Cadavrul răsturnat - Stânga la răscruce

Colecție: Constelaţii

Titlu original: Ce grand cadrave à la renverse

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2009

Număr pagini: 328

Format: 13×20 cm

ISBN: 978-973-669-865-1

Cadavrul răsturnat - Stânga la răscruce

Autor: Bernard-Henri Lévy

În stoc
23,12 Lei

Comenzi telefonice:
021 222 25 36 / 0744 369 721
Interval orar: 9:00 - 17:00
 • „În această carte curajoasă şi lucidă, Bernard-Henri Lévy propune o anatomie neiertătoare a iluziilor, obsesiilor şi fobiilor stângii occidentale contemporane. Cel care, încă din anii ’70, a denunţat totalitarismul comunist şi fascist îşi continuă aici opera demistificatoare, demontând noile şi vechile mituri care blochează reflecţia de stânga şi o condamnă la partizanate sinucigaşe: antiamericanismul, antiglobalismul, anticapitalismul, antisemitismul. O lectură deopotrivă neliniştitoare şi necesară pentru toţi cei care vor să ia măsura complexităţilor ideatice ale lumii de azi.“


  Vladimir Tismăneanu


   


  Bernard-Henri Lévy reînvie în acest volum spiritul primelor sale cărţi. Pentru a descrie ameninţarea noii patologii, propune o ipoteză provocatoare şi generoasă: stânga şi-a învins prima tentaţie totalitară (comunismul) doar pentru a cădea în alta, ale cărei origini se regăsesc în partea opusă a eşichierului politic (mai exact, în mare parte, în zona extremei drepte), a ieşit din „barbaria cu chip uman“ doar pentru a se prăbuşi în „ideologia franceză“.


  În această „critică a noii raţiuni progresiste“ îi avem alături pe Alain Badiou şi Carl Schmitt; o întrebare a lui Michel Foucault; Universalul paulin sau cel în viziunea lui Levinas; o discuţie cu Sarkozy; cazul Royal; sofismele lui Noam Chomsky sau ale lui Régis Debray; spectrul lui Pierre Bourdieu; adevărata faţă a lui Tariq Ramadan; amintirea lui Benny Lévy; umbra unui tată minunat; un început de autobiografie intelectuală împletită strâns cu fragmente de biografie generaţională.


  Şi, la sfârşit, două injoncţiuni greu de reconciliat ca: mai mult ca oricând se pune problema să nu părăsim „vechea casă“ bântuită de duhuri rele — ci, dimpotrivă, ea trebuie, vai, reconstruită din temelii.