Angela Gheorghiu. O viață pentru artă – Curtea Veche Publishing a lansat în limba română primul volum biografic oficial al sopranei vineri seară, pe 17 septembrie 2021, printr-o întâlnire extraordinară la Teatrul Odeon cu Diva care a cucerit o lume întreagă. Cartea este scrisă alături de Jon Tolansky și, cu o prefață semnată de Emil Hurezeanu, acoperă viaţa şi cariera artistei de la anii copilăriei la debutul spectaculos de la Royal Opera House Covent Garden din 1992 şi spectacolele celebre care au urmat.

Sute de prieteni și admiratori au venit din toată țara dar și de peste hotare pentru a umări discuția dintre marea soprană Angela Gheorghiu și Marina Constantinescu. Printre cei care au fost prezenți în sală s-au numărat și nume cunoscute publicului, precum Rodica Mandache, Emilia Popescu, Doina Levintza, Medeea Marinescu, Oana Sârbu sau Dragoș Bucurenci.

Finalul lansării a fost marcat de un moment spectaculos, în care vocea sopranei a deschis cerurile – după o oră de discuții emoționante, publicul a putut urmări un fragment muzical din „La traviata” de Giuseppe Verdi, de la Teatro alla Scalla, timp în care tavanul glisant al Teatrului Odeon, proiectat în 1911 de Grigore Cerchez, s-a deschis încet pentru a lăsa vocea Divei să invadeze Calea Victoriei, într-un moment impresionant și grandios. Sesiunea de autografe care a urmat s-a prelungit până târziu în noapte, pe o durată de peste cinci ore.

Lansarea volumului Angela Gheorghiu. O viață pentru artă s-a deschis cu un mesaj de la scriitorul, lectorul și realizatorul de documentare Jon Tolansky: „De-a lungul întregii mele experiențe muzicale, care se întinde pe mai bine de 61 de ani, puține au fost evenimentele pe care le-am considerat excepționale – […] Să fi lucrat cu una dintre cele mai mari artiste din întreaga istorie a muzicii clasice este unul dintre cele mai mari privilegii de care m-am bucurat vreodată.”

Soprana și-a păstrat recunoștința față de cei care au contribuit la formarea sa: „Mă înclin întotdeauna în faţa părinților care fac orice să-și susțină și să-și ajute copiii în talentul lor, de când sunt mici. […] Întotdeauna am avut în jurul meu profesori și oameni care m-au ajutat, cu o dragoste părintească. Întotdeauna cineva a vrut să mă ajute, cineva a vrut să îmi dea lecții gratis, cineva a vrut să ia parte la construcția mea”, a spus Angela Gheorghiu în cadrul evenimentului de vineri seară.

„În artă nu există gen – bărbat, femeie –, nu există vârstă, nu există religie, nu există nimic. În momentul în care o repetiție începe si un grup artistic – care în operă este cel mai complex, pentru că avem și teatru, și muzică, și balet, și scenografie, […] am sentimentul de a face parte dintr-o familie […] Eu cred în această fuziune și în această familie.”

Evenimentul, care a marcat și deschiderea stagiunii Teatrului Odeon, a ținut cont de respectarea normelor sanitare în vigoare.

ANGELA GHEORGHIU, „cea mai fermecătoare și talentată cântăreață de operă a timpului nostru“ (New York Sun), s-a născut la Adjud, în 1965. A urmat Liceul de Artă „George Enescu“ și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. Și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House, în „La Bohème”. Tot aici a cântat pentru prima dată rolul Violettei din „La traviata”, în 1994, legendara producție pentru a cărei transmitere în direct BBC și-a întrerupt programul obișnuit pentru prima și ultima dată în istoria operei și a televiziunii. A apărut pe cele mai importante scene de operă și de concert din lume.

JON TOLANSKY este specializat în realizarea de documentare pentru organizații radio internaționale și companii de înregistrări globale. Pentru aceste reportaje, el a lucrat îndeaproape cu unii dintre cei mai cunoscuți și importanți cântăreți din ultimele decenii, precum Angela Gheorghiu, José Carreras, José van Dam, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Luciano Pavarotti, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers. De asemenea, a scris considerabil pentru Opera Magazine, Gramophone și alte reviste specializate în muzică clasică.

Volumul Angela Gheorghiu. O viață pentru artă este disponibil pe curteaveche.ro și în librăriile din țară la prețul de 75 lei.

Partener: Teatrul Odeon

Partener monitorizare presă: Klarmedia