Acum citești
Cât de important este sexul pentru stabilitatea cuplului?

Cât de important este sexul pentru stabilitatea cuplului?

Cât de important este sexul într-o relație? Cât de repede trece pasiunea? Există inteligenţă sexuală fără apetit ludic? Esther Perel adordează în cartea sa Inteligenţa erotică, publicată la Curtea Veche Publishing, subiecte extrem de interesante în ceea ce privește viața de cuplu: de la capcanele vieţii moderne până la nevoia de comunicare în cuplu.

În poveştile relatate de autoare există un numitor comun – importanța sexului. Citind cartea, mi-a atras atenția un studiu de caz ce mi se pare că atinge miezul problemei.

O femeie, pe nume Maria, se întreabă cât de relevant este sexul într-o relaţie, mai ales dacă pasiunea trece cu timpul. Autoarea nu îi dă un răspuns clar, lăsând-o pe femeie să descopere singură răspunsul la această dilemă.

După trei ani de căutări, aceasta ajunge la concluzia că răspunsul nu este legat doar de afectivitatea ei, de trăirile din copilărie, de modul de viaţă, ci de impulsul partenerului. De fapt, Maria conștientizează că nu sexul în sine este relevant, ci aspectul ludic, jocul erotic.

Ce înseamnă experiența erotică?

Pe de altă parte, în carte mai descoperim un subiect care ne interesează: în ce măsură ne dorim plăcere pentru noi înşine şi în ce măsură ne gândim la partenerul nostru? De cele mai multe ori, este vorba de egoism, de aviditatea pentru satisfacerea propriilor nevoi, fără a lua în calcul dorinţele celuilalt. Experiența erotică autentică înseamnă altceva.

,,Intimitatea erotică reprezintă promisiunea dublă de a te regăsi şi de a te pierde. Este un act de contopire şi de captivare a sinelui, de reciprocitate şi egoism. Să fii în înăuntrul celuilalt şi înăuntrul tău în acelaşi timp este o poziţie dublă ce se plasează la marginea misticului.“

Esther PEREL


După cum spune Esther Perel, capacitatea de dăruire către celălalt este tot o formă sofisticată a inteligenţei. Numai o persoană antrenantă în spiritul unor valori poate să ajungă la desăvârşire sexuală şi totodată să găsească echilibrul în cuplu. Pentru restul, aşa cum spunea Emil Cioran, sexul e banal prin excelenţă.

Articol recomandat
carti de top

Cine este Esther Perel

Esther Perel este un terapeut de cuplu şi de familie foarte cunoscut care se dedică, de peste treizeci de ani, ajutorării şi salvării cuplurilor ce se confruntă cu o mulţime de probleme în viaţa intimă şi nu mai cunosc pasiunea.

Psihoterapeuta Esther Perel este recunoscută ca una dintre cele mai înțelepte și mai originale voci contemporane în terapia de cuplu. Vorbește fluent nouă limbi, conduce un cabinet de psihoterapie în New York și este consultant pentru companii de top din toată lumea.

TED Talk-urile sale sunt printre cele mai urmărite, însumând peste 30 de milioane de vizualizări. Bestsellerul său internațional, Inteligența erotică, este un fenomen global, tradus în aproape 30 de limbi.

Cea mai recentă carte a sa este Regândirea infidelității. Esther este totodată producătorul executiv și gazda a două podcasturi foarte ascultate: „Where Should We Begin?” („De unde începem?”) și „How’s Work?” („Cum e la muncă?”). Puteți afla mai multe pe EstherPerel.com sau dându-i follow pe Instagram la @EstherPerelOfficial.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus