Acum citești
MARe de Mic, MARe de Microfon. Întrebarea care și-a găsit nașul.“ Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”

MARe de Mic, MARe de Microfon. Întrebarea care și-a găsit nașul.“ Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”

Cu toții am experimentat în copilăria noastră, întrebarea “Ce vrei să te faci când vei fi mare?” . Nu de puține ori, răspunsurile stârneau hohotete de râs ale celor din jurul nostru, pentru că, nu-i așa, voiam să devenim aviatori, cosmonauți, fermieri, dansatori. Nimic rău, însă știți cum este cu socoteala din târg care nu prea se potrivește cu cea de acasă.

Ei bine, există niște oameni care s-au gândit cum să stimuleze creativitatea copiilor, cum să-i îndrume și să-i ajute să afle, încă de mici, ce și-ar dori să facă în viață. Conceptul de event MARe de Microfon,un ghid spiritual și intelectual la MARe are în primul rând un rol de inspirație pentru împlinirea viselor celor mici.

Pentru a afla mai multe informații despre acest proiect interesat și despre mesajul lui, am stat de vorbă, într-un interviu exclusiv pentru carticheie.ro, cu Elena Ghițoiu și Ana Lăzărescu, traineri MARe de mic.

Reporter: De unde ideea conceptului de event MARe la Microfon și care este mesajul pe care vreți să-l transmiteți atât copiilor, cât și părinților?

Întrebarea “Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este puternic răspândită printre cei mici și atunci când le este adresată, dintr-o dată iau poziția omului mare. Adevărul e că nu poți ignora răspunsuri ca acelea în care copiii spun că vor să devină avocați, doctori, medici, dansatori, cântăreți, artiști, etc. Și pentru noi, e un motiv în plus să ne direcționăm creativitatea pe calea viselor celor mici. De aceea, suntem de părere, că la capătul așteptărilor fiecărui copil este necesară prezența unui mentor. Un ghid spiritual și intelectual la MARe are în primul rând un rol de inspirație pentru împlinirea viselor celor mici. De aici vine și ideea edițiilor noastre de mentorat MARe de Microfon-La microfon cu oameni mari, unde invităm personalități din diferite domenii profesionale să inspire copiii de mici în devenirea lor.

Reporter: Suntem într-o perioadă de pandemie, o perioadă în care distanțarea social este extrem de important. Cum reușiți să păstrați masurile de siguranță la un eveniment pentru copii pe timp de pandemie?

Purtăm masca atunci când suntem în spațiile închise, folosim terasa muzeului, spălăm mâinile cât mai des și păstrăm distanța sanitară! Am redus numărul participanților la cinci pentru a putea facilita păstrarea unei distanțe de cel puțin 1.5m pe tot parcursul atelierului și atât copiii cât și profesorii și părinții respectă această cerință elementară. Aici, la MARe, încercăm să redăm copiilor simțul responsabilității și să învățăm să avem grijă atât de noi cât și unii de alții. Încercăm să introducem aceste măsuri de siguranță ca parte din joc pentru a face totul mai ușor pentru ei. Vrem să le oferim copiilor și studenților posibilitatea să meargă în toamnă la școală, respectându-ne atribuțiile. Copiii sunt minunați, sunt precauți, atenți și au înțeles importanța măsurilor pe care le luăm în această perioadă. Împreună încercăm să facem o lume mai bună, iar cei mici sunt cei pe care ne bazăm enorm în această misiune!
MARe îi asteaptă pe cei mici în fiecare Duminică începând cu ora 12:00, la MARe. Pentru informații și înscrieri se trimite un mesaj la educational@mare.ro

Reporter: În prima ediție MARe de Microfon #incepemcudrepul ați avut-o invitată la microfon pe avocata Alina Dumitrașcu care plecând de la cartea ei ,,Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!” i-a antrenat pe cei mici în tot ceea ce înseamnă drepturile omului. De ce ați preferat să deschideți seria cu un invitat avocat și cu o ,,joacă” – în sensul bun al cuvântului – despre cât de important este, chiar și pentru cei mici, să-și cunoască și să-și apere drepturile?

Ne-a plăcut foarte mult ideea de a #incepecudreptul și pe lângă jocul de cuvinte care pune în valoare un status pozitiv al activităților noastre de mentorat pentru copii, dreptul este un reper pentru formarea de caractere cu simțul dreptății înrădăcinat de la vârste fragede. Pe câți dintre copii nu i-ați auzit spunând că își doresc cu ardoare să devină avocați? De fapt, a-ți dori să devii avocat de mic, e ca și cum ai vrea să te faci dintr-o data mare… Și nu se putea găsi la capătul acestui ideal un mentor mai bun și mai temperat ca Alina Dumitrașcu, avocat inimos, mamă și antreprenor social cu dedicație pentru educația juridică și alfabetizarea constituțională a copiilor.

Articol recomandat
Tânără citind

Împreună cu Alina, am găsit modalități interactive și soluții alternative de a-i atrage pe cei mici în lumea legilor și a egalității de drepturi. Am vorbit despre: respectul reciproc dintre oameni, despre importanța egalității de șanse, despre îndatoriri și obligații într-o societate economică, despre funcții de conducere și de subordonare în câmpul muncii, despre dreptate, etc. Toate aceste valori au fost explicate și exemplificate cu animații pe înțelesul copiilor.

Nu a lipsit nici latura mai practică a acestei întâlniri, iar în calitate de traineri ai comunității MARe de Mic am organizat un atelier de creație pentru participanți, la etajul trei al muzeulului: “ Egalitate prin creativitate. Manifestăm de mici”. Planșele au devenit pancarte și noi toți, manifestanți pentru egalitatea de drepturi. 🙂 Rezultatul a fost surprinzător: un adevărat spectacol pentru egalitatea de drepturi, într-o ambianță estivală îngrijită de partenerii noștri de la Biobio Gelato și Frufru.

Reporter: De ce recomandați cartea “Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”?, scrisă de avocatul Alina Dumitrașcu și publicată la curtea Veche Publishing?

În primul rând pentru că este ilustrativă, iar ilustrația este o formă de artă apreciată de noi, un instrument narativ pe înțelesul copiilor. în acest sens, textul insoțit de imagine are un rol important, iar împărțirea pe capitole a carții ajută copiii să parcurgă veseli povești despre despre constituție.
Este o carte scrisă cu artă și îi mulțumim pe această cale, Alinei Dumitrașcu că ne-a oferit mai multe exemplare pentru copiii participanți la atelierele noastre: Este o adevărată sursă de inspirație!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus