Egy asszimiláns feljegyzései

Colecție: In afara colecțiilor

Anul apariției: 2017

Număr pagini: 224

Format: 13 x 20 cm

ISBN: 978-606-440-012-3

Egy asszimiláns feljegyzései

Autor: Szekely Ervin

În stoc
40 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • SZÉKELY ERVIN Nagyszalontán született 1957 augusztus 19-én. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Volt jogtanácsos és újságíró. 1992 és 2004 között képviselő volt Románia Parlamentjében, majd négy évig politikai államtitkár az Egészségügyi Minisztériumban. Jelenleg a Román Közszolgálati Rádió munkatársa. Nős, egy fia és egy unokája van. Eddig – a jelen köteten kívül – öt könyve jelent meg magyarul, amelyek közül kettő publicisztika és három regény. Bársonyszék és aszfalt című regénye, valamint a jelen könyve román nyelven is megjelent.  Kezdetben minden egyszerű. Vagyunk mi, vannak ők. A képlet világos: mi vagyunk a jók, ők a rosszak. Nekünk igazunk van, nekik nincs. A rációnak ehhez semmi köze. Aztán kezd az egész zavarossá válni.
  SZÉKELY ERVIN


  Székely Ervin egy magyar közösségben született a Bihar megyei Nagyszalontán. Jogi tanulmányai a kolozsvári
  Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, parlamenti mandátumai, államtitkári tisztsége az Egészségügyi Minisztériumban, munkája a Román Közszolgálati Rádiótársaságnál lehetővé tették számára, hogy mindinkább felfedezze Romániát és könyveiben megfogalmazza tapasztalatának legérdekesebb elemeit.

  Székely Ervin regénybeli hősének már élete első éveiben meg kellett tanulnia – a családban, iskolában, boltban, focimeccseken – hogy bizonyos gondolatok, beszélgetések amiket hallott, olvasott vagy írt titokban tartandók, mert minden dolognak, cselekedetnek, értékítéletnek kettős dimenziója van: egyféleképp látják a románok és másképp a magyarok.
  A magyar-román együttélésből született tapasztalat, amelyet az Egy asszimiláns feljegyzéseiben olvashatunk, rendkívül érdekes és szórakoztató akkor, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan az várható lenne, amikor a román valóság, amellyel kapcsolatba kerül kellemesen lepi meg és elveszti azokat a bizonyosságait, amelyeket közössége próbált átadni neki.