Curtea Veche Publishing și Girl Up România lansează Oriunde, Oricând, Oricui, o carte care își propune și reușește să demonstreze că vocile tinerilor din România sunt puternice și pot fi auzite. În acest weekend, pe 6 și 7 martie, volumul va fi lansat online printr-o serie de evenimente și ateliere pe tema hărțuirii stradale, egalității de șanse și a literaturii feministe. Evenimentele se vor desfășura LIVE pe platforma Zoom. Accesul va fi gratuit, în baza înscrierii în prealabil prin următorul formular: http://bit.ly/387zG0V

Inițiativa de social media Oriunde, Oricând, Oricui, demarată de un grup de liceeni în septembrie 2019, își propune să elimine stigmatul violenței de gen și să amplifice vocile tinerilor din România care au fost victime ale abuzului. Acum, sub forma unei cărți, apărută la Curtea Veche Publishing și a unei cereri de ajutor adresate politicienilor, polițiștilor, jurnaliștilor, vecinilor, părinților, profesorilor, colegilor de clasă și copiilor, mesajul lor este foarte clar: violența de gen este profund înrădăcinată în țara noastră și este responsabilitatea tuturor să ajute la combaterea ei.

Iată programul complet al evenimentelor ocazionate de apariția cărții:

Sâmbătă, 6 martie

15:00-16:30 Lansarea volumului Oriunde, oricând, oricui și pannel despre „Problema hărțuirii stradale; cum e tratată ea în România” alături de Oana Bîzgan (deputată independentă în Parlamentul României în perioada 2016-2020), Adela Alexandru (Centrul FILIA; co-fondatoare a inițiativei „Acționăm pentru siguranța în universități”) și Andreea Potra (președinte Girl Up România). Moderator: Diana Potra (vicepreședinte Girl Up România).

17:30-19:00 Discuție liberă cu Barna Némethi, CEO Curtea Veche Publishing, despre ce presupune publicarea unei cărți și nu numai. Moderator: Mihai Bran (Girl Up România).

Duminică, 7 martie

15:00-16:30 Pannel pe tema luptei pentru egalite/ împotriva hărțuirii stradale alături de eLiberare, Asociația Iele-Sânziene și Asociația Necuvinte. Moderator: Dana Marineci (Girl Up România).

17:30-19:00 Atelier pe tema lecturii feministe: ce înseamnă și cum ne putem lărgi paleta de perspective intersecționale; cu Simona-Maria Chirciu (jurnalistă), Diana Potra (vicepreședinte Girl Up România) și Andreea Drăghici (editor coordonator Curtea Veche Publishing). Moderator: Ingrid Zlotea (secretar executiv Girl Up România).

„Această țară nu își ascultă femeile și fetele.“ Aceasta a fost propoziția care a răsunat în fața Ministerului Afacerilor Interne după evenimentele tragice de la Caracal, din iulie 2019. Făcea parte dintr-un discurs scris și citit de un grup de liceeni cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani – un discurs care, în următoarele luni, urma să apară pe posturile TV și în reviste, să fie citit în fața a 229 de deputați în Parlamentul României, să ajungă la Familia Regală a României și apoi să fie ascultat la nivel internațional, la conferințe și nu numai.

Fondată în mai 2018 de Sofia Scarlat, la 15 ani, Girl Up România și-a propus să fie prima organizație care promovează egalitatea de șanse din țara noastră, formată strict din adolescenți. Misiunea sa este de a educa liceenii din ziua de azi – următoarea generație de politicieni, polițiști, judecători, votanți – despre problemele sociale cu care ne confruntăm și despre modul în care putem ajuta la combaterea lor, chiar și ca adolescenți. Împreună coordonează campanii și ateliere educaționale, le pun la dispoziție adolescenților, victime ale violenței de gen, asistență legală, oferă sprijin victimelor violenței domestice și ale traficului de persoane, se întâlnesc cu companii, politicieni și ambasade pentru a discuta prioritizarea egalității de șanse în România, organizează proteste și marșuri și multe altele.

Volumul Oriunde, Oricând, Oricui poate fi achiziționat pe curteaveche.ro și în curând din librăriile din țară.

Partener monitorizare presă: Klarmedia