Acum citești
Povești cu gust, gastronomie cu suflet. REȚETE care fac magie în bucătărie

Povești cu gust, gastronomie cu suflet. REȚETE care fac magie în bucătărie

Recunosc, m-am întrebat de multe ori ce miracole se produc în bucătărie și ce magie fac marii bucătari cu mâncarea de capătă un așa gust delicious? Ce ingrediente secrete conțin unele rețete de o transformă în mai mai bună mâncare din lume?

Gastronomia a devenit o artă, iar bucătari celebri fac adevărate minuni în farfurie din câteva ingrediente. Îmi place să cred că fiecare mâncare are o poveste a ei. Că fiecare bucătar – profesionist sau amator – pune și puțin suflet în rețeta pe care o prepară. Că cele mai savuroase și mai gustoase preparete conțin trei ingrediente principale: gust, savoare și multă, multă iubire.

Pentru că știu că îți dorești să gătești repede și bine – fie că vrei să-ți surprinzi jumătatea cu preparate delicioase, fie că ai decis să nu mai mănânci în oraș, fie că vrei să-ți testezi talentul gastronomic, cărțile de bucate celebre îți vor veni în ajutor. La Curtea Veche Publishing îți punem la dispoziție cărți de rețete renumite.

Avem gust, savoare, ingrediente magice și multă, multă poveste! Gata, ai intrat în bucătărie? Foarte bine! Dă-ți drumul la muzică și începe călătoria gastronomică… Ceva surse de inspirație, mai jos, cu dedicație specială pentru tine care citești acest articol!

,,Povești cu gust”, de Mircea Radu – o carte în căutarea gustului…

Convingerea lui Mircea Radu este aceea că bucatele pe care le prezintă în această carte nu sunt doar hrană, pentru a potoli foamea, nu sunt doar stimulii simțurilor – gustul, mirosul, văzul –, ci și „madlena lui Proust“ care te proiectează, de pildă, într-o copilărie magică, declanșând amintiri și întreținând plăcerea de a sta la masă și de a spune povești. Povești cu gust, firește.

,,Pentru că nu știu care îmi este prenumele, mulți oameni îmi spun Mircearadu, pe care-l rostesc fără pauză, de parcă ar fi un singur nume ceva mai lung. Sunt născut în București și am copilărit în două cartiere rău famate pe-atunci, Colentina și zona Gării de Nord, unde lumea era corectă, respectuoasă și blândă. Am venit spre Centru ca să fac televiziune, radio, să scriu la ziare și să joc în filme; mai toate îndeletniciri plăcute care țin de azi pe mâine. Dincolo de televizor, eu sunt aici, în cartea asta pe care o ții acum în mână.”

Datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, Mircea Radu asociază fiecare poveste cu o rețetă fie din alte vremuri, fie de acum, fie din bucătăria tradițională românească, fie din cea meridional-orientală. Bucatele iau gustul poveștilor, iar poveștile, inevitabil, pe cel al bucatelor.

Cartea “Tocăniţă pentru suflet”, autor dr. Mihaela Bilic

Și de la poveștile, firește dintre cele cu gust, ale lui Mircea Radu trecem la cartea “Tocăniţă pentru suflet” semnată de dr. Mihaela Bilic, cel mai apreciat medic nutriţionist din România.
Ce vă aștepată? – Un amestec delicios de sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie menit să aducă o perspectivă complexă asupra aspectelor pe care le ocupă mâncarea în viața noastră. Volumul reprezintă o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experienţelor cu pacienţii, fie ca reacţie la diferite subiecte vehiculate în mass-media. Textele susţin moderaţia, o atitudine echilibrată şi o relaţie pozitivă cu mâncarea.

Reţetă – Cum se face o tocăniţă pentru suflet?

Iată ce ne spune dr. Mihaela Bilic:

,,Se iau postările de pe Facebook dintr-un an întreg, se aşează frumos în pagină, se presară cu emoticoane şi decoruri pentru buna dispoziţie, se tipăreşte pe hârtie gălbioară să placă ochiului şi gata!

Nu există nicio ordine, subiectele sunt puse laolaltă în funcţie de inspiraţia de moment, ca să iasă mâncarea bună. Veţi găsi înăuntru ingrediente pentru copii şi mămici, sfaturi despre diete şi secrete despre alimente, explicaţii despre cum ne funcţionează corpul şi mintea în legătură cu mâncarea şi mai ales îndemnuri pentru o relaţie bazată pe prietenie, înţelegere şi plăcere cu hrana noastră cea de toate zilele. De consumat fără moderaţie, la orice oră şi în orice context, e pe gustul tuturor. Poftă bună la … citit!”

Cine este dr. Mihaela Bilic

Prin intermediul numeroaselor emisiuni TV la care a fost invitată, dar şi în cadrul conferinţelor şi seminariilor pentru publicul larg, sfaturile şi recomandările ei au ajuns în multe case şi au ajutat mulţi români.
De pe poziţia de medic primar diabet şi boli de nutriţie la care s-a adăugat un masterat de psihonutriţie la Paris, Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten şi din alimentaţia sănătoasă şi echilibrată un stil de viaţă!

Cartea ,,Gătește din inimă”, de Denisa Rățulea

Pentru cei care se simt pierduți în avalanșa de informații despre nutriție și caută acea carte care îi va îndruma către un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație cotidiană constând în legume și fructe, cu siguranță ,,Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase” este cartea ideală.

Învață să gătești din inimă!

Cele peste 60 de rețete ușoare și rapide din carte – însoțite de fotografii splendide – sunt completate de un plan cu meniuri pentru zece zile și o listă de cumpărături, astfel încât totul să devină cât mai simplu. Fără îndoială că oricine poate îmbrățișa imediat conceptul mâncatului intuitiv, care aduce în prim-plan dragostea pentru mesele sănătoase și, implicit, pentru tine însuți.

Denisa Rățulea, născută în Brașov și stabilită la Londra, este specialistă în gătitul cu ingrediente vegetale, însă filosofia sa nutrițională transcede eticheta aplicată mai tot timpul veganismului. Fondatoare a platformei de wellbeing Second Nature, organizează cursuri de gastronomie și susține, ca mentor, programe în domeniul sănătății emoționale, dedicate femeilor.

Poveste prin puterea exemplului…

Articol recomandat
carte stiintifica

Întreaga poveste a început prin puterea exemplului. După mulți ani în care s-a confruntat cu dureri severe cauzate de implanturi metalice în coloana vertebrală, Denisa a luat decizia de a-și schimba stilul de viață și de a adopta hrana pe bază de plante.

De atunci a parcurs un drum lung, misiunea ei devenind adoptarea unui stil alimentar ce face apel la intuiția fiecăruia. Acum îi ajută pe semeni să-și descopere potențialul propriului corp și îi inspiră să privească mâncarea dintr-o perspectivă diferită pentru a-și redobândi sănătatea și vigoarea.

Poți citi pe aceași temă și: Cartea ,,Rețetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver”. Pofta vine mâncând și… gătind!

GALERIE FOTO. Laura Cosoi și secretele lui Papă tot! – Rețete pentru o copilărie firească, cu gust și sănătate

Jamie Oliver, 5 ingrediente pentru mese rapide&ușoare. Breaking news-ul din bucătărie!

Confesiunile unui medic nutriționist gurmand

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus