Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/coffee-cup-notebook-pen-64775/

Cu atât de mulți autori pe care îi poți găsi pe site, alegerea unui nume nou pentru coșul tău de cumpărături ți-ar putea lua mai mult timp decât citirea întregului roman “Idiotul” al lui Dostoievski. Așadar, permite-ne să te ajutăm în acest proces de selecție, discutând astăzi împreună despre autorii români contemporani. Și mai exact, despre argumentele pentru care ar fi mai mult decât indicat să te concentrezi asupra lor în următoarea perioadă, dacă nu ai apucat să citești până acum nicio carte din această categorie. Iată doar câteva motive pentru care scriitorii români contemporani îți vor capta interesul…

1. Descriu stări de fapt atât de familiare nouă

Literatura românească nu înseamna doar “marii clasici”, chiar dacă asta ne-au învățat orele de română. Adevărul este că a existat întotdeauna viață după moartea ultimului clasic român, în privința operelor scrise de cei care s-au numit la un moment dat “contemporani”. În prezent, autorii cu care împărțim aceeași fărâmă de secol tratează subiecte palpabile, pe care orice român le-a trăit într-un moment sau altul al vieții sale, între granițele acestei țări. Emoțiile pe care le poți retrăi, citind cartea unui nume contemporan, te pot lua prin surprindere, însă nu pentru că le descoperi acum, ci pentru că le retrăiești parcurgând paginile respective.

2. Îi poți cunoaște oricând în persoană
Dacă ți-au plăcut cărțile unui autor român contemporan, îi poți strânge oricând mâna pe stradă sau la un târg de care, mulțumindu-i personal pentru clipele frumoase pe care talentul său ți le-a oferit. O poză cu unul dintre autorii tăi preferați, sau chiar un autograf, reprezintă epilogul perfect al unei operei pe care ai citit-o fără oprire, zi și noapte. Mai mult decât atât, mulți autori scriitori români contemporani sunt o prezență activă pe rețelele de socializare, canal ce aduce pe aceeași pagină oameni care scriu din inima și oameni care iubesc lecturile.

3. Scriitori români contemporani sunt cameleonici

Aceștia își pot schimba cu măiestrie stilul, de la carte la carte. Este fascinant să vezi gândurile aceluiași autor, concretizate în abordări noi, dar păstrând întotdeauna viu “acel ceva” din esența structurii sale umane. Vei fi surprins să descoperi un univers complex de opere ce poartă semnătura aceluiași autor: dragoste, dramă, romane polițiste sau poezie, scriitorul român contemporan se află într-o perpetuă testare a unor instrumente noi de exprimare, fapt susținut și de viteza cu care societatea actuală se transformă de la o zi la alta.

4. Sunt abili în a schița lumi fantastice uimitoare

Dacă aștepți cu nerăbdare lansarea noului volum de SF, scris de un autor străin consacrat, poți citi până atunci operele fantasy ale autorilor români contemporani. Și nicidecum nu discutăm aici despre câteva cazuri izolate, în care și noi am testat acest domeniu cu emoțiile unui tânăr debutant. Pe bună dreptate, literatura “science fiction” românească este absolut fascinantă, proiectand de multe ori planuri narative și personaje ireale în exotismul aparte al atmosferei urbane postdecembriste.

5. Nu ar fi prima și nu va fi nici ultima eră în care România a dat lumii întregi scriitori valoroși.

Potențialul autorilor români contemporani este unul uriaș, însă nu doar prin prisma faptului că ar trata subiecte pe care noi, ca români, le-am trece prin filtrul propriilor trăiri autohtone. Abilitatea de a construi planuri narative atât de îmbibate în cotidianul românesc, însă atât de bine pliate pe orice societate a Europei de astăzi, dă naștere unei întrebări pe care ar trebui să ne-o punem cu toții: De ce ținem morțiș să păstrăm doar pentru noi povești de care s-ar putea bucura o lume întreagă?

Așadar, pentru următoarea ta sesiune de cumparaturi online pe curteaveche.ro, ține cont de aceste sfaturi și dă-le o binemeritată șansă scriitorilor români contemporani!