Acum citești
Provocările cuplului modern și cum pot fi acestea abordate – Lecturi recomandate

Provocările cuplului modern și cum pot fi acestea abordate – Lecturi recomandate

Provocările pe care le au de înfruntat cuplurile moderne reprezintă o combinație de tradițional și nou, cu o dinamică aparte ce poate destabiliza mult mai rapid fundația unei relații:

Gestionarea sentimentului de gelozie poate căpăta noi nuanțe pe tărâmul digitalului; Acceptarea părerii celuilalt poate fi acum o provocare, când răbdarea față de unghiul de vedere al altora este încercată cu mii și mii de alte opinii din feed; Percepția diferită față de căsătorie (valori tradiționale vs abordare new age) naște incertitudini față de viitor.

Există explicații și rezolvări pentru toate aceste provocări ale cuplului modern? Iată o serie de cărți publicate la Curtea Veche Publishing, ce vă pot lămuri în privința subiectului pe care îl discutăm împreună astăzi:

1. Regândirea infidelității de Esther Perel

“[Perel] nu îți vinde calmante și nici nu îți oferă un umăr pe care să plângi – este mult prea ocupată să îți zdruncine simțurile, punând accentul pe capacitatea, energia și implicarea ta în ceea ce înseamnă căsnicie” – New York Times

Cartea Regandirea infidelitatii de Esther Perel reprezintă revenirea spectaculoasă a autoarei după bestsellerul internațional “Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie” (Curtea Veche Publishing, București, 2016).

O carte ce surprinde multiplele fețe ale relației

În acest volum scris de psihoterapeutul belgian cu origini polonez-evreiești Esther Perel, se propune o abordare a provocărilor pe care le poate înfrunta un cuplu astăzi, pornind de multiplele forme ale legăturilor interumane, în cadrul unei relații.

Autoarea analizează cu o meticulozitate de admirat atitudinile personale și culturale ale celor care formează cupluri, privind concepte precum: căsnicia, responsabilitatea față de familie vs împlinirea personală, distanțarea față de teritoriul comun și revenirea în propria zonă de confort, nevoia de validare și urmările nefaste ale acesteia, dependența față de individ.

Plecând astfel de la stabilirea unor cadre conceptuale, autoarea le oferă cititorilor șansa de a personaliza propria percepție față de relația personală cu partenerul sau partenera, fără a impune norme și fără a stabili ABC-uri ale unei “relații de cuplu fericite”.

Soluții pentru întrebări legate de cuplul modern

Răspunsurile pe care Esther Perel le oferă în Regândirea infidelității abordează neliniști ce își pot consolida baza pe întrebări precum:

  • Ce îi determină pe oameni să calce strâmb, chiar și atunci când au o căsnicie fericită?
  • De ce doare atât de mult trădarea?
  • Ce înseamnă, de fapt, infidelitatea?
  • Ce așteptări avem în momentul în care intrăm într-o relație?
  • Dar atunci când trădăm încrederea celui de lângă noi?

Ce mai reprezintă astăzi “IUBIREA”?

Volumul de față trădează cu neașteptat de multă îngăduință idei și teme de reflexie, menite să le ofere alinare celor cu inima frântă, astfel încât să poată aborda cu succes provocările ce pot apărea pe cursul firesc al unui cuplu modern.

Regândirea infidelității nu propune formule miraculoase pentru rezolvarea problemelor conjugale, ci discuții sincere între autore și cititori, pornind de la nevoia de a materializa anumite concepte, ce pot părea atât de ambigue astăzi multora dintre noi: iubirea, fidelitatea, iertarea, adevărul ș.a.m.d.

2. Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman

“Dând dovadă de o longevitate care i-ar face pe editorii din New York să se înverzească de invidie, în fiecare an cartea s-a vândut într-un număr de exemplare mai mare decât în anul precedent” – New York Times

Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman, publicată de Curtea Veche Publishing, reprezintă o colecție de sfaturi și răspunsuri ce țin de problemele unui cuplu modern, dedicate celor care își doresc o viață de familie cu adevărat fericită.

Cinci limbaje ale iubirii identificate de autor

Din punctul de vedere al autorului, nefericirea în cuplu își trage esența din ideea că oamenii vorbesc limbaje de iubire diferite. Pe baza experienței de peste treizeci de ani în consiliere de cuplu, Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire generale:

  1. Cuvintele de încurajare pentru parteneri;
  2. Timpul petrecut alături de parteneri;
  3. Cadourile făcute partenerilor;
  4. Serviciile făcute partenerilor;
  5. Relațiile intime cu partenerii.

Cum se păstrează plin “rezervorul iubirii”?

În Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman tratează cu logică și umor, pe înțelesul fiecărui cititor în parte, topicurile prezentate mai sus. Acest demers are la bază determinarea autorului de a le oferi cuplurilor moderne îndrumarea de care au nevoie, pentru a-și păstra plin “Rezervorul Iubirii”, după ce euforia de la început se risipește.

Suma de soluții propuse de Chapman, pentru ca cititorii să identifice în mod corect limbajul iubirii vorbit de partener, vine sub formă de chestionare scurte, regăsite pe întreg cuprinsul acestei cărți.

Completarea acestor chestionare, ce includ întrebări aplicate pe topicurile evidențiate de autor, pot implica răspunsuri detaliate ale cititorilor, precum și un nivel ridicat de reflecție, în privința problemelor de cuplu cu care se confruntă.

Iubirea reprezintă o alegere personală

Cartea publicată la editura Curtea Veche a fost construită în jurul a două mize importante, a căror conștientizare poate oferi răspunsul pentru o viață fericită:

  • Cum să îi arăți partenerului că ești implicat trup și suflet în relație;
  • Cum să înțelegi că iubirea nu este altceva decât o alegere personală.

Pentru o implicare de tipul “trup și suflet” în dinamica proprie a relației, iubirea trebuie înțeleasă ca o alegere pe baza unor considerente pur subiective, astfel încât limbajul iubirii să poată fi perceput corect atât de individ, cât și de partenerul acestuia.

2. Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășiți și munca, și bucuria de Kathy Peel

“Indiferent cât de bună sau rea este căsnicia ta, speranța sinceră combinată cu un plan realist de acțiuni, pentru a îmbunătăți astfel lucrurile, reprezintă un pahar de apă rece într-o zi înăbușitor de fierbinte. Ghidul unui cuplu ocupat este paharul de apă rece perfect de care are nevoie căsnicia ta!” – Tom Ziglar

În cartea Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășiți și munca, și bucuria, autoarea descrie o abordare a imaginii cuplului modern, creionându-l ca pe o echipă ce poate funcționa perfect, chiar și atunci când ambii parteneri au cariere de succes.

Managementul resurselor în relația de cuplu

Provocările unui cuplu modern se pot gestiona cu planuri noi de acțiuni, pliate pe contextele ce descriu societatea de astăzi. Kathy Peel le oferă cititorilor săi certitudinea rezolvărilor disputelor și problemelor din cadrul cuplurilor și familiilor moderne, printr-o abordare “business related” a acestora.

De ce nu s-ar putea transfera principiile de management al resurselor în funcționarea cuplului modern? Acest efort susținut are rolul de a adăuga un dram de organizare antreprenorială a relației, odată cu nouă dinamică a zilelor noastre, pe care se clădesc sau se destramă cuplurile moderne.

Articol recomandat
carti despre barbati si femei

Rolul de părinte într-o societate modernă

În zilele noastre, “părintele modern” are o altă construcție, prin modul în care poate fi abordată gestionarea relațiilor cu cei mici. Autoarea acestei cărți aduce în discuție nevoia unui părinte ocupat de a rămâne “părinte”, indiferent de context: nevoie de a trasa celui mic sarcini, nevoia de a fixa termene, nevoia de a gestiona banii familiei, nevoie de a negocia cu membrii familiei anumite termene și condiții etc

De aceea, provocările cu care se confruntă un cuplu modern de părinți poate impune o abordare originală, cu ajutorul sfaturilor pe care Kathy Peel le oferă în cuprinsul acestei cărți. Coordonarea acestui proiect numit “FAMILIE” poate reprezenta o serie de task-uri mult mai simplu de asumat, în contextul în care există un plan de management bine pus la punct.

Planurile realiste pot salva un cuplu ocupat

Una dintre cele mai mari provocări ale unui cuplu modern, concretizate chiar după nașterea primului copil, vizează menținerea unui echilibru satisfăcător între carieră și viața de familie. Cartea de față vine să arate cum fi transformate eforturile casnice într-o rutină cât se poate de plăcută, atunci când pe masa se construiesc, de comun acord, planuri cu adevărat realiste.

4. NLP și relațiile de cuplu. Strategii simple pentru a vă face relațiile sa funcționeze de Robin Prior & Joseph O’Connor

“Relațiile nu sunt niciodată statice. Toți simt fluctuațiile dintr-o relație, dar puțini dintre noi se opresc să analizeze de ce o relație se îmbunătățește sau se înrăutățește.” – Gary Chapman

Dezvoltat în anii ‘70 de Richard Bandler și John Grinder, NLP (NeuroLingvistic Programing) reprezintă un set de idei simplu de aplicat în viața de zi cu zi, pentru a atinge excelența umană, indiferent de domeniu. Prin aplicarea tehnicilor NLP în cadrul unei relații, se pot activa planuri noi și mult mai productive, din punct de vedere al comunicării în cuplu.

Soluțiile oferite de NLP pentru un cuplu modern

Cartea NLP și relațiile de cuplu. Strategii simple pentru a vă face relațiile să funcționeze de Robin Prior și Joseph O’Connor oferă soluții simplu de aplicat în viața unui cuplu modern, confruntat cu o serie de probleme menite să aducă o destabilizare mult mai rapidă a ideii de relație: accesul la alte persoane cu ajutorul Social Media, abordarea unui stil de viață mult mai libertin, concentrarea pe carieră și nu pe instituția căsătoriei etc

Autorii le propun cititorilor o serie de răspunsuri pentru întrebări ce îi pot măcina constant, privind rezolvarea sau diminuarea unor probleme ce pot pune sub semnul incertitudinii viitorul relației:

  • Când trebuie să ne implicăm cu adevărat într-o relație;
  • Când trebuie să ne asumăm responsabilitatea;
  • Când trebuie să îi oferim partenerului mai multă libertate etc.

Programarea neurolingvistică și relațiile armonioase

Schimbarea pe care cei doi autori o propun în cuprinsul acestui volum, publicat la Curtea Veche Publishing, ia forma unui dans pasional cu titlu de coordonare armonioasă, pe baza tehnicilor NLP, înțelese, asumate și aplicate la nivel de cuplu. Astfel, tehnicile de programare neurolingvistică pot aduce sens și stabilitate unei relații, pe baza unui plan de acțiuni pe care această carte îl oferă.

Nimic nu este întâmplător în cadrul unei relații

Concluziile volumului despre care discutăm sugerează faptul că soarta unei relații nu are la bază întâmplări în fața cărora asistăm neputincioși. Totul are un caracter cauzal, iar succesul sau eșecul unei vieți de cuplu sunt descrise de acțiunile pe care partenerii le realizează, la nivel individual sau la nivel de echipă.

Tehnicile NPL și, mai precis, implementarea lor în viața unui cuplu modern, oferă și mai multă concretizare acestei chestiuni. Prin acțiuni punctuale, ce pot gravita în jurul celor mai mari provocări ale unui cuplu modern, NLP-ul poate genera coordonare perfectă între parteneri. Nimic nu este întâmplător într-o relație, însă de multe ori, celor implicați în viața de cuplu le este prea teama să vadă dincolo de ideea că “Așa a fost sa fie!”

Rămâneți alături de rubica Carti Cheie pe care v-o punem la dispoziție, pentru a descoperi și alte cărți interesante din oferta Curtea Veche Publishing!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus