Curtea Veche Publishing și TotalSoft vă propun să descoperiți și să aprofundați unul dintre cele mai interesante laturi ale lui Dimitrie Cantemir: cea de compozitor de muzică turcă. Marți, 13 noiembrie, de la ora 18:30, în librăria Cărturești Verona, va avea loc lansarea cărții scrise de Eugenia Popescu-Judetz, „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă”. Cartea va fi prezentată de Marius Constantinescu, Stelian Ionașcu și Tugrul Tekbulut.

Când ne gândim la muzica sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum Bach, Haendel sau Vivaldi. Puțini știu însa că în aceeași perioadă, Orientul cunoștea, la rândul sau, un avânt al artei muzicii. Printre compozitorii de la curtea otomană se afla și tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir. Dar viitorul cărturar nu s-a mulțumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică și a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovație deosebit de importantă în epocă. Curtea Veche Publishing și TotalSoft aduc în prim-plan cartea Eugeniei Popescu-Judetz, „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă”, care își propune să analizeze contextual în care a creat Dimitrie Cantemir. Cartea are două părți. Prima parte deslușește contextul istoric și socio-cultural în care a fost conceput tratatul despre muzică al lui Cantemir, prilej cu care suntem familiarizați cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, într-o incursiune plină de culoare în metropola cosmopolită, un loc al opulenței, al rivalităților și intrigilor politice. Iar a doua parte este o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra însemnatei contribuții a lui Cantemir în teoria muzicii.    „Un prinț între două lumi“ și orașul care se întinde pe doua continente: Dimitrie Cantemir și Istanbulul. Care este povestea care îl leagă pe voievod de capitala Imperiului Otoman? La această întrebare și la multe altele cu privire la Cantemir ne răspunde Eugenia Popescu-Judetz în această a doua monografie a sa închinată cărturarului moldovean.  Eugenia Popescu-Judetz a fost etnomuzicolog și istoric al artei specializat în artele interpretative și scrierile despre muzica din perioada otomană. Profesor adjunct și consultant la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania, a predat cursuri de muzică populară și arte interpretative din Europa de Est și Turcia.

Cartea „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă” este disponibilă pe site-ul www.curteaveche.ro și în librăriile din întreaga țară la prețul de 35 de lei.

Proiect susținut de TotalSoft

Partener monitorizare presă: Klarmedia