Acum citești
GALERIE FOTO. INTERVIU cu Alina Dumitrașcu, autoarea cărții ,,Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”

GALERIE FOTO. INTERVIU cu Alina Dumitrașcu, autoarea cărții ,,Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”

Niciodată nu e prea devreme pentru a-ţi cunoaşte drepturile! Cartea Alinei Dumitraşcu, ,,Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”, publicată la editura Curtea Veche Publishing, însoțită de extraordinarele ilustraţii ale Andei Ansheen, îi va purta pe copii într-o călătorie în lumea legilor, ajutându-i să dobândească primele noţiuni despre drepturi şi obligaţii.

Avocatul Alina Dumitrașcu vorbește, într-un interviu pentru cărțicheie.ro despre cum îi poate ajuta această carte pe cei mici, dar ne va povesti câteva lucruri și despre evenimentul MARe de Mic, la care a fost invitată, și în cadrul căruia copiii prezenți au învățat despre drepturile omului plecând de la cartea ei.

Un astfel de moment m-a determinat să acționez în direcția alfabetizarii constituționale a copiilor, având convingerea că educația non-formală este extrem de importantă și poate completa cu succes acele zone ale educației formale pe care fie programa școlară nu le cuprinde, fie sistemul de învățământ nu le asimilează cu la fel de multă rapiditate cu cât ar fi nevoie în conditiile evoluției realităților cotidiene.

Reporter: Alina, ești de profesie avocat. Cum ți-a venit ideea de a scrie cartea ,,Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”, publicată la editura Curtea Veche Publishing, o carte din care copiii pot învăța de mici despre drepturi, obligații, dar și despre puterea Constituției?

Alina Dumitrașcu: Cred că fiecare dintre noi avem resposabilitatea morală de a contribui la binele societății, în sensul de a acționa concret la un moment dat in viață într-un anumit domeniu care ne preocupă și care este important pentru binele colectiv, depasind in acest fel etapa lamentarilor inutile sau a pasivitatii.
Intr-un astfel de moment, când evenimentele din țară erau bulversante iar revolta personală se acutiza pe zi ce trece, am realizat că, de cele mai multe ori, ne lipsesc valorile fundamentale precum încrederea, respectul, bunul simt, corectitudinea si multe altele, iar situația devine și mai complicata atunci când această lacună este dublată de lipsa unor noțiuni juridice de baza, de lipsa intelegerii functionarii statului de drept si a unui sistem judiciar si chiar de lipsa increderii in institutiile statului si in puterea legii.

Primul pas in această directie l-a constituit cartea „Ce este Constitutia? Joaca-te si vei afla!” dedicată copiilor cu vârste intre 7 si 11 ani. Când mi-a venit ideea acestui pas m-am gandit la faptul că noi toti – familii, prieteni, dascali, societate civilă, profesioniști în domeniul dreptului – avem responsabilitatea de a-i invata pe copii cum sa privească lumea, de a-i inspira, de a le forma caractere solide si pozitive, de a-i incuraja să își exercite drepturile si, in acelasi timp, sa-si cunoasca obligatiile, sa judece singuri ceea ce traiesc, să-și facă auzite vocile și ideile și, nu în ultimul rând, să știe ca exista un stat de drept a cărui bună și corectă funcționare depinde de noi toti.

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, copii au nevoie de educație, inspiratie și incurajare pentru a ajunge să creada în propriile puteri și în faptul că pot face lucruri mărețe pentru lumea în care trăiesc, iar Greta Thungerg și Malala Yousafzai sunt dovada clară că acest lucru este posibil, iar viitoarea generație de lideri își poate face auzită vocea încă din copilărie.

Reporter: A fost greu să adaptezi limbajul scriiturii – știm cu toții că informațiile juridice nu sunt chiar atât de ușor de înțeles și de digerat – în așa fel încât să le stârnească curiozitatea celor mici?

Da, a fost o reală provocare. Imi amintesc că incercam să îi explic anumite concepte baiețelului meu care avea 8 ani la momentul respectiv și îmi dădeam seama ca nu reușeam să gasesc cuvintele potrivite nivelului lui de înțelegere și să simplific mesajul astfel încât să se înțeleaga exact ceea ce vreau sa transmit.

Deci, am perceput acest exercitiu ca fiind unul complicat, mai ales ca mesajul legii este de cele mai multe ori unul arid, limbajul juridic este destul de specializat, iar eu imi doream un mesaj simplu, prietenos și care să sârnească curiozitatea copiilor, exact cum ai spus tu.

Trebuie sa recunosc că, ulterior, acest exercițiu mi-a folosit și în activitatea curentă, deoarece am încercat sa formulez opiniile juridice într-o modalitate mai putin „avocățeasca”, astfel încât colegilor din business să le fie simplu să înțeleagă și să aplice o anumită prevedere legală, venind cu mai mare deschidere catre echipa juridica.

Revenind la carte, ca sa fiu sigură că noțiunile de drept vor fi înțelese și asimilate de cei mici, în plus față de mesajul strict teoretic, am inclus și câteva activități și jocuri care să îi ajute sa exerseze fiecare concept în parte și să îi amuze. As puncta aici faptul ca personajele cărții sunt deosebit de simpatice. iar imaginile sunt incredibil de atractive, vizualul fiind un element extrem de important pentru copii, ei cautand întotdeauna o experiență similară cu cea dată de jocuri și de aplicații.

Reporter: Ce le place, ce le stârnește interesul copiilor din ceea ce tu le prezinți în cartea ta? Unde vezi mai mare interesul lor și ce înțeleg ei prin a-ți apăra drepturile?

Copiii sunt incitați de imagini, de personaje, de explicații și de dialogul care se naște între ei in timpul atelierelor. Uneori, am apelat chiar și la scurte animatii realizate de catre Organizația Natiunilor Unite care să le atragă interesul și să îi provoace la discutii.

Acum, dacă mă gândesc bine, pot sa spun că libertatea de exprimare ocupă un loc favorit în percepția copiilor care sunt extrem de interesați să înțeleaga ce si cum pot exprima, inclusiv din perspectiva mijloacelor de comunicare pe care le pot folosi. Cred că această preferință este explicabilă în condițiile digitalizării și a accesului copiilor la extrem de multă informație în mediul online.

Cu timpul, cred ca inteligența artificială sub forma animațiilor, aplicațiilor, jocurilor educative și poate chiar a roboților va reprezenta o componentă importantă a educației, cu atât mai mult cu cât educația online va rămâne cu siguranta prezență în strategia de învățământ, iar rolul adulților va fi acela de a se asigura că astfel de programe educaționale nu prezintă riscuri de nicio natură. Sper ca legislația în domeniu să fie destul de fermă în această direcție, dar și echilibrată în acelasi timp, pentru a permite inovația și, concomitent, a controla rezultatul acesteia înainte de interacțiunea cu copiii.

Legat de modul în care înțeleg să își apare drepturile, cred că percepția celor mici este deja dată de exemplele mai sus menționate – Greta si Malala si, din acest motiv, avem nevoie de modele mai mult decat oricand.

Reporter: Povestește-ne, te rog, câteva lucruri și despre evenimentul de MARe de Mic, la care ai fost invitată, și în cadrul căruia copiii prezenți au învățat despre drepturile omului plecând de la cartea “Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”. Ați început cu dreptul? Cum s-a desfășurat totul și ce întrebări au pus copiii? Sunt doritori să-și cunoască drepturile?

Evenimentul organizat la inițiativa echipei Muzeului de Artă Recentă face parte dintr-o serie de sesiuni speciale în cadrul carora copiii vor avea ocazia să întâlnească mentori care să le inspire pașii în diferite direcții, prin discuții, joacă, stimularea creativitatii si exprimare prin arta. Este o idee minunata intitulata „MARe de MicRofon”, fiind știut că de multe ori arta transmite mai mult decât cuvintele reusesc să o facă, iar evenimentele de acest gen ar trebui să devină o obișnuință în România dacă ne dorim sa vorbim despre o generație care apreciază arta și despre o societate cu adevărat civilizată.

Articol recomandat
dezvoltare personala

Le mulțumesc încă o dată pentru că s-au gândit să „înceapă cu dreptul”, îmbinând Arta și Dreptul că prim eveniment de acest gen, iar eu am fost invitata lor.

Asa cum știti deja, am ales ca temă „Egalitatea prin Creativitate” – o temă atât de îndrăgită de mine și de echipa Smartastic lab, asociația a cărei fondatoare sunt si care a dezvoltat numeroase ateliere de alfabetizare constituțională pentru copiii din clasele primare, organizând vizite și lecții în școli, pentru a discuta despre subiecte precum libertate, egalitate, drepturi, obligatii, democrație, stat de drept.

Atelierul a avut o componenta teoretică în care am discutat despre egalitate având ca referință atât cartea, cât și exemple reale și o componentă practică în cadrul căreia cei mici, cu ajutorul echipei muzeului, au creat propriul lor „manifest pentru egalitate” folosind diverse tehnici artistice și materiale reciclate. Sunt o generație extraordinară, înțeleg conceptele extrem de rapid, sunt dornici de implicare, pun întrebări fără să aibă rețineri, iar cel mai surprinzător este faptul că perspectiva lor nu este deloc una copilaroasă, ci una matură și responsabilă.

Am avut si un invitat special – Patricia Trofin, o tânără minunată, studentă a facultății de drept din Cambridge care le-a aratat celor mici că „se poate” și le-a răspuns la diverse întrebari legate de modul în care a fost primită și la cum este viața de student la drept în UK. O cunosc pe Patricia de când era mică și iată că discuțiile noastre au prins radacini și azi este studentă la Cambridge. Oare ce poate să mă motiveze mai tare în ceea ce fac decât o poveste atât de frumoasa?!

Spunea cineva că „ceea ce se imprimă, se exprimă” și, în acest sens, eu mi-am dorit ca acest eveniment să ofere modele și notiuni clare, însoție de experiente inedite în drept și în arta (inclusiv imbracarea unei robe), pe care cei mici sa nu le poată uita și pe care sa le exprime cand vor fi adulți.

Sper că am reusit și sper ca peste mai multi anicel putrin unul dintre acesti copii sa isi aminteasca ce a declansat in el visul de a fi avocat sau judecător sau cel de a milita pentru anumite idei necesare societății. Astept cu nerăbdare acea zi!

Reporter: Spune-mi te rog de ce orice copil ar trebui să citească această carte și care este mesajul tău pentru ei?

Mesajul meu ar suna cam asa: „Copile drag, înainte de orice, viața este despre corectitudine, onestitate, încredere, curaj, entuziasm, bunătate, înțelegere, decență si bun simț. Este esențial să regăsești în tine aceste valori, să-ți cunoști drepturile și obligațiile, să crezi în puterea legii. Fii „om de caracter”, fă lucrurile „asa cum se cuvine”, urmează „drumul cel bun” iar restul vor veni de la sine!”

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus