Acum citești
Împreună la bine și la greu? Cum găsim OMUL potrivit și căsnicia pentru o viață

Împreună la bine și la greu? Cum găsim OMUL potrivit și căsnicia pentru o viață

Mulți spun că a fi fericit în căsnicie este ca și cum ai juca la loterie. Nu ai de unde să știi cum te lovește norocul sau… ghinionul! Cartea Secretul căsniciei fericite, scrisă de Zig Ziglar și publicată la editura Curtea Veche Publishing, te învață cum să ai grijă de relația ta, indiferent de câți ani ești căsătorit. Autorul nu oferă rețete magice, ci descrie problemele pe care le are sau pe care le-ar putea întâmpina cuplul căsătorit, sugerând câteva posibile rezolvări.

Mai presus de toate, cartea lui Zig Zaglar ne arată ce înseamnă o căsnicie fericită, cum să învățăm să fim dispuși să reparăm atunci când am greșit ceva, dar și să iertăm când suntem în postura celui care are de suferit. Împreună cu cel/cea de lângă tine, înveți că nimeni nu e perfect și că fiecare trebuie să lase câte puțin de la el pentru a ajunge la o rezolvare.

Zig Ziglar știe că niciun cuplu nu este ferit de conflict și că orice căsnicie trece prin perioade grele. Dar își păstrează speranța că niciun impas nu este fără de ieșire. Veți afla astfel cum să vă regăsiți puterea de a o lua de capăt, cum să comunicați mai bine și cum să vă certați mai eficient.

Cum știm dacă am descoperit omul potrivit

,,Acum câțiva ani, venind cu avionul, am observat că omul care stătea lângă mine își ținea verigheta pe arătătorul de la mâna dreaptă. Nu m-am putut abține să nu comentez: Prietene, ți-ai pus verigheta pe degetul nepotrivit. El mi-a răspuns: Da, pentru că m-am căsătorit cu cine nu trebuia”, povestește Zig Ziglar.

Așadar, cum știm sau cum intuim – atunci când avem fluturi în stomac și când îl vedem pe care de care ne-am îndrăgostit poleit în superlative absolute – că am găsit omul potrivit sau că vom avea o căsnicie fericită? Zig Ziglar ne explică că, de multe ori, gândim precum persoana din avion deoarece nu știm cum ne să ne transformăm căsnicia într-una fericită.

,,Recunosc că se poate să te căsătorești cu cine nu trebuie. Totuși, dacă tratezi persoana greșit aleasă ca pe o persoană bine aleasă, s-ar putea să sfârșești prin a te fi căsătorit cu cine trebuia. Pe de altă parte, dacă te căsătorești cu persoana corect aleasă, s-ar putea să sfârșești prin a te fi căsătorit cu cine nu trebuia.”

Astfel, ne mai mărturisește autorul, pentru a ajunge la o căsnicie pe termen lung, ideal este acel ,,simț comun al calului” care este mereu cu gândul la grajd. Se pare că este unul dintre lucrurile de care avem nevoie pentru o căsătorie reușită. Dar oare ce presupun iubirea și fericirea adevărată?

Zig Ziglar ne spune de ce am avea nevoie pentru a reuși să le aducem în viața noastră:
1. Un efort zilnic atât din partea soțului, cât și a soției, inclusiv disponibilitatea de a ierta și de a face un efort suplimentar pentru partener.
2. Acceptarea faptului că într-o căsnicie reușită, indiferent din ce unghi este abordată, nu este important cine are dreptate, ci ce este drept.
3. Disponibilitatea de ,,a-ți pune cenușă în cap” atunci când greșești și de a fi suficient de înțelept și de umil pentru a-i cere iertare partenerului; iar atunci când ești partea ,,vătămată”, nu trebuie să-ți obligi partenerul ,,să-și pună cât mai multă cenușă în cap.”
4. Trebuie să fii dispus să mai lași de la tine, îmbrățișându-ți cu afecțiune partenerul și vindecând împreună supărarea prin iubirea pe care o clădești și prin iertarea pe care ești dispus să i-o acorzi. Sunt lucruri care fac o căsnicie fericită dacă sunt aplicate corect.

Care sunt avantajele unei căsnicii pe termen lung?

Într-o căsnicie pe termen lung avantajele reale decurg din siguranța pe care o capeți știind că există o persoană care te acceptă, te iubește, te înțelege, te ajută, te încurajează și te susține. Mai exact, o persoană loială, încântată să te mulțumească, pentru că la rândul tău ai făcut același lucru pentru ea.
Filosofia fundamentală pe care o găsim în această carte este una care ar trebui să călăuzească fiecare relație: ,,Poți avea totul în viață, cu condiția să îl ajuți pe celălalt să obțină ceea ce își dorește.”

De exemplu, ne spune autorul, în orice căsnicie care supraviețuiește este imposibil ca numai unul dintre parteneri să fie cu adevărat fericit. Ori vor fi amândoi, ori niciunul. Pentru că fără respect reciproc, nicio căsnicie nu va dura și nu va fi una fericită, oricât de multe rețete sau soluții ar încerca cei doi.
Este ca și cum ai vrea să clădești o casă în nisip. Te vei convinge de fiecare dată că se va dărâma la cea mai mică adiere de vânt. Așa este și într-o căsnicie: fără încredere nu se poate face nimic!

Căsniciile stabile, secretul reușitei personale și profesionale?

Există dovezi că o căsnicie fericită/ stabilă le sigură partenerilor mult mai multe șanse de a reuși în viața personală și profesională. Asta nu înseamnă că cei care nu au căsnicii stabile nu pot să se dezvolte profesional, însă un lucru este clar: un cuplu fericit este o bază ideală de la care se poate porni pentru a reuși în viața personală și profesională.

Mai există și mitul conform căruia nu poți fi în același timp un om de afaceri – bărbat sau femeie – de succes și un bun partener în cuplu sau un părinte ideal.
Ei bine, realitatea a demonstrat că lucrurile de mai sus nu se exclud reciproc și că poți să fii un soț bun, un părinte bun, dar și un om de succes.

Tot din cartea lui Zig Ziglar mai aflăm că s-au făcut patru studii separate în acest sens, toate demonstrând că persoanele foarte bine plătite și care au reușit strălucit, atât bărbați, cât și femei, aveau calități similare. Iată care sunt acestea:

Articol recomandat
Festivalul NARATIV 2024

1. Fidelitate față de partenerul de viață. Majoritatea erau căsătoriți de peste 25 de ani, mulți dintre ei, cu iubiții din liceu sau din facultate.
2. Implicarea în viața de familie. Opt din zece aveau doi, trei, patru sau mai mulți copii și nouă din zece susțineau că familia este pe primul loc pentru ei.
3. Asumarea unei anumite credințe. Majoritatea celor câteva mii de participanți mergeau în mod regulat la biserică sau la sinagogă.
4. Stil de viață echilibrat. Nouă din zece persoane făceau sport zi de zi, nu fumau, aveau destul de mult timp liber și dormeau suficient.
5. O iubire adevărată față de oameni. Această preocupare pornește chiar din sânul familiei, reflectându-se asupra partenerului de viață și a copiilor.

Longevitatea, secretul omului căsătorit?

,,Totuși, faptul că sunt căsătorit îmi sporește șansele de a trăi mai mult. Bărbații care se însoară la vârste cuprinse între 25 și 40 de ani au o rată a mortalității de două ori mai mică decât a celor neînsurați. În cazul femeilor, rata mortalității pentru cele necăsătorite este aproape dublă față de a celor căsătorite”, ne mărturisește Zig Ziglar.

Ei bine, dragii noștri, până și Socrate pleda în favoarea căsătoriei. Se pare că el le-a spus discipolilor săi: ,,Căsătoriți-vă neapărat. Dacă veți duce o viață frumoasă, veți deveni foarte fericiți. Dacă nu, veți deveni filozofi – și nici asta nu-i chiar așa de rău.”
Așadar, căsătoria nu înseamnă că vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți – nimeni nu ne poate garanta acest lucru –, dar înseamnă că vom trăi mai fericiți și chiar mai mult.

În paginile acestei cărți veți întâlni foarte multe sfaturi practice care vă vor îmbogăți enorm căsnicia. Veți descoperi cât de important este într-o căsnicie să fii implicat, să fii loial omului de lângă tine, să știi să lași de la tine, să îl ajuți pe cel de lângă tine să evolueze și să-și dorească să construiți împreună.

Împreună la bine și la greu?

Orice căsnicie are și suișuri și coborâșuri, important este să știi să faci dintr-un om pe care, poate, la început îl consideri nepotrivit, unul potrivit.
Așadar, cartea lui Zig Ziglar reprezintă un adevărat ghid al felului în care ar trebui să gestionăm atât momentele fericite dintr-o căsnicie, cât și pe cele de impas, neînțelegere și nepotrivire. Să luptăm să le depășim. Nu există soluții și rezolvări magice, ci doar dorința de a-l păstra pe omul iubit lângă tine. Este singurul adevăr.

Și nu puteam încheia fără a lăsa aici vorbele înțelepte ale Gloriei Pitzer:,,Or fi căsniciile hărăzite pentru paradis, dar unele amănunte de zi cu zi trebuie rezolvate aici, pe pământ.”
Începeți rezolvarea lor cu cititul cărții lui Zig Ziglar și veți afla care este secretul căsătoriei fericite, dar în același timp că merită să luptați să rezolvați treburile chiar aici, pe pământ!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus