Acum citești
Nu puneți cărțile în izolare! – Este ca și cum cineva ne-ar fura marea

Nu puneți cărțile în izolare! – Este ca și cum cineva ne-ar fura marea

Anul 2020. L-am putea numi anul provocărilor. Sau anul în care am pierdut. Sau în care am câștigat. Depinde din ce unghi privim. Se spune însă că ce nu te omoară, te face mai puternic.

Fără a înflori într-un optimism dedordant situția – care nu este deloc roz – perioada de pandemie ne-a schimbat viețile. S-au pierdut vieți, s-au pierdut resurse, s-au închis business-uri de-o viață, economia a luat-o la vale, oamenii au intrat în șomaj tehnic. Ba mai mult, mulți și-au pierdut locurile de muncă.

Cultura este însă segmentul care pare să fi pierdut cel mai mult. S-a tras cortina peste lumea lui Shakespeare. Peste roluri care au făcut istorie, peste aplauzele spectactarorilor care nu se uită niciodată.
Editurile luptă și ele să supraviețuiască, căutând să se reinventeze, să se readapteze vremurilor. Dar oare poți schimba cultura? Poți schimba cu adevărat felul în care iese o carte din tipar? Poți să-l privezi pe care care lucrează la ea, care o traduce, care o stilizează să-i aștepte sosirea pe lume? Să-i simtă mirosul? Să-i ia pulsul?

Cultura – cu tot ce reprezintă acest segment – nu poate fi redusă la online. Este ca și cum cineva ne-ar fura marea. Nu i-am mai simți valurile, mirosul, nisipul. Imposibil de trăit cu acest sentiment!

Așa sunt și cărțile. Le reinventăm, le readaptăm, însă, în esență, cartea înseamnă plăcerea aceea nebună de a da foaie cu foaie. Să simți bucuria de a o citi și să o lași pe noptieră doar atunci când ai terminat-o. Când i-ai decriptat povestea.

Da, trăim vremuri care ne-au schimbat total viețile! Știm asta. Cei care ne conduc, fie că recunosc sau nu, știu și ei asta. Nu omorâți cultura și plăcerea omului pentru lectură! Sprijiniți editurile, sprijiniți cartea, sprijiniți teatrele pentru că omul are nevoie de ele! Copiii noștri au nevoie de repere. Reperele sunt aici. Într-o carte ce stă pe raftul unei librării, într-o poveste ce se naște dintr-o carte scoasă la editură, într-o experiență a personajului principal. Care poți fi chiar tu. Rebelul. Nebunul. Antipaticul. Învingătorul. Amorezul. Înșelatul.

Articol recomandat
carti despre incredere


Omul are nevoie să ia pulsul real. Nu totul se întâmplă din fața unui calculator. Multe se pot naște din fața lui, dar nu și plăcerea reală. Care te schimbă, care îți activează imaginația și te duce cu puterea minții spre alte lumi. Acolo unde totul devine posibil.

Avem nevoie de cărți, de lectură, de autori, de povești! Într-un cuvânt, de lucruri reale, de lucruri care pot transforma un om și care îi pot schimba destinul!
Nu puneți cărțile în izolare! – Este ca și cum cineva ne-ar fura marea.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus