O bună parte dintre noi considerăm că primul an de viață reprezintă o perioadă prea scurtă pentru a influenţa dezvoltarea copilului într-un fel sau altul. Însă realitatea este alta. Această perioadă de un an şi chiar și cea din timpul sarcinii are consecinţe asupra evoluţiei copilului şi a viitorului adult. Dacă, indiferent de motiv, o mamă se confruntă timp îndelungat cu niveluri ridicate de stres, copilul ei va fi „anxios din naştere”.

„Născut anxios” este cea mai cunoscută lucrare a psihologului și pediatrului american Daniel P. Keating. Una dintre tezele fundamentale ale cărții este aceea că stresul la care este expusă o persoană în primul an de viață poate avea o influență hotărâtoare asupra dezvoltării ei ulterioare.

Odată cu începutul unei educaţii formale – mersul la grădiniţă – copii încep să experimenteze o serie de oportunităţi şi obstacole sociale, care tind să devină tot mai dificile pe măsură ce cresc, iar pentru copii cu probleme în gestionarea stresului aceste obstacole vor părea mult mai mari, iar eşecurile apărute se pot consolida în decepţie. Printre cele mai dificile noi obstacole este introducerea în lumea statutului social.

Cât sunt bebeluşi, aceşti copii sunt greu de liniştit, însă când cresc nu se pot înţelege cu colegii de şcoală sau cu prietenii, deoarece reacţionează urât chiar şi la lucruri minore. Ca adolescenţi, tânjesc adesea după relaţii, dar se retrag din viaţa socială pentru că li se pare copleşitoare, iar ca adulţi, comportamentul lor ţine la distanţă colegii, familia şi prietenii pentru că sunt foarte imprevizibili , se consideră dificili şi nu cred că starea lor de bine contează pentru cei din jur.

Deşi stresul din fragedă pruncie nu este singura cauză posibilă a acestor comportamente, aceasta rămâne una majoră. Există cu siguranţă nenumărate cauze pentru această epidemie de stres, însă cercetări recente au demonstrat legătura dintre stresul din primii ani de viaţă şi anxietatea pe termen lung, dar şi efectele acestui mod de viaţă asupra sănătăţii dezvoltării noastre.

Forbes.com încadrează această carte într-o listă de Must-Read Brain Books din 2017 şi ne mărturiseşte faptul că este o carte diferită faţă de altele pe aceleaşi subiect, deoarece oferă şi soluţii nu doar abordează tema anxietăţii, venind în ajutorul celor care suferă de această problemă psihoemoţională sau care doresc să îi înţeleagă mai bine pe cei aflaţi în această postură.