Acum citești
O carte despre puterea rugăciunii: ,,Ajutor! Ajută-ne să ieșim la liman“

O carte despre puterea rugăciunii: ,,Ajutor! Ajută-ne să ieșim la liman“

Cartea Ajutor, Mersi, Wow!, scrisă de Anne Lamott și publicată la Curtea Veche Publishing, este una dintre acele cărți de dezvoltare personală care te cuceresc instant prin sinceritatea autoarei. Este o carte care te umanizează, te învață puterea rugăciunii, sub toate formele ei, ajutându-te să înțelegi cine ești și ce decizii trebuie să iei în momentele dificile ale vieții.

O carte despre împăcare și despre acceptarea noastră cu noi înșine, dar mai presus de toate, o scriitură despre puterea gândului și a cuvintelor înălțate într-o rugăciune.

Anne Lamott scrie despre trei rugăciuni simple, însă esențiale pentru a depăși perioadele de cumpănă, zilele mai grele și încercările vieții de zi cu zi. Așa că, indiferent ce-ți rezervă viața, există trei cuvinte în jurul cărora îți poți organiza întreaga existență: AJUTOR, MERSI, WOW!

Cred că toți am rostit la un anumit moment al vieții noastre aceste cuvinte. Autoarea ne ajută – nu dându-ne sfaturi, ci povestindu-ne experiența ei – să găsim sensul rugăciunii și să înțelegem de ce ni se întâmplă anumite lucruri. Rugăciune la necazuri, rugăciune pentru ajutor la serviciu, rugăciune pentru sănătate, pentru liniște sufletească etc.

,,Unii dintre noi simt o tensiune extraordinară atunci când comunică cu Dumnezeu. Alții sunt mai raționali și mai puțin haotici în perceperea spirituală a realității, în formularea rugăminților, în manifestarea recunoștinței și în modurile de a-și exprima suferința, mânia, dezamăgirea sau aprecierea.

A ne ruga înseamnă că suntem chemați să intrăm într-o relație cu cineva care ne aude atunci când vorbim în tăcere. Convingerea mea este că atunci când spui adevărul ești mai aproape de Dumnezeu. Dacă îi spui: sunt peste măsură de obosit și deprimat, iar în clipa asta nu Te iubesc câtuși de puțin și mă dezic de cei care cred în tine – aceste cuvinte sunt cel mai sincer lucru pe care l-ai spus vreodată“, mărturisește autoarea.

Primul pas: CERE AJUTOR!

Primul pas și cel mai important este să ceri ajutorul unei forțe superioare. AJUTOR devine acel cuvânt magic care te poate scoate din anumite situații care par fără ieșire în acel moment.

,,Când mă rog, mă rog pentru o mulțime de lucruri. Mă rog pentru sănătatea și fericirea prietenilor mei și pentru copiii lor. Sunt conștientă de faptul că, exact în timp ce eu mă rog pentru ajutor, alți semeni de-ai noștri – prieteni, medici, asistente, îngrijitori din azile – le arată nemărginită compasiune, milă, generozitate și camaraderie celor nevoiași. În același timp, știu că viața poate fi necruțătoare și că este absolut în regulă să arăți că ești supărat pe Dumnezeu. Până la urmă, nimănui nu-i face plăcere moartea cuiva drag.“

Înălțați o rugăciune!

Aceasta este prima dintre rugăciunile importante pe care o amintește și Anne Lamott: ,,Ajutor! Ajută-ne să trecem cu bine prin această încercare! Ajută-ne să ieșim la liman!“

Autoarea povestește că în familia ei, în mod paradoxal, oamenii nu obișnuiau să se roage, fiind crescută cu convingerea că persoanele care se roagă sunt ignorante. ,,Este considerat un act de magie să rogi un bătrân invizibil să intervină: mai exact, Dumnezeu pe post de Moș Crăciun.“

Când ne lovim de tot felul de încercări – de la cele profesionale până la cele materiale sau sufletești – ne întrebăm de ce noi, de ce ni se întâmplă nouă. Puțini sunt însă cei care înțeleg cu adevărat de ce trec prin situații care par fără noimă la acel moment.

,,Oamenii trec mereu prin încercări și cele mai multe dintre ele n-au nicio noimă. Dar trebuie să ne amintim de mesajul lui Iov: orice explicație inteligentă îți va veni în minte pentru a-ți lămuri suferința prin care treci e o porcărie. Dumnezeu îi spune lui Iov, care voia o explicație pentru necazurile prin care trecea: Nu ai putea înțelege. Iar noi nu înțelegem multe lucruri.“

De unde începem însă călătoria cotidiană a refacerii și a trezirii?

Anne Lamott ne dă un alt sfat: ,,Începem exact din locul în care ne găsim. Pe Dumnezeu îl descoperim în miezul existenței noastre de zi cu zi, iar asta presupune că-l aflăm inclusiv în suferință. Îl găsim pe Dumnezeu în omul însetat căruia îi oferim un pahar cu apă, chiar dacă acel om sunt chiar eu. Mi se pare că, uneori, Dumnezeu se uită cu atenție în agenda Lui (sau a Ei) și încredințează o persoană deznădăjduită altei persoane care a dat-o-n-bară, astfel încât să ne fie dificil sau chiar imposibil să-i ignorăm suferința.“

Rugăciunea pentru dobândirea liniștii interioare

Există numeroase rugăciuni în această lume, unele mai cunoscute decât altele. Găsiți în cartea Ajutor, Mersi, Wow rugăciunea pentru dobândirea liniștii interioare – una dintre cele mai faimoase rugăciuni din lume. Cea mai cunoscută versiune sună în felul următor:

,,Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să le schimb pe cele pe care le pot schimba și înțelepciunea să fac diferența dintre ele.“

Există totodată și o rugăciune scrisă chiar de autoarea Anne Lamott care prinde bine când ești la ananghie:

,,Bun găsit, Doamne!
Viața mea e un dezastru.
Totul e lipsit de speranță.
Ce altceva ar mai fi de spus?
De mine aș fi sătulă dacă aș fi în locul Tău, dar Tu, ca prin minune, nu ești.
Știu că n-am niciun control asupra vieții altor oameni și asta îmi displace.
Cu toate acestea, cred că dacă aș accepta acest lucru și aș lăsa lucrurile să curgă
Te vei întâlni cu mine oriunde aș fi.
Wow! Se poate adeveri așa ceva? Dacă da, ce-ai zice de după-amiaza asta – ia zi, pe la două?
Îți mulțumesc anticipat pentru compania și binecuvântările Tale.
Niciodată nu m-ai lăsat la greu.
Amin.“

Articol recomandat
carte terapeutica

Pasul al doilea: MERSI!

MERSI este al doilea cuvânt care trebuie să guverneze universul nostru. Este, de fapt, un cuvânt firesc după ce am hotărât să cerem ajutor. Este totodată parte a recunoștinței noastre pentru ceea ce am primit în momentele de tristețe sau în cele de bucurie.

„Pastorul meu, Veronica, spune că Dumnezeu ne deschide un drum întotdeauna acolo unde nu mai vedeam nicio cale. Asta înseamnă că la un moment dat, de multe ori când soarta ne este potrivnică, vom rosti: MULTUMESC! Recunoștința se naște în inimile noastre, iar apoi își pune amprenta asupra comportamentului nostru.

Aproape întotdeauna te impulsionează să îți dorești să fii în serviciul celorlalți, aici fiind locul în care sălășluiește bucuria, asta înseamnă că îți dorești să încetezi să mai fii un ticălos. Când ești conștient de tot ce ți s-a oferit pe parcursul vieții și în ultimele câteva zile, este greu să nu fii smerit și încântat să dăruiești înapoi tot ce ai primit“, explică autoarea Anne Lamott.

Pasul al treilea: WOW!

Este cuvântul acela pe care l-am rostit cu toții la un anumit moment al vieții. Wow! este mirarea unui copil când vede magazinul de jucării, este bucuria de a privi un peisaj care-ți taie respirația, este bucuria venirii primăverii care înseamnă exuberanță, totul fiind frumusețe, speranță și strălucire sau este plăcerea de a mânca o ciocolată bună.

Dincolo de toate acestea, autoarea mărturisește că Wow! este cuvântul acela rostit și în chip de rugăciune, atunci când rămânem pur și simplu muți de uimire.

„Când nimic nou nu poate să mai pătrundă în lumea noastră, atunci survine moartea. Când oxigenul nu mai găsește o cale să intre în corp, vei muri. (…) Noutatea înseamnă viață. Dacă semeni cu mine, ți-ar plăcea să poți înțelege și descrie viața mai bine.

În acest fel, ai putea să o gestionezi și să o controlezi și poate să obții un mic profit sau avantaj. Dar aceasta ar putea echivala cu moartea. Iar când vei înțelege că ai încetat, în esență, să îți propui să faci acest lucru și, în schimb, încerci să îți amintești să te detașezi când ești sub presiune și să ridici privirea, atunci spui: Wow!“

Partea finală: AMIN!

Amin este modul în care cei mai mulți dintre noi își încheie rugăciunile, formula de răspuns standard la rugăciunile rostite în sinagogă, biserică și moschee. Cuvântul înseamnă ,,Așa să fie“ sau ,,Adevărat.“

Anne Lamott încheie într-un mod optimist: ,,Să lăsăm lucrurile să decurgă în voia lor! Da! Nu pot decât să fie perfect de acord. Ura! Este un răspuns potrivit la experiența de a comunica cu Dumnezeu prin rugăciune și de a te ruga împreună cu acei semeni alături de care ai plecat în călătorie, și pentru cele mai multe lucruri care sunt bune, acestea fiind o mare parte din ceea ce poate să însemne viața. Așa să fie totul, când facem tot ce ne stă în putință și lăsăm rezultatele în mâinile bune ale lui Dumnezeu. Amin!“

Așa să fie! În momentele acestea, chiar avem nevoie.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus