problemă!”
  • “Secretul unei vieți fericite și încununate cu succes se află după atingerea eșecului!”
  • “Nu ezita să faci ceea ce vrei, doar din cauza faptului ca alții te-ar putea judeca!”

Disciplina gândirii și remodelarea obiceiurilor

În privința remodelării comportamentale, autorul este de părere că propriile convingeri stau la baza dorinței de schimbare a oamenilor. Cu alte cuvinte, momentul în care aceștia găsesc un ideal în care este decisiv pentru procesul de schimbare, iar din acel moment, efortul de a se schimba le se va părea unul cât se poate de firesc.

Mai mult decât atât, Brian Tracy consideră că determinarea de a continua procesul de remodelare a obiceiurilor reprezintă o resursă inepuizabilă, atât timp cât oamenii pot identifica un obiectiv clar, de o importanță personală deosebita și aliniat pe unul dintre cele 12 principii pe care autorul le enunță în carte.

În viziunea sa, cei care pot vizualiza cu exactitate viitorul pe care și-l doresc, abordează cu seninătate absolută orice eșec apărut în procesul de remodelare a obiceiurilor. La polul opus, dorința de schimbare fără un set clar de obiective poate avea de suferit în fața oricărui impas apărut pe traseu.

De ce poate fi atât de dificilă remodelarea obiceiurilor?

Oamenii pot percepe schimbările comportamentale drept dificile, deoarece majoritatea lor funcționează pe bază de recompense aducătoare de dopamină, neurotransmițător ce stă la baza motivației, memoriei, atenției, puterii de concentrare. Din păcate, contextul actual îi transformă cu ușurință pe oameni în “dependenți de mici recompense”, obținute instant prin social media și accesul facil la surse variate de distracție.

Astfel, nivelurile de dopamină din organism sunt stimulate acum pe termen extrem de scurt, fapt ce oferă o poziție privilegiată acțiunilor rapide și de scurtă durată, în defavoarea proceselor pe termen lung, așa cum sunt cele ce implică remodelarea:

  • “Ce rost are să gătesc, dacă îmi este mult mai simplu să comand?”
  • “De ce să scriu scrisori, când pot la fel de bine să trimit un mesaj?”
  • “De ce să aștept revederea, când un simplu click ne apropie atât de rapid”?

2. Distruge-ți obiceiurile nocive de Joe Dispenza

“O carte strălucită și înălțătoare” – Dr. Allan Botkin

Distruge-ți obiceiurile nocive a lui Joe Dispenza trasează încă din primele pagini ideea conform căreia omul poatea avea control deplina asupra propriei sale minți, fără a fi condiționat să rămână neschimbat pentru întreaga sa viață. Astfel, efortul de remodelare a unor obiceiuri nefaste poate fi mult ușor de înțeles de către acesta.

Renunțarea la vicii – o premisă vitală pentru remodelarea obiceiurilor

Pentru atragerea bogăției în viață, autorul propune un prim pas cât se poate de simplu: renunțarea la absolut orice obicei pe care ce poate fi considerat drept “toxic”. În această categorie pot intra: excesele de alcool, tutun și stupefiante, relațiile nepotrivite cu persoane apropiate, continuarea unui stil de viață impropriu pentru integritatea fizică și mentală etc

Prin simplul fapt că oamenii continuă să creadă în continuare faptul că sunt legați de o versiune greșită a loc, blochează astfel apropierea la un nivel cuantic de Univers. Astfel, remodelarea vechilor obiceiuri poate pare o sarcină imposibilă.

Creierul poate transforma dorința de schimbare în realitate

Una dintre cele mai populare tehnici de remodelare a obiceiurilor este abordată și în cartea Distruge-ți obiceiurile nocive a lui Joe Dispenza: vizualizarea.

Iată ce spune autorul despre acest concept: “Nu este nevoie de contact direct sau de o apropiere mai mare de un element fizic din câmpul cuantic, pentru a ne influența sau a-l influența. Corpul fizic este alcătuit, de fapt, din modele organizate de energie și informație, în unitate cu toate celelalte componente ale câmpului cuantic.”

Sunt importante trăirile spirituale în remodelarea obiceiurilor?

Credințele pe care oamenii le dobândesc de-a lungul timpului pot contribui la schimbarea modului în care lumea este percepută. Intensitatea unei trăiri spirituale sau plasarea unei forțe divine pe un plan superior, ca instrumente ale remodelării comportamentale, reprezintă un mod diferit al indivizilor de a ramane motivati în procesul de schimbare, ușor diferit față de cele discutate puțin mai sus.

Articol recomandat
transplant de cap

Alinierea la un anumit set de norme și respectarea unui mod de viață în concordanță cu virtuțile în care cred (sau în care aceștia ajung să creadă pe parcursul vieții), reprezintă aspecte ce pot influența în mod pozitiv felul de a fi al oamenilor și percepția pe care o au despre propria persoană.

În aceste condiții, găsirea lui Dumnezeu poate fi revelatorie pentru mulți, iar știința pare să susțină teza conform căreia trăirile spirituale influențează în mod categoric puterea de schimbare:

3. Cum ne schimbă Dumnezeu creierul. Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog de Mark Waldman și Andrew Newberg

“Religia și știința sunt cu un pas una mai aproape de cealaltă.” – Herbert Benson

Cartea Cum ne schimbă Dumnezeu creierul. Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog de Andrew Newberg și Mark Robert Waldman oferă sisteme de principii pentru remodelarea comportamentelor, prin înțelegere legăturilor dintre știință și credință:

Experiențele de natură mistică determină modificări comportamentale

Studiile efectuate în jurul neuroimagisticii, pe care cei doi coautori le-au derulat în cadrul Departamentului de Studii Religioase de la Universitatea Pennsylvania, au arătat că percepțiile personale despre Dumnezeu ale respondenților au determinat modificări pozitive ale stării de bine.

În această carte, cei doi profesori și cercetători forțează bariera ridicată între știință și religie, susținând cu date relevante ale propriilor studii faptul ca revelațiile de natură mistică pot duce la modificări comportamentale, pe termen mediu și lung.

Credința poate fi utilă pentru depășirea propriilor blocaje

“Doar 12 minute de rugăciune pe zi îi pot ajuta pe credincioși să își reducă propriile niveluri de anxietate”, afirma Andrew Newberg și Mark Robert Waldman în această carte, adăugând faptul că propriile blocaje pot fi depășite prin credință, în procesul de schimbare comportamentală.

Această carte este una cât se poate de interesantă, datorită modului în care caracterul concret al dovezilor științifice se întrepătrunde cu incursiunile în zona mistică, determinând astfel un discurs ce promovează ideea că “în procesul de remodelare a vechilor obiceiuri, credința poate determina modificări majore la nivelul creierului”.

Remodelarea obiceiurilor: Concluzii

Pentru a se putea schimba, este esențial ca oamenii să înțeleagă că un proces de remodelare a propriilor obiceiuri își poate găsi continuitatea doar pe baza unor mize puternice, de o importanță majoră pentru aceștia.

Atât timp cât poate fi intuită corect dorința de a continua, schimbarea vine organic și, mai important decât orice, percepția față de eșecurile apărute pe traseu este una pozitivă, ce îi determina pe aceștia să continue, nicidecum să renunțe la o astfel de inițiativă.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus